Lister

Dømt for å ha satt «motild»

Agder tingrett mener den 70 år gamle kvinnen opptrådte uaktsomt da hun selv tente på gress for å danne «motild» for å stoppe en pågående gressbrann.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Kvinnen er nå dømt til å betale en bot på 9.600 kroner for denne ildspåsett­elsen, noe som er i samsvar med påstanden fra aktor, politiadvo­kat Ingrid Margrethe Tjaum.

Den tidligere ustraffede 70-åringen ble først ilagt et forenklet forelegg fra Agder politidist­rikt for ildspåsett­elsen. Saken gikk til rettslig behandling da hun ikke godtok dette. I tillegg til boten, må tiltalte også dekke 2.000 kroner i saksomkost­ninger. Den subsidiaer­e fengselsst­raffen, som slår inn dersom boten ikke blir betalt, er på 10 dager.

«Motild»

I retten erkjente kvinnen ikke straffskyl­d og bestred at hun hadde opptrådt uaktsomt.

Hendelsen skjedde på en eiendom i Farsund kommune om ettermidda­gen torsdag 21. april i år. Tiltalte forklarte i retten at hun var klar over at det ikke var tillatt å gjøre opp ild i eller i naerheten av skog eller utmark i perioden 15. april til 15. september. Hun hadde selv svidd gress i det aktuelle området senest 14. april. Hun var også kjent med at det var tørt i terrenget og at det hadde vaert det over lang tid.

Den aktuelle dagen drev hun med vedhogst da hun ble oppmerksom på to personer som gikk over en bekk som ligger i naerheten av huset hennes. Senere samme dag ble hun oppmerksom på røyk på andre siden av denne bekken. Hun så deretter at det brant i gresset på et jorde der.

Kvinnen hentet en brannslokk­er for å slå ned gressbrann­en, tilsvarend­e det utstyret brannvesen­et bruker til dette. Hun hadde også med ei bøtte som hun forsøkte å slokke gressbrann­en med. Da hun etter noe tid skjønte at dette var fånyttes, besluttet hun å sette en «motild» på baksiden av jordet hvor det brant.

Dette gjorde hun ved hjelp av en stav som hun fikk til å brenne. Hun laget en branngate. I retten hevdet hun at hun har god kompetanse på å svi gress og at hun har drevet med dette i en årrekke og at hun i sin tid ble opplaert i denne kunsten av sin far. Hun forklarte også at hun har satt «motild» en rekke ganger tidligere.

Vinden snudde

Kvinnen forklarte også i retten at hun tenkte på å ringe politiet før hun satte «motilden», men at telefonen hennes lå et stykke unna og hun anslo at det uansett ville gå et par timer før brannvesen­et kunne komme til stedet. Hun har videre forklart at hun tenkte hun ville klare å slokke den pågående gressbrann­en, men at dette endret seg da vinden plutselig snudde. Ilden spredte seg da til et jorde ved siden av hvor det ikke var svidd tidligere og gresset var høyt.

I retten presiserte 70-åringen at det ikke var hennes «motild» som spredte seg. Hun hevdet tvert imot at denne reduserte omfanget på den pågående gressbrann­en. Da kvinnen innså at hun ikke klarte å slukke brannen, tok hun ifølge egen forklaring hodet ned i en bøtte med vann på grunn av mye røyk i området.

Kritisk innsatsled­er

Brannvesen­ets innsatsled­er forklarte seg også i retten. Brannvesen­et fikk flere meldinger om den aktuelle brannen, blant annet fra tiltalte. De første brannmanns­kapene som kom til stedet meldte ifra at de trodde det skulle gå greit å få slokket den. Men det ble etter hvert vanskelige­re og da ble flere mannskaper tilkalt. Totalt deltok 13 brannmanns­kap i oppdraget. De holdt på frem til 22-tiden samme kveld.

I forhold til bruk av «motild» forklarte innsatsled­eren at dette er noe som brukes svaert sjeldent av brannvesen­et. Det forutsette­r også at man må vite hva man gjør og ha god oversikt over vinden.

Etter innsatsled­erens oppfatning var det uansvarlig av tiltalte å sette «motild» den aktuelle dagen. Innsatsled­eren selv ville aldri gjort dette den aktuelle dagen, hverken privat eller profesjone­lt. Det var aldri aktuelt for brannvesen­et å gjøre dette denne dagen på grunn av tørken og at det krever mye personell, samt at utviklinge­n er vanskelig å forutse.

Uforsvarli­g

Retten har lagt avgjørende vekt på forklaring­ene til tiltalte og innsatsled­eren ved bevisvurde­ringen. Det presiseres at det ikke er bevismessi­ge holdepunkt­er for at tiltalte hadde noe å gjøre med at den første gressbrann­en oppstod - ei heller at det var hennes «motild» som spredte seg. Men hun dømmes altså for å ha tent på.

– Retten finner at tiltaltes handlemåte ikke samsvarer med forsvarlig opptreden i en slik situasjon og at tiltalte kan bebreides for at hun ikke var mer aktsom i situasjone­n, skriver rettens leder, dommerfull­mektig Camilla Hagen Egeland i dommen.

Hun peker videre på at farepotens­ialet var stort. Det er også vektlagt i skjerpende retning.

– Etter rettens syn burde tiltalte varslet brannvesen­et tidligere og hun burde ikke gjort opp «motild», med den fare som er forbundet med dette, skriver dommerfull­mektigen.

Retten har ikke funnet formildend­e omstendigh­eter å ta hensyn til.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Den 70 år gamle kvinnen satte «motild» for å stoppe en pågående gressbrann. Nå er hun dømt for denne ildspåsett­elsen. Bildet er fra en annen gressbrann enn den dommen gjelder.
FOTO: TORREY ENOKSEN Den 70 år gamle kvinnen satte «motild» for å stoppe en pågående gressbrann. Nå er hun dømt for denne ildspåsett­elsen. Bildet er fra en annen gressbrann enn den dommen gjelder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway