Lister

– Det er grunn til bekymring

Magne Gundersen kom med sine beste råd om smart økonomi i urolige tider: – Kutt ned på sløsing, spark ut lommetyver, spar og handle smart!

- CECILIE NILSEN cecilie.nilsen@lister24.no

– Både strøm, mat og drivstoff er blitt mye dyrere. Rentene går også opp, og den skal øke mye mer. Der kan jeg ikke berolige dere - den skal videre opp. Prisene stiger - og det er grunn til bekymring, innledet Magne Gundersen under Sparebanke­n 1 Sr-banks temakveld om smart økonomi i urolige tider.

Gundersen er kjent fra Tvprogramm­et Luksusfell­en, og er også forbrukerø­konom i Sparebanke­n 1.

– Reelt å vaere bekymret

– En bank har undersøkt og funnet ut at rundt 300.000 nordmenn frykter å kanskje måtte selge boligen hvis renta kommer opp i fire prosent. Der er vi nesten allerede. Ved nye lån er vi oppe i mellom 3,5 og 4 prosent rente allerede. Ved årsskiftet antar jeg at de fleste av oss kommer til å ha fire prosent på renta. Og kanskje fem prosent til sommeren, sa Gundersen.

– Det er mye å tenke på og reelt å vaere bekymret. Vi står ovenfor et vanskelig år økonomisk; renteøknin­gen kom ganske bratt på kort tid, i tillegg til det som et utfordrend­e for mat med strøm, drivstoff og mat. Men hvordan kan vi best håndtere økonomien i trange tider?

– Lag budsjett

Med sin bakgrunn fra Luksusfell­en, kom Gundersen med en anbefaling om å sette opp et budsjett. For eksempel ved hjelp av SIFOS kalkulator.

– Ved å fylle ut denne, får man et fiks ferdig forslag til utgiftsbud­sjett på få minutter. I tillegg til dette kommer utgifter som andre lån, ferier, uteliv, alkohol, tobakk, helsetjene­ster og dyre aktivitete­r, forklarte han.

– Et annet godt verktøy for å holde oversikt og orden i økonomien er mobilbanke­n. Den har

FAKTA▸

Fra september 2021 til

● september 2022 har:

Strøm steget med 16,7

● prosent

Mat steget med 12,1

● prosent

Drivstoff steget med 32,9 ● prosent

Den generelle prisstigni­ngen ● (konsumpris­indeksen) er på 6,9 prosent

blitt utrolig god og har egentlig alle den informasjo­nen du trenger for å følge med på lån, innskudd, transaksjo­ner, regninger, forfallsli­ste, pensjon og penger på konto.

Sjekk boliglånsr­enta

Og når først man bruker penger, hvordan bruke dem smart? Og hvilke tiltak kan man gjøre for å spare penger?

– Befolkning­en merker at det skjer noe og forbruket endrer seg som en konsekvens av økte priser. En undersøkel­se jeg har gjort viste at nesten tre av fire nordmenn har gjort konkrete tiltak. Så pengene sitter ikke så løst som før, slo han fast.

– Man ser at noen velger å redusere bilbruken, andre sparer mindre eller slutter å spare, reduserer eller kutter utgifter til ferie og reiser, kutter i utgiftene til mat, utsetter eller dropper større innkjøp. Og det de fleste har gjort er å redusere strømforbr­uket.

Ifølge Gundersen håndterer noen utfordring­ene ved å handle smartere, jobbe ekstra, utsette oppussing eller oppgraderi­ng, kjøpe og selge brukt og kanskje få avdragsfri­het på lånet.

– Vi oppfordrer alle til å sjekke med sin bank at de har best mulig rente, oppfordret han.

Dropp impulshand­el!

Videre gav han gode råd om smart økonomi, som: Å ha gode handlevane­r. Man kan handle smart og bevisst ved å planlegge handling og handle bare en gang i uken.

– Nordmenn har endret vanene sine når det kommer til matinnkjøp i rekordfart. De nye trendene er at sluttsumme­n på kassalappe­n har blitt mindre, selv om maten er dyrere. Folk handler mindre om gangen, går på tilbudsjak­t, ser på kilopris og literpris og handler mer brød og middagsmat. Det er et godt råd å smøre niste. Disse endringene ser vi nå, og jeg tenker: Hurra!

Gundersens klare oppfordrin­g var: Dropp impulshand­el!

– Utsatt for lommetyver­i?

– Har du vaert utsatt for lommetyver­i på ferietur? Man blir faktisk utsatt for lommetyver­i hver dag. Jeg tenker på alle de tingene som lurer litt og litt penger fra deg hver dag: 30 kroner på lunsj, kjøpekaffe, flaskevann, snus, røyk, streaming, spill og tipping. Dette er tilsynelat­ende småbeløp, men som blir store summer i løpet av et år, sa han.

– Sjekk ut hvor mye du sløser i en sløsekalku­lator. Mange vil bli kjempeover­rasket, sjokkert og kanskje til og med skuffet over hvor mye de sløser.

Gundersen avrundet:

– Mitt beste råd er å få oversikt over forbruket ditt. Vent til i morgen med å kjøpe det du har lyst på i dag. Spar litt på konto og resten i fond. Vaer forsiktig med kreditt. Hold oversikt og planlegg. Og vaer forberedt på nye renteøknin­ger. Lykke til med det smarte forbruket!

 ?? ?? – Det er mye å tenke på og reelt å vaere bekymret, innledet Magne Gundersen, forbrukerø­konom i Sparebanke­n 1 og kjent fra Luksusfell­en, før han gav gode råd om økonomi sett i lys av dagens situasjon.
– Det er mye å tenke på og reelt å vaere bekymret, innledet Magne Gundersen, forbrukerø­konom i Sparebanke­n 1 og kjent fra Luksusfell­en, før han gav gode råd om økonomi sett i lys av dagens situasjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway