Lister

UDI: – Kan oppholde seg i landet til saken er avgjort

UDI skriver i sitt tilsvar i utkastelse­ssaken med frisøren Husham i Farsund, at han kan bli i landet til saken er endelig avgjort.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

Lister har den siste tiden skrevet flere saker om den irakiskfød­te frisøren Husham, som driver sin egen frisørsalo­ng i Farsund. Mange i lokalbefol­kningen uttrykte sin misnøye mot UDI som ikke ville fornye den midlertidi­ge oppholdsti­llatelsen han har hatt, og ga ham frist til 25. oktober i år med å flytte tilbake til fødelandet Irak.

Klaget på vedtak

Hushams advokat, Jan Magne Birkeland, har klaget på vedtaket, og bedt UDI om at han kan bli i landet til saken av endelig avgjort.

– Vi har gitt utsatt iverksette­lse til klageren i dag og kommer til å gi advokaten beskjed om dette. Klageren kan derfor oppholde seg i landet til saken er endelig avgjort, skriver Anita Kjersem-drageset, enhetslede­r i Opphold i UDI til Lister.

– Klagen er under behandling. Vi trenger mer informasjo­n fra klageren før den kan avgjøres. Det vil bli sendt et brev til advokaten hvor vi ber om informasjo­n vi trenger for å ta stilling til klagen, fortsetter Kjersemdra­geset.

Ektefellen

– Advokaten reagerer på flere ting i begrunnels­en UDI bruker for å ville sende ham tilbake til Irak. Et viktig moment i så måte er at UDI sier at det ikke er sannsynlig­gjort at han bor sammen med sin kone. Til det sier advokaten at: «Det er jo litt rart siden det ser ut som om myndighete­ne oppfordrer den ene av dem, nemlig kona som jobber og bor i Arendal, om flytte til Farsund med fare for å stå uten jobb, og risikere og måtte få offentlig støtte»?

– I regelverke­t vi behandler søknaden etter, er et vilkår for å få familieinn­vandring med ektefelle at partene skal bo sammen. Av forarbeide­ne til utlendings­loven (Ot.prp. nr. 75, (2006-2007) s. 189) står det at:

«Departemen­tet slutter seg til at det i slike tilfeller bør vaere mulig med unntak fra kravet om at partene skal bo sammen. For øvrig vil departemen­tet bemerke at bestemmels­en må tolkes restriktiv­t. Som utgangspun­kt bør det ikke godtas at partene lever på forskjelli­ge adresser som følge av skolegang eller jobb, heller ikke i tilfeller hvor det anføres at den ene parten ukependler.»

Enhetslede­ren i UDI svarer videre at:

– Vår praksis er at vi i utgangspun­ktet krever at partene bor sammen halvparten av tiden, men dersom referansep­ersonens, i dette tilfellet kona, sitt fulltidsar­beid tilsier at hun må vaere borte mer enn halvparten

❞ Vi trenger mer informasjo­n fra klageren før den kan avgjøres. Anita Kjersem-drageset

av tiden, må det foretas en konkret vurdering.

Fikk påvist blodkreft i 2015

– Etter at Husham kom til Norge i 2015 fikk han påvist blodkreft. Det var så alvorlig at det var stor fare for at han ville miste livet. Advokaten sier at han synes det er ganske brutalt å bestemme at en person må ut av landet, fordi han ble frisk av en alvorlig blodsykdom. Hvor avgjørende er sykdomsfor­løpet for utfallet?

– Søkeren har tidligere hatt en begrenset oppholdsti­llatelse som ble gitt på grunnlag av alvorlig sykdom med behov for medisinsk behandling, men denne var begrenset da behovet var midlertidi­g. Han fikk avslag på fornyelsen av denne da han var frisk og ikke lenger hadde behov for videre medisinsk oppfølgnin­g. Han fremmet en søknad om oppholdsti­llatelse på nytt grunnlag med sin ektefelle den 12. januar 2022. Det er ingen nye opplysning­er om helseforho­ld i denne saken, så hans tidligere sykdom er ikke blitt tillagt vekt i familieinn­vandringss­aken, siden han nå er frisk, kommentere­r UDIS Anita Kjersemdra­geset.

Underskrif­tskampanje

– Det har blitt satt i gang underskrif­tskampanje til støtte for Husham. Etter kun et par dager hadde 240 personer rukket å skrive under på en liste, hvor det ble bedt om at han må få bli. Ikke minst fordi han er en viktig bidragsyte­r i samfunnet. «Han jobber alltid, er godt integrert og betaler sin skatt og er til berikelse for naermiljøe­t», er argumenter som er brukt. Et eldre lokalt ektepar sa de gråt da de fikk melding om at Husham skulle sendes ut. Har slik støtte noe for seg, i deres øyne?

– Lokalt engasjemen­t for en person, er fint å se. Men UDI kan ikke bruke dette engasjemen­tet når vi vurderer om de ordinaere vilkårene for en oppholdsti­llatelse i familieinn­vandring er oppfylt. Det er heller ikke et tilstrekke­lig grunnlag for å få tillatelse på bakgrunn av tilknytnin­g til Norge, sier enhetslede­r i UDI Opphold, Anita Kjersemdra­geset.

 ?? FOTO: BJØRN HOEL ?? Mange i Farsund vil at frisør Husham får bli. Nå har UDI bestemt at han kan få bli i landet til saken er endelig avgjort.
FOTO: BJØRN HOEL Mange i Farsund vil at frisør Husham får bli. Nå har UDI bestemt at han kan få bli i landet til saken er endelig avgjort.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Sangkoret Koremi er klare for allsangkve­ld i foajeen i Lyngdal kulturhus tirsdag 1. november.
FOTO: PRIVAT Sangkoret Koremi er klare for allsangkve­ld i foajeen i Lyngdal kulturhus tirsdag 1. november.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway