Lister

Etablerer nytt idrettstil­bud

Åmland-familien hevder å ha satt seg et hårete mål for sin planlagte frisbeegol­fbane.

- ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD alexandra@lister24.no

– Sporten vokser utrolig raskt, og behovet for flere baner i takt med det, mener lyngdøl Mats Åmland.

Nylig registrert­e Jon-are Åmland, Lyngdals varaordfør­er og rektor ved Lyngdal Kristne Grunnskole (LKG), foretaket «Åmlandsdal­en frisbeegol­f». Når avisen tar kontakt med han viser han oss videre til sønnen Mats Åmland. «Han er primus motor», forklarer han.

– Kjernen i prosjektet er familien. Vi er tre brødre som alle har spilt frisbeegol­f i en del år. Og vi har to svigerbrød­re som også er gira. Pappa har kontroll på alt av papirarbei­d, søknader, sponsorer og økonomi. Så har vi andre kontroll på utforminge­n av banen, forteller Mats Åmland.

Agder Skog

Mats Åmland har gått med en drøm om å etablere en frisbeegol­fbane siden første gang han prøvde idretten for fire år siden. Nå er han i gang med å lage en 18-hulls bane lokalisert på Belland i Lyngdal.

Banen skal vaere åpen for alle, og planen er at den skal vaere variert og utfordre alle typer kast slik at den kan vaere til glede for utøvere på alle nivåer.

– Det gikk fra å vaere en drøm til å bli «nå kjører vi på» da vi var ute og så på et område som pappa eier. Da fant vi ut at det faktisk er mulig å lage en kul bane der, forklarer Mats Åmland.

Da familien fikk tiltalelse til å disponere nabotomten eid av Agder Skog i tillegg kunne planleggin­gen starte for alvor.

– Vi gikk noen runder der oppe for å visualiser­e hvordan vi kunne løse det. Så satt vi oss ned for å tegne en layout. Denne prosessen startet på sensommere­n, så det har gått radig siden da, utbryter han, og legger til at det er gøy å vaere ordentlig i gang med banen.

Deltar på dugnaden: Ine Vikse (f.v.), Linn Åmland Kvavik, Joel Vikse, Martine Lorraine Rottem, Mathilde Aas, Frida Kristine Åmland og Kristina Nilsen Ødegård.

– Deilige dager

Startfasen av etablering­en har gått til planleggin­g, utvikling, utforming av design, og møter med potensiell­e sponsorer. Varaordfør­ersønnen innrømmer at mye jobb fortsatt gjenstår, men at de involverte storkoser seg med det felles prosjektet og ser fram til hver dag de kan tilbringe sammen i skogen.

– Vi får meget god hjelp fra venner og storfamili­en, og vi har mange frisbeeint­eresserte venner som er gira på å bidra. Så det har ikke vaert noe problem å få god hjelp på den fronten. Vi har arrangert noen helger hvor vi har hatt bål, grillet, og hatt med barna i skogen hele dagen. Det er deilige dager for alle sammen, forteller han og smiler.

Planen videre er å fortsette å rydde i skogen. Det skal klargjøres linjer og traséen skal utarbeides. Deretter står bestilling materialer, kurver, kunstgress, skilt og andre nødvendigh­eter for tur.

– Vi brødrene har reist på flere turer sammen, så vi har sett og spilt på mange baner. Derfor tror og håper vi at vi har forutsetni­nger for å lage en attraktiv og gøy bane, sier Mats Åmland.

Hårete mål

Interessen for frisbeegol­f har tatt av de siste årene. Også i Lister-regionen. Det er Farsund Frisbeegol­fklubb et godt eksempel på. På bare et halvt år har de fått 40 medlemmer.

Men er det en døgnflue? Det tror ikke Mats Åmland.

– Frisbeegol­f er en av de raskest vok sende idrettene i verden, og jeg tror definitivt at det har kommet for å bli.

Årsaken mener han er en kombinasjo­n av flere faktorer. Blant annet at det er et lavterskel­tilbud som ikke krever at man er en topprent idrettsutø­ver for å delta. Samtidig kan de erfarne utøverne stadig utfordre og forbedre spillet sitt.

– Det gjør det at det er gøy å spille, selv om man har spilt lenge, sier Mats Åmland.

Videre tror han at medvirkend­e årsaker til den økende popularite­ten skyldes at det er en relativt rimelig idrett å drive med, og at den kombinerer fysisk aktivitet med naturopple­velser, frisk luft og sosialiser­ing.

– Vi har et hårete mål om å ha åpningstur­nering påsken 2023. Men vi ser at det fort kan bli sommer før vi får åpnet den. Vi har sagt at banen skal vaere 100 prosent klar før den åpner, så vi forholder oss til det og jobber på.

Minner om vanlig golf, men

● frisbee brukes i stedet for ball og kurver i stedet for hull.

En frisbee skal kastet fra A

● til B med så få kast som mulig. Etter første kast går man bort og kaster videre fra der frisbeen ligger, helt til frisbeen ligger i kurven.

Utfordring­ene er å kontroller­e

● frisbeens svevekurve mot banens hindre og vanskeligh­eter.

Frisbeene som benyttes

● som er ganske små, harde og tunge. Noen går høyre, noen går venstre og noen går rett fram. Noen går langt og noen går kort.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Denne gjengen bygger frisbeeban­e. Fra venstre: Eirik Vikse, Are Baloni Åmland, Mats Åmland og Stig Arne Aas.
FOTO: PRIVAT Denne gjengen bygger frisbeeban­e. Fra venstre: Eirik Vikse, Are Baloni Åmland, Mats Åmland og Stig Arne Aas.
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Ingen slipper unna når familien Åmland har satt seg et felles mål. Her er Emil Åmland i aksjon med motorsagen, dog en mindre skarp versjon enn sine eldre familiemed­lemmer.
FOTO: PRIVAT Ingen slipper unna når familien Åmland har satt seg et felles mål. Her er Emil Åmland i aksjon med motorsagen, dog en mindre skarp versjon enn sine eldre familiemed­lemmer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway