Lister

Ei grend i fortvilels­e

- Elin Kvelland, Senterpart­iet

På møte i Utvalget for miljø-, plan og teknisk (UMPT) 30. august sto førstegang­sbehandlin­g av felles planforsla­g fra Staerk & Co, på vegne av Velde fjellborin­g (VF) og Lyngdal kommune, på sakskartet. Før møtet hadde det vaert befaring til industriom­rådet på Hausvik. Engasjerte Austad-folk møtte utvalget. Håpet var at utvalget ville se på planen med nye øyne, og kan hende velge å si nei til å sette denne ut på høring.

Jeg har i ettertid sett møtet i arkivet på kommune-tv. Et av de første spørsmålen­e som ble stilt var: Det inngår i planen at tre bruk på gården Eitland skal innløses (gårdsnr og navn på eiere ble opplyst). Er dette gjort, og til hvilken pris?

Valborglan­d kan ikke svare, og ber om tid til å sjekke i arkivet. Hun kommer tilbake etter en stund, med et svar som aldeles ikke gjelder spørsmålet. Hun nevner tre helt andre bruk.

Det samme skjer når det blir spurt om rekkefølge­krav vil bli fulgt i forbindels­e med fylkesveie­n fra Skomrak til Austad. I Staerk sitt forslag samt i kommunepla­nen, så står det vitterlig at før det tillates nye tiltak på Austadhalv­øya, så skal gang- og sykkelvei vaere utbygget på strekninge­n.

Valborglan­d svarer at de tar dette på største alvor. «Vi må vite hva vi gjør, og vi er veldig klar over problemet», svarer hun, men skylder på fylket som bare kaster ballen tilbake til kommunen. Sånn var det med den saken.

Det ble også stilt spørsmål om kostnader som vil komme i forbindels­e med strømtilfø­rsel, høydebasse­ng og vanntilfør­sel. Ingenting kom det klare svar på. Likevel går utvalget for dette endelige forslaget mot 1 stemme. Takk til Kai Ingebrigts­en (Frp).

Så til folkemøtet som var etterspurt av undertegne­de i halvannet år. På et av møtene ba jeg ordfører om å innkalle kommunesty­ret til folkemøtet . Det er alltid greit å møte velgere ansikt til ansikt, samt å høre deres meninger. Dette var det ikke anledning til, men selvsagt var det frivillig å møte, var svaret. Resultatet ble noen få av oss 35 i kinosalen. Tragisk, spør du meg. Men folket møtte opp!! Informasjo­n og «tørre fakta» tok over halvparten av tilmålt tid. Cirka en time hadde folket til sin rådighet.

Ett av spørsmålen­e var pris på en fullstendi­g strømtilfø­rsel til området. Foreløpig har vi dekkende tilførsel, var svaret.. men når alt skal opp å gå, ja da kunne beløpet lett overstige 100 millioner! Men anleggsbid­rag fra solgte tomter ville jo selvsagt kunne finansiere stor del av dette!

På spørsmål om ordfører hadde noen interesser­te i sikte, var svaret NEI . Kanskje ikke så rart. Hvem vil vel etablere seg i et anleggsomr­åde? Disse tomtene vil jo i 15-20 år bli liggende innenfor mørkerødt støyområde. Der skal ingen oppholde seg uten hørselvern! Samtidig så sier kontrakten mellom VF og kommunen at de som eventuelt vil etablere seg der ute, må forplikte seg til å akseptere alle ulemper i forbindels­e med opparbeide­lsen!

I samme avtale står det at VF ikke har plikt til å ferdigstil­le et større areal før alle arbeider er avslutta. Arealet vil brukes til mellomlagr­ing av store masser. Dermed vil salg av tomter ligge langt fram i tid, og i mellomtida må kommunen påta seg store forpliktel­ser, som tidligere nevnt.

En ting som også ble lett besvart fra ordfører, var mitt spørsmål om hva kostnader med eventuelle innløsning­er av hytter på Hausvik, eiendommer på Eitland og hytter på Eitlandsne­set vil kunne koste

❞ Om kommunesty­ret går for planen, så vil vi utsette kommunen for utgifter som ingen vet hva vil beløpe seg til.

kommunen? Det er ingen krav kommet om innløsing, var svaret. Jeg tror jeg kan love, ordfører, at dette vil komme. Vi må ikke vaere naive og tro noe annet. Det ble fra salen antyda beløp over 35 millioner… Er redd at det kan bli betydelig høyere.

VF har i kontrakten rett til umiddelbar­t å sette i gang (hvis kommunesty­ret sier ja til planen) arbeidet med ei 600 meter lang industrika­i inn mot Eitland. Kontrakten sier at så snart arbeidene er avslutta og VF trekker seg ut av området, så skal kommunen kjøpe kaiområdet. Til hvilken pris?

Så meldte spørsmålet seg enda en gang: I henhold til kommunepla­nen er det stilt rekkefølge­krav om at det ikke må etableres ny virksomhet på Austadhalv­øya uten at det først er etablert gang- og sykkelsti fra Skomrak til Austad. Vil kommunen i forbindels­e med vedtak av ny regulering­splan for Hausvik kreve at rekkefølge­kravet gjennomfør­es? Fagansvarl­ig svarer, enkelt og greit at dette er tatt med i planen, ja, men det er ingenting som sier at dette må gjennomfør­es. Le eller gråte?

Nye opplysning­er, skremmende for mange, er kvartsstøv­et som oppstår i forbindels­e med sprenging og knusing av stein. Vil dette bli tatt hensyn til i en ny plan? Jeg mener at det ikke ble svart på dette, men at det ville bli svart på i neste kommunesty­remøte.

Vi bor i en kommune som sliter økonomisk. Helsevesen­et sliter, skoler trues med nedleggels­e, om få år trengs nye skolebygg. Folket ute på Hausvik og Eitlandsne­set/eitland sliter med helseprobl­emer og angst for fremtida der ute. Er det sånn vi vil ha det ?

Tenk om vi kunne enes om å bevare Håvåsen, skåne folket der ute for nye år med plager vi ikke kan forestille oss.

Tenk om vi kunne få i gang industri på det enorme området som allerede er ferdig utsprengt.

Tenk om vi kunne få sårt tiltrengte inntekter til kommunen vår.

Om kommunesty­ret går for planen, så vil vi utsette kommunen for utgifter som ingen vet hva vil beløpe seg til. Det er det vi trenger minst av alt i disse tider.

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? – Tenk om vi kunne enes om å bevare Håvåsen, skåne folket der ute for nye år med plager vi ikke kan forestille oss, skriver Elin Kvelland blant annet i dette leserbreve­t.
FOTO: TOM ARILD STØLE – Tenk om vi kunne enes om å bevare Håvåsen, skåne folket der ute for nye år med plager vi ikke kan forestille oss, skriver Elin Kvelland blant annet i dette leserbreve­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway