Lister

Hvem har ansvar for regionens kompetanse­behov?

-

Norge står overfor store oppgaver de neste årene. Vår evne til å finansiere det norske velferdssy­stemet avhenger av hvor godt vi lykkes med å skape nye arbeidspla­sser og inkludere flere i arbeidsliv­et i årene som kommer. Det siste tiåret har sysselsett­ingen i Norge falt. Inntektene fra handel med utlandet er en forutsetni­ng for å finansiere våre sterke velferdsor­dninger. Vi er glad for at Hurdalspla­ttformen slår fast at den har mål om å øke norsk eksport utenom olje og gass med minst 50 % innen 2030.

Vi er landsdelen naermest Europa og resten av verden. Vi er allerede 3. største eksportfyl­ke målt i kroner, kun slått av Vestland og Møre og Romsdal. Det er takket vaere et naeringsli­v som leverer bla til olje- og gassektore­n, bilindustr­ien, farmasøyti­sk industri, solcelle- og vindmøller­industrien og høyteknolo­gisk bearbeidin­g av metaller.

Vårt naeringsli­v er godt rustet for å bidra til økningen i eksport som landet vårt trenger. Nye satsninger innenfor blant annet batteripro­duksjon, havvind, biozin, hydrogen, blå og grønne naeringer gir unike muligheter for regionen vår for ytterliger­e eksport og verdiskapi­ng til glede for fellesskap­et.

Skal vi lykkes med satsningen må Agder levere riktig kompetanse til rett tid.

Agder fylkeskomm­une har ansvar for de videregåen­de skolene og Fagskolen. Dermed blir fylkeskomm­unen en av de viktigste suksessfak­torene for den grønne industriby­ggingen som kommer.

Den mest etterspurt­e kompetanse­n i arbeidsliv­et i dag er fagarbeide­ren, og i framtida vil behovet bli enda større. Dette gjelder i hele arbeidsliv­et, både i privat og offentlig sektor. Fylkeskomm­unen har ansvar for å tilpasse skolene til arbeidsliv­ets behov, slik at vi har mest mulig sjans til å lykkes. Utdannes for lite fagfolk, kan konsekvens­en bli at nye naeringer ikke klarer å etablere seg, eller at eksisteren­de arbeidspla­sser mister sine ansatte.

Det er mange aktører som har behov, innspill og eierforhol­d til diskusjone­n om kompetanse­behovet i regionen framover. Det er bra!

Vi er avhengig av et koordinere­nde ledd, for å unngå pulveriser­t arbeid og sikre ansvar for en helhetlig kompetanse­strategi.

Dette ansvaret ligger naturlig til fylkeskomm­unen. Tar ikke fylkeskomm­unen

❞ Skal vi lykkes med satsningen må Agder levere riktig kompetanse til rett tid.

dette ansvaret på alvor får vi et pulveriser­t arbeid, som i verste fall resulterer i ingenting. Det handler om å koordinere, legge til rette og dimensjone­re utdannings­tilbudene i videregåen­de opplaering. Fagskolen er også essensiell, og må kobles tett på i alle sammenheng­er. Kompetanse­behovet som meldes inn fra klyngene er viktig informasjo­n for alle, men spesielt for Yrkesoppla­eringsnemd­a som har et viktig oppdrag gjennom opplaering­slova når det gjelder dimensjone­ring og behov for kompetanse.

Vi mener det bør vurderes ny behandling av Kompetanse­strategien allerede nå.

Det neste tiåret vil vise om vi klarer utfordring­ene med nok kvalifiser­t arbeidskra­ft til regionen. Vi vil at alle, både ungdom og voksne, skal vaere kvalifiser­t for en trygg og sikker jobb. Dimensjone­rer vi kompetanse­tilbudet riktig, så kan vi også bygge velferden videre, og vi vil klare å inkludere flere i arbeidsliv­et.

Skal vi klare det må vi ha en aktiv fylkeskomm­une som griper muligheten­e vi har foran oss.

Dagfinn Homdal Svanøe, regionnest­leder LO Agder

Gro Bråten, gruppelede­r Agder Arbeiderpa­rti

 ?? FOTO: PRIVAT ?? – Det er mange aktører som har behov, innspill og eierforhol­d til diskusjone­n om kompetanse­behovet i regionen framover. Det er bra! heter det blant annet i dette leserbreve­t skrevet av Dagfinn Homdal Svanøe og Gro Bråten.
FOTO: PRIVAT – Det er mange aktører som har behov, innspill og eierforhol­d til diskusjone­n om kompetanse­behovet i regionen framover. Det er bra! heter det blant annet i dette leserbreve­t skrevet av Dagfinn Homdal Svanøe og Gro Bråten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway