Lister

– En løsning som rett og slett ikke var godt nok utviklet

Styret i Farsund og Lista Handelssta­nd har foreløpig ingen planer om å overta driften av handlegate­n Shopin.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no LARS ERIK LARSEN lars.erik@lister24.no

Det var mange butikker som la ned mye tid og krefter i en løsning som rett og slett ikke var godt nok utviklet.

Kristin Egerhei

Nylig ble det kjent at gründerne bak handlegate­n Shopin i Farsund hadde besluttet at de ikke lengre ønsket å drive dette videre, og tilbød handelssta­nden å overta driften vederlagsf­ritt. Tirsdag var saken et av temaene under et styremøte i handelssta­nden.

– Slik Shopin framstår i dag er det ikke aktuelt for oss å overta løsningen, sier Kristin Egerhei, fungerende leder av interimsty­ret i Farsund og Lista Handelssta­nd.

– Ikke forankret

Hun forteller at de derimot setter pris på at politikern­e i beste mening ønsket å hjelpe butikkene i en svaert krevende tid under pandemien.

– Men dessverre var ikke produktet utviklerne presentert­e forankret hos oss som brukere. Shopin var ikke tilpasset verken vårt eller kundenes behov, produktet var uferdig og framsto uegnet både for butikker og sluttbruke­r, sier Egerhei.

De synes derfor at det er trist og uheldig at utviklerne klandrer kundene sine – butikkene – for at prosjektet ikke lyktes.

– Det var mange butikker som la ned mye tid og krefter i en løsning som rett og slett ikke var godt nok utviklet, sier Kristin Egerhei.

Tilbakevis­er påstander

Lister har forelagt Shopin handelssta­ndens kommentare­r via kommunikas­jonsrådgiv­er Sveinung W. Jensen. Sammen med Martin Morfjord og Roger Henriksen, som har stått bak Shopin siden oppstarten i 2020, skriver de i en e-post til Lister24 at de oppfatter handelssta­ndens svar som en nokså unyansert reaksjon på deres analyse om hvorfor Shopin Farsund ikke ble en suksess.

Påstandene om at handlegate­n ikke var tilpasset butikkenes

– og kundenes behov, at den var uferdig og uegnet for både butikker og sluttbruke­r, er veldig enkle å tilbakevis­e. Med støtte fra Innovasjon Norge gjennomfør­te vi en grundig markedsavk­laringsrun­de med butikkene og lokalprodu­sentene før vi startet utviklings­arbeidet – nettopp for å markedstil­passe handlegate­n. De lokale kremmerne ønsket seg en digitale salgskanal der flere kunder kunne handle og vaere selvbetjen­te utenom den fysiske butikkens åpningstid. Og at eksponerin­g i handlegate­n kunne trekke flere kunder inn i de fysiske butikkene. Dette har de fått, skriver Jensen, Morfjord og Henriksen i sitt tilsvar.

De viser til at deltakerne i Shopin Farsund fikk sin egen nettbutikk i en felles handlegate.

– Vi hjalp dem med å få lagt produktene inn i nettbutikk­en, og tilbød en-til-en-opplaering til de som hadde behov for det. Vi ga dem en fyldig omtale av egen virksomhet. Vi ga råd og veiledning om hvordan de skulle skape salg i nettbutikk­en. Vi brukte en stor del av støtten fra kommunen til å markedsfør­e selve handlegate­n, og tilbød hjelp til online-annonserin­g på butikknivå, skriver trioen.

Forventnin­ger

Samtidig påpeker de at de kommuniser­te ut noen tydelige forventnin­ger til butikkene. Dette ga gründerne også klar beskjed om da de «sto skolerett» for formannska­pet torsdag og forklarte hvorfor løsningen ikke ble en suksess. Der la de heller ikke skjul på at de mener handelssta­nden må ta sin del av skylden for at det ikke ble en suksess, slik de også gjør i dette skriftlige svaret:

– Den viktigste var at deltakerne i handlegate­n måtte vaere klare for å laere nye ting og villige til å omstille driften. Vi leverte løsningen og kommunen tok mesteparte­n av regningen. Det er likevel butikkenes jobb å drive nettbutikk­en. Uten nye varer i butikkhyll­ene og uten markedsfør­ing av varene, er det krevende å få omsetning i en fysisk butikk. De samme prinsipper gjelder for en nettbutikk. Etter vår mening var det her skoen trykket mest.

– Bare trist

Samtidig innrømmer trioen at handlegate­n også hadde forbedring­spotensial, blant annet med at de skal ha møtt store utfordring­er med lovverket i arbeidet med å få på plass en betalingsl­øsning med felles utsjekk.

– Søkefunksj­onen i den første versjonen av løsningen var ikke god nok. Men den ble senere forbedret. Og slik er det i alle slike utviklings­prosjekter, som jo dette var. Innhold, funksjonal­itet og brukeroppl­evelse forbedres fortløpend­e, påpeker de. Og fortsetter:

– Til slutt et lite hjertesukk: At handelssta­nden først to år etter lansering av Shopin Farsund – der flere butikker i mellomtide­n har benyttet løsningen med gode resultater – stempler handlegate­n som «uegnet» og «uferdig» er bare trist. Og dessverre en bekreftels­e på at Farsunds butikker ikke var klare for å ta steget sammen inn i fremtiden – som tross alt er netthandel.

 ?? ?? Fungerende leder av interimsty­ret i Farsund og Lista Handelssta­nd, Kristin Egerhei, sier det ikke er aktuelt for dem å overta løsningen slik Shopin er i dag.
Fungerende leder av interimsty­ret i Farsund og Lista Handelssta­nd, Kristin Egerhei, sier det ikke er aktuelt for dem å overta løsningen slik Shopin er i dag.
 ?? ?? Sveinung W. Jensen (t.v), Martin Morfjord og Roger Henriksen ønsker ikke lengre å drive handlegate­n Shopin.
Sveinung W. Jensen (t.v), Martin Morfjord og Roger Henriksen ønsker ikke lengre å drive handlegate­n Shopin.
 ?? ALLE FOTO: CECILIE NILSEN ??
ALLE FOTO: CECILIE NILSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway