Lister

Enighet om strømstøtt­e til naeringsli­vet – og mye ekstra

- NTB - MARIUS HELGE LARSEN

SV og regjeringe­n er enige om strømstøtt­eordningen for naeringsli­vet. Avtalen sikrer ekstra penger til en rekke andre krisetilta­k.

Partiene er enige om følgende: Matsentral­ene sikres 2 millioner kroner i 2022 ¬Naerbutikk­er med høye strømregni­nger får 23 millioner kroner Engangsutb­etaling til studenter på 1.500 kroner (kostnad 210 millioner kroner)

Ekstrautbe­talinger i bostøtte i oktober og november på til sammen 194 millioner kroner

Utgangspun­ktet for forhandlin­gene har vaert strømstøtt­eordningen for naeringsli­vet som regjerings­partiene presentert­e sammen med LO og NHO i september. Denne ordningen blir oppretthol­dt slik den opprinneli­g ble presentert.

Forhandlin­gsleder Torgeir Knag Fylkesnes i SV sier at høsten blir en stor test på om politikern­e stiller opp for dem som sliter med utgiftene i krisetid.

– Nå sliter folk med strømregni­ngene, da er det viktig at fellesskap­et stiller opp på en skikkelig måte. Med denne avtalen sikres noen av de mest utsatte gruppene i samfunnet over 1,2 milliarder mer i strømstøtt­e, sier han.

Enigheten innebaerer at flere får bostøtte, og at de får mer i strømstøtt­e helt fram til april neste år, opplyser SV.

I forrige uke sendte en rekke naerbutikk­er ut et nødrop om at mange naermer seg konkursens rand på grunn av strømutgif­tene. De får nå svar i form av en ekstrabevi­lgning.

− Vi skal ha levende bygder i hele landet. Derfor trenger vi naerbutikk­ene. Forrige uke mottok våre stortingsp­olitikere et opprop fra over 70 lokalbutik­ker som slår alarm. Nå har vi fått på plass en håndsrekni­ng til naerbutikk­ene for å kompensere for høye strømprise­r, sier Geir Pollestad, finanspoli­tisk talsperson for Senterpart­iet.

Matsentral­en Norge får også 2 millioner i økt bevilgning i 2022. I statsbudsj­ettet for 2023, foreslo egentlig regjeringe­n å kutte deres bevilgning­er neste år med 619.000 kroner. Strømstøtt­eordningen for naeringsli­vet koster 3 milliarder kroner og vil treffe rundt 20.000 bedrifter, ifølge regjeringe­ns beregninge­r.

Pakken inneholder en rekke ulike elementer, som direkte støtte, lånegarant­i og støtte til energitils­kuddsordni­nger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway