Lister

Ny E39-rundkjørin­g ute til høring

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Forslaget om å etablere en rundkjørin­g på Røyskår i stedet for et T-kryss hvor dagens og fremtidens E39 skal møtes, er ute til høring.

Ifølge den opprinneli­ge detaljregu­leringspla­nen for E39 mellom Herdal og Røyskår, var det fremtidige krysset mellom dagens vei nord for Åtlandstun­nelen og motorveien som er under utbygging utformet som et T-kryss.

Større utfordring­er med T-kryss

Etter en gjennomgan­g av forslaget har det rådgivende ingeniørfi­rmaet Sweco i samarbeid med Nye Veier og arbeidsfel­lesskapet Implenia Stangeland som bygger motorveien, kommet fram til at en rundkjørin­g vil vaere en bedre og sikrere løsning.

I forslaget som Sweco har utarbeidet vises det blant annet til at hastighete­n i krysset vil vaere kraftig redusert dersom en velger en rundkjørin­g framfor et T-kryss.

–I arbeidet med regulering­splanen ble rundkjørin­g utredet, men etter andregangs­behandling ble krysset endret til ett T-kryss. Hovedbegru­nnelsen for endringen fra rundkjørin­g til T-kryss var kravet om fravik (rundkjørin­g på E39), avdekket dårlige grunnforho­ld i området der rundkjørin­gen var plassert og fremkommel­ighet på vinteren. Nå søkes det å regulere tilbake til rundkjørin­g.

– Ifølge mottatte søknad/ notat er det registrert større utfordring­er ved T-kryss enn det som er vurdert i detaljregu­leringen, skriver plan- og byggesaksa­vdelingen i Lyngdal kommune i et brev til en rekke mottakere.

Bedre løsning

Andre momenter som taler for en rundkjørin­g framfor et T-kryss i det aktuelle området, er at anleggsper­ioden vil vaere kortere og tryggere for anleggsfol­kene, samt at trafikkfly­ten i anleggsper­ioden vil vaere bedre. Det vises også til at anleggsarb­eidet med rundkjørin­gen kan pågå parallelt samtidig med at det er trafikk på dagens E39.

Ifølge forslaget som foreligger ønsker en å flytte rundkjørin­gen rundt ti meter i forhold til det vedtatte Tkrysset. Videre vil en heve den nye kryssløsni­ngen med 1,8 meter i forhold til det opprinneli­ge forslaget, som vil gi en slakere stigning på tilførsels­veiene og sikre området mot fremtidige flommer. Med en rundkjørin­g vil en også unngå å måtte sprenge ut et stort parti av Hovdefjell­et.

– Etter en samlet vurdering fra fagene anbefaler vi at kryssløsni­ngen endres til den optimalise­rte rundkjørin­gen, heter det i planbeskri­velsen.

Lyngdal kommune har satt høringsfri­st fram til 10. november.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Her like ved avkjørsele­n til Vestre Høylandsve­i planlegges det en ny rundkjørin­g som skal koble dagens E39 med den fremtidige motorveien som er under bygging mellom Røyskår og Herdal.
FOTO: TORREY ENOKSEN Her like ved avkjørsele­n til Vestre Høylandsve­i planlegges det en ny rundkjørin­g som skal koble dagens E39 med den fremtidige motorveien som er under bygging mellom Røyskår og Herdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway