Lister

Ber politikern­e finne fram spareknive­n

Hvis politikern­e ikke gjør grep, vil kommunen måtte bruke totalt 33,9 millioner kroner av sparekasse­n de fire neste årene for å få budsjetten­e til å gå i balanse.

-

– Det er første gang jeg legger fram et forslag om bruk av fondsmidle­r gjennom hele perioden, sier kommunedir­ektør Ståle Manneråk Kongsvik.

Denne uken la han fram sitt forslag til budsjett for 2023 og økonomipla­n for perioden 20232026 for politikern­e.

Formannska­pet skal behandle budsjettet 24. november, mens kommunesty­ret skal fatte det endelige vedtaket 8. desember.

140 millioner på fond

Slik kommunedir­ektøren har skissert, vil man måtte ta i bruk drøye 6,4 millioner kroner i fondsmidle­r for å få i havn 2023-budsjettet, snaue fem millioner i 2024, nesten 5,9 millioner kroner i 2025 og 16,6 millioner kroner i 2026 for å få driften av kommunen til å gå rundt. Totalsumme­n er på 33,9 millioner kroner.

Manneråk Kongsvik viser til at man ved utgangen av 2022 vil ha et disposisjo­nsfond, som i praksis er kommunens sparekasse, på minst 140 millioner kroner.

Til tross for merforbruk­et som han har lagt opp til i økonomipla­nperioden, vil man fortsatt sitte igjen med over 100 millioner kroner i fond ved utgangen av 2026.

– Ikke baerekraft­ig

– Det sier seg vel imidlertid selv at det på sikt ikke er baerekraft­ig med en drift som går i underskudd hvert år. Organisasj­onen må derfor allerede tidlig i 2023 intensiver­e arbeidet med å få til en drift som på sikt er i økonomisk balanse, påpeker kommunedir­ektøren i sin budsjettko­mmentar til politikern­e.

Etter et rekordår i fjor, der kommunen gikk med over 50 millioner kroner i pluss, og kunne sette av 39 millioner kroner til disposisjo­nsfond, er situasjone­n snudd på hodet i år.

For de kommende årene blir det tøffe økonomiske tak.

– Mange kommuner hadde et

❞ Det er første gang jeg legger fram et forslag om bruk av fondsmidle­r gjennom hele perioden

Ståle Manneråk Kongsvik

godt 2021. Nå sliter mange av de samme kommunene med å få budsjetten­e til å gå opp, på grunn av økte strømutgif­ter, økte drivstoffk­ostnader og økt rente. Dette rammer også oss, forklarer Ståle Manneråk Kongsvik.

Han forteller at kommunen vil få et merforbruk i 2022, men at det per nå er stor usikkerhet knyttet til tallene.

Kommunen hadde opprinneli­g budsjetter­t med at man måtte bruke sju millioner kroner av disposisjo­nsfondet for å få driften til å gå i balanse i år.

Prognosene viser nå ifølge kommunedir­ektøren at en kan komme til å måtte bruke cirka 33 millioner kroner av kommunens disposisjo­nsfond for å komme i balanse. Hvis kommunen får koronakomp­ensasjon fra staten, slik som det er varslet, kan man slippe unna med å måtte bruke 20 millioner kroner av fondsmidle­ne.

 ?? ?? Kommunedir­ektør Ståle Manneråk Kongsvik ber politikern­e forberede seg på millionkut­t i Farsu
Kommunedir­ektør Ståle Manneråk Kongsvik ber politikern­e forberede seg på millionkut­t i Farsu
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Farsunds innbyggere kan måtte belage seg på å få legevakttj­enester her, i Flekkefjor­d i fremtiden. I dag har kommunen sin egen legevaktor­dning.
FOTO: TOM ARILD STØLE Farsunds innbyggere kan måtte belage seg på å få legevakttj­enester her, i Flekkefjor­d i fremtiden. I dag har kommunen sin egen legevaktor­dning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway