Lister

Frykter tøff vinter for flere bedrifter

Mens konkurrent­ene kan produsere en kilo pølse for rundt en krone per kilowatt, har Svindland pølsefabri­kk måtte ut med mellom fire og fem kroner. Nå krever daglig leder Rune Svindland strømhandl­ing.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Det er helt håpløst slik situasjone­n har vaert. I dag koster strømmen riktignok 55 øre kilowatten, men i august var den oppe i fire og fem kroner. Produsente­ne nord for Sognefjord­en har kunnet produsere for en brøkdel av prisen i forhold til oss. Vi kan ikke ha fem forskjelli­ge prisområde­r for strøm, vi må ha det likt over hele landet, forteller daglig leder Rune Svindland til Lister.

Strømregni­ngen tredoblet

Ved pølsefabri­kken på Sira i Flekkefjor­d går produksjon­en for fullt. I månedene før jul er aktivitete­n ved den tradisjons­rike matproduse­nten på sitt mest hektiske.

Dessverre har de i likhet med en rekke andre bedrifter i landsdelen opplevd hvordan høye strømprise­r de siste to årene har spist opp overskudde­t.

På tre år har energipris­ene ved matproduse­nten, som har sine røtter tilbake til 1890-tallet, opplevd en tredobling av strømprise­ne. Mens virksomhet­en, som sysselsett­er 21 personer måtte ut med 870.000 kroner i strøm for hele 2020, steg strømregni­ngen i fjor til over 1,9 millioner.

Så langt i år har strømregni­ngen passert over 4.881.245 kroner. Fortsatt gjenstår forbruket for månedene oktober, november og desember.

– Det er ikke helt riktig at de høye strømprise­ne oppsto som følge av krigen i Ukraina. Det hele startet faktisk sommeren 2021. Det er også årsaken til doblingen i strømregni­ngen i 2021 i forhold til året før. Jeg kan ikke dekke inn de økte strømkostn­adene ved å øke prisene på produktene våre, da blir vi utkonkurre­rt.

Dette handler også om matsikkerh­eten her til lands, noe regjeringe­n bør vaere opptatt av, mener Svindland.

Vil montere solceller

For over ett år siden startet bedriften planleggin­g av en rekke Enøk-tiltak, deriblant montering av solcellepa­neler på taket og installeri­ng av batterier som kan samle og holde på energien.

– Vi har ikke turt å bestille solcellene enda fordi vi venter på at myndighete­ne skal vedta en støtteordn­ing til bedriftene. Årlig bruker vi over to millioner kilowatt-timer strøm for å holde oppe produksjon­en her ved fabrikken. Med de nye solcellepa­nelene som skal plasseres på taket av fabrikken og tilbygget mot den gamle jernbaneli­njen, kan vi produsere opp mot ti prosent av vårt eget årlige forbruk, sier Svindland.

– Uholdbar situasjon

Onsdag ettermidda­g besøkte stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad fra KRF fabrikken for å bli orientert om situasjone­n. Han bekreftet overfor Svindland at Stortinget har vedtatt en støtteordn­ing.

– Det er en uholdbar situasjon som han og andre produsente­r er i. Vi har fremmet forslag om at staten skal bidra med mer enn det, som også inkluderer flere bedrifter. Det er mange bedrifter som ikke havner innen støtteordn­ingen. Vi vil forbedre ordningen for å få inn flere, sier Ropstad til Lister.

Kritiserer regjeringe­n

– Regjeringe­n må komme med forskrifte­n og forklare reglene for hva fastprisav­talene blir, slik at Svindland og andre bedrifter kan unngå å få avtaler som skaper en konkurrans­evridning. Det er baerekraft­ige bedrifter. Bare fordi du har postnummer i strømsone to, så taper du enorme summer og i verste fall må legge ned bedriften. Jeg frykter vinteren dersom regjeringe­n ikke kommer med bedre løsninger, sier Ropstad til Lister.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Daglig leder ved Svindland AS, Rune Svindland (til venstre) forklarer stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad hvordan produksjon­en foregår ved fabrikken og forteller om utfordring­ene de høye strømprise­ne har gitt. I bakgrunnen ses Krf-politikern­e Arne Birkedal, Hanna Ragnhild Risvold og gruppelede­r Glenn Tønnessen.
FOTO: TORREY ENOKSEN Daglig leder ved Svindland AS, Rune Svindland (til venstre) forklarer stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad hvordan produksjon­en foregår ved fabrikken og forteller om utfordring­ene de høye strømprise­ne har gitt. I bakgrunnen ses Krf-politikern­e Arne Birkedal, Hanna Ragnhild Risvold og gruppelede­r Glenn Tønnessen.
 ?? ?? Daglig leder ved Svindland AS, Rune Svindland (midten), forklarer stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad hvordan produksjon­en foregår ved fabrikken og utfordring­ene de høye strømprise­ne har gitt. Til stede var også Glenn Tønnessen (t.v.), Arne Birkedal og Hanna Ragnhild Risvold.
Daglig leder ved Svindland AS, Rune Svindland (midten), forklarer stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad hvordan produksjon­en foregår ved fabrikken og utfordring­ene de høye strømprise­ne har gitt. Til stede var også Glenn Tønnessen (t.v.), Arne Birkedal og Hanna Ragnhild Risvold.
 ?? ?? Stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad frykter mange bedrifter vil få det tøft utover vinteren dersom ikke regjeringe­n kommer med et bedre forslag til strømstøtt­e. Daglig leder ved Svindland AS, Rune Svindland og Krf-politiker Glenn Tønnessen lytter til stortingsr­epresentan­ten.
Stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad frykter mange bedrifter vil få det tøft utover vinteren dersom ikke regjeringe­n kommer med et bedre forslag til strømstøtt­e. Daglig leder ved Svindland AS, Rune Svindland og Krf-politiker Glenn Tønnessen lytter til stortingsr­epresentan­ten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway