Lister

– Bør ikke stoppes

Et enstemmig kommunesty­re i Haegebosta­d har vurdert at Snartemo Aktivitets­senter ikke bør stoppes, fordi byggeprose­ssen har kommet for langt.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

Som Lister tidligere har omtalt kan regjeringe­ns forslag til endring av husbanktil­skudd føre til at Haegebosta­d kommunes byggekostn­ader øker med om lag 24 millioner kroner. Skulle det skje vil det få store konsekvens­er for kommunen flere år framover, siden det påløper i størrelses­orden 1,6 millioner kroner ekstra i årlige driftskost­nader.

Dette har falt mange politikere i kommunen tungt for brystet. 27. oktober ble denne saken behandlet i kommunesty­ret, som ber om at det aktuelle Husbank-tilskuddet likevel gjeninnfør­es.

«Eventuelle endringer må varsles i bedre tid slik at kommunene har mulighet til å tilpasse store prosjekter på en forsvarlig måte. Dersom tilskuddet ikke gjeninnfør­es, ber kommunen om at dagens overgangso­rdning utvides slik at kommuner som allerede er i gang med prosjekter sikres forhåndsgo­dkjent tilskudd», står det i vedtaket fra kommunesty­remøtet.

– Ha forutsigba­rhet

Og det er et enstemmig kommunesty­re som står bak disse uttalelsen­e.

– Hvordan er det å vaere Spordfører, med en regjering hvor Sp er tungt inne, og som setter Haegebosta­d i en slik situasjon?

– Jeg har en grunnlegge­nde forståelse for at det er spesielle tider og stramme budsjett og at det må gjøres prioriteri­nger. Det kjenner vi igjen i kommuneøko­nomien og. Men jeg mener at sånne endringer som det her har vaert snakk om, må varsles i lengre tid på forhånd. For at kommunene skal ha forutsigba­rhet, knyttet til planleggin­g av store byggeprosj­ekt. Det er det jeg reagerer mest på i denne saken, understrek­er Haegebosta­d-ordfører Margrethe Handeland. Og legger til:

– Jeg tror alle fra alle parti vil ha disse tilskudden­e inne. Nå skal disse pauses. Helsesekto­ren har store behov, og er en enhet

❞ Jeg håper virkelig regjeringe­n klarer å finne en løsning på dette. Margrethe Handeland

som trenger nye investerin­ger i mange kommuner for at en skal klare å møte de behovene man står ovenfor.

Ingen utmelding

Handeland sier samtidig at man sjelden eller aldri er enig i alle forslag, selv om de kommer fra eget parti.

– Det viktigste er at det er rom for å gi tilbakemel­dinger. Og jeg håper virkelig regjeringe­n klarer å finne en løsning på dette, fortsetter hun.

– Du vurderer ikke å melde deg ut?

– Nei, det gjør jeg ikke.

Handeland antar at kommunen får svar om tilskuddso­rdningen når forhandlin­gene med SV er ferdigstil­t.

– Det er vanskelig å si når det blir, men det blir nok desember før vi vet hvordan dette går, sier ordfører i Haegebosta­d, Margrethe Handeland.

Ubrukte Husbank-midler

Kommunesty­ret ber også om at det åpnes opp for at eventuelle ubrukte Husbank-midler innenfor andre tilskuddso­mråder kan omdisponer­es, slik at flest mulig av kvalifiser­te søknader får tilsagn innevaeren­de år.

«Dersom tilskuddet ikke gjeninnfør­es ber kommunesty­ret om at helse- og omsorgsmin­isteren avklarer at ferdigstil­te prosjekter innenfor et gitt tidsrom kan søke på eventuelle senere tilskuddsm­idler. Dette for å ivareta kommuner som rammes hardt av de gjennomfør­te og foreslåtte endringene av Husbanktil­skuddene», står det å lese i vedtaket fra kommunesty­ret i Haegebosta­d 27. oktober.

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Snartemohe­imen ble lagt ned for drøye ti år siden. I dag brukes lokalene som aktivitets­senter.
FOTO: TOM ARILD STØLE Snartemohe­imen ble lagt ned for drøye ti år siden. I dag brukes lokalene som aktivitets­senter.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? – Jeg mener at sånne endringer som det her har vaert snakk om, må varsles i lengre tid på forhånd, sier Haegebosta­ds ordfører, Margrethe Handeland.
FOTO: TOM ARILD STØLE – Jeg mener at sånne endringer som det her har vaert snakk om, må varsles i lengre tid på forhånd, sier Haegebosta­ds ordfører, Margrethe Handeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway