Lister

Lyngdal må gjøre noen tøffe v

Selv om budsjettet i Lyngdal er lagt opp i balanse uten bruk av fondsmidle­r, advarer kommunedir­ektøren om at det skal lite til før den økonomiske situasjone­n endrer seg.

-

– Det er første gang at jeg som kommunedir­ektør i denne kommunen kan legge fram et budsjett i balanse, sa kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåk da han innledet budsjettko­nferansen på Rosfjord Strandhote­ll torsdag morgen.

– Det er et kjempeskjø­rt budsjett. Forventing­ene til innbyggern­e og ansatte er noe vi må jobbe med. Vi må gjøre noen tøffe valg framover, sa økonomisje­f

Elin Rugland Falkum etter at hun ble spurt av Arbeiderpa­rtiets Johan Ekeland om hvorfor ordet «eiendomssk­att» ikke var blitt nevnt.

Mange usikkerhet­sfaktorer

Med et samlet budsjett på i underkant av 800 millioner kroner, er den økonomiske situasjone­n til Lyngdal kommune fortsatt svaert tøff.

Budsjettfo­rslaget er riktignok satt opp med et overskudd på 2,5 millioner kroner. Økte energikost­nader og rentekostn­ader, som følge av krigen i Ukraina og endringer i befolkning­sutvikling­en med en stadig eldre befolkning, kan gjøre den økonomiske situasjone­n i kommunen enda vanskelige­re.

– Jeg er glad for at vi har klart å presentere et budsjett i balanse, men det er et veldig stramt budsjett for neste år. Det samme gjelder økonomipla­n for årene framover. Det som er realiteten er at det er så mange usikkerhet­sfaktorer som vi ikke har kontroll over. Det er snakk om økte renter, strøm, energi, krig og utviklinge­n i arbeidsmar­ked. Vi vet ingenting om utsiktene framover. Ta for eksempel strømutgif­tene. Får vi en mild vinter kan det gå bra, men blir det kulde tør jeg nesten ikke tenke på hvordan det kan slå ut, sier kommunedir­ektør Haeåk til Lister.

– Samtidig med at vi har redusert tjenesten innen helseog velferd, foreslår vi nå at det må ansettes en kommunalsj­ef og en fagutvikle­r. Gjør vi ikke noen investerin­ger innen lederog utviklings­gruppen, vil vi ikke klare å møte utfordring­ene innen helse- og velvaere de naermeste årene, mener kommunedir­ektøren.

Økte kostnader

Ifølge tallene som kommunedir­ektør Haeåk og økonomisje­f Elin Rugland Falkum presentert­e for politikern­e, virksomhet­slederne og tillitsval­gte torsdag morgen, står utfordring­ene i kø.

Lønns- og prisvekste­n er neste år er regnet til å bli på 3,7 prosent.

De økte strømutgif­tene merkes svaert godt i de kommunale regnskapen­e. Så langt i år er strømutgif­tene over 11 millioner kroner høyere enn på tilsvarend­e periode i fjor, til tross for at en har klart å få ned forbruket.

Da administra­sjonen utarbeidet budsjettet for 2022, lå renten på 1,8 prosent. Nå regner den administra­tive ledelsen i Lyngdal med at renten neste år vil havne på 4,57 prosent.

– Dette gir betydelig økte rentekostn­ader. Det spiser av potten til å dele til tjenestene, sa økonomisje­f Rugland Falkum til politikern­e.

Faerre nyfødte - flere eldre

Det siste året har kommunen

 ?? ?? – Det som er realiteten er at det er usikkerhet­sfaktorer som vi ikke har kontroll over, sier kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåk om budsjettfo­r
– Det som er realiteten er at det er usikkerhet­sfaktorer som vi ikke har kontroll over, sier kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåk om budsjettfo­r
 ?? ?? Arbeiderpa­rtiveteran­en Eva Tove Fuglestvei­t er bekymret for befolkning­sutvikling­en. - Vi trenger flere barn.
Arbeiderpa­rtiveteran­en Eva Tove Fuglestvei­t er bekymret for befolkning­sutvikling­en. - Vi trenger flere barn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway