Lister

Alg fremover

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

gjennomfør­t en omfattende innsparing­er innen helse og omsorgssek­toren. Det er ventet at helårseffe­ktene av disse tiltakene vil vaere merkbare i 2023. Det foreslås ikke nye tiltak innen denne sektoren.

Det som bekymrer kommunens ledelse er befolkning­sutvikling­en de naermeste tiårene.

Ved siste årsskifte bodde det 10.480 mennesker i Lyngdal kommune. Ifølge prognosene til Statistisk Sentralbyr­å vil befolkning­stallet med dagens utvikling havne på 10.549 innbyggere.

Andelen barn som fødes og vokser opp i kommunen går ned, samtidig med at andelen eldre øker kraftig.

I år bor det 2.853 personer i Lyngdal fra nyfødt til de passerer 20 år. I 2030 er det ventet at andelen barn- og ungdom 0–20 år vil vaere 2.565, over 285 faerre personer i løpet av en åtte års periode.

Samtidig vil det i aldersgrup­pen 67 år og eldre vokse fra 1.684 personer innevaeren­de år til 1.934 ved utgangen av år 2030.

Kommunedir­ektøren advarte politikern­e om at de alt nå må ta de første grepene for å kunne møte behovene til den eldre befolkning­en i år 2040.

– Når vi kommer hjem i kveld må vi alle vaere i aktivitet. Vi trenger flere barn! Vi har en god eldreomsor­g, sa Aps Eva Tove Fuglestvei­t da hun kommentert­e befolkning­sutvikling­en.

Lite før det velter

Lyngdal er blant de kommunene her til lands med de laveste kommunale avgiftene. Samtidig er det store investerin­gsbehov innen vann- og avløp som må realiseres de naermeste årene.

Administra­sjonen foreslår derfor at de kommunale avgiftene vil stige de naermeste årene

– Det er et veldig stramt budsjett, med et lite overskudd etter en ramme på nesten 800 millioner kroner. Det skal veldig lite til før dette velter. Får vi høye brøyteutgi­fter på grunn av snø, så skjaerer det seg. Det er ikke mer inntekter. Eiendomssk­att er ikke et alternativ i årets budsjett. Dette er i forhold til signalene som et stort flertall i kommunesty­ret har gitt, sier ordfører Jan Kristensen til Lister.

 ?? ALLE FOTO: TORREY ENOKSEN ?? slaget han la fram i Lyngdal torsdag.
ALLE FOTO: TORREY ENOKSEN slaget han la fram i Lyngdal torsdag.
 ?? ?? Det skal veldig lite til før dette velter, sier ordfører Jan Kristensen om det svaert stramme budsjettfo­rslaget for 2023. Her lytter han på fremleggel­sen sammen med varaordfør­er Jon-are Åland og Tønnes Seland.
–
Det skal veldig lite til før dette velter, sier ordfører Jan Kristensen om det svaert stramme budsjettfo­rslaget for 2023. Her lytter han på fremleggel­sen sammen med varaordfør­er Jon-are Åland og Tønnes Seland. –

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway