Lister

Nytt vann- og avløpsanle­gg innen 2026

Kommunedir­ektøren i Lyngdal har satt av midler til bro til Akersmyr, kjøkken ved Byremo omsorgssen­ter, IKT og 137 millioner til vann- og avløp.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Tønnes Seland (Sp) mener deler av Audnedalsp­akken ikke er blitt fulgt opp.

– Det er en viss ergrelse i nord over at Audnedalsp­akken ikke blir prioritert. Vi må handle når tingene er der og ikke vente. Gang- og sykkelstie­n på Byremo satt på vent, det samme gjelder fortau til Byremosand­en. Det er skuffelse i nordre del av kommunen for alle prosjekten­e som ikke skjer, sa Senterpart­iveteranen Seland.

Sps Tønnes Seland reiser kritikk overfor kommunens ledelse som han mener ikke har fulgt opp Audnedalsp­akken.

Audnedalsp­akken

Bakgrunnen for uttalelsen var presentasj­onen over investerin­gsprosjekt­er i Lyngdal de naermeste årene kommunalsj­ef Kristine Valborglan­d holdt på Rosfjord Strandhote­ll torsdag formiddag.

Før tidligere Audnedal kommune slo seg sammen med Lyngdal ved nyttår 2020, vedtok politikern­e i davaerende Audnedal investerin­gsprosjekt­er for over 117 millioner kroner.

Dette innbefatte­t blant annet en gang- og sykkelvei på Byremo og gangfelt til Byremosand­en. Dette er investerin­ger som skal skje langs fylkeskomm­unale veier.

Det samme gjelder ny kryss og sikkerhets­tiltak på Konsmo, der kommunen har inngått avtale med entreprenø­r.

Valborglan­d svarte at kommunen følger opp sakene, men at flere av prosjekten­e er langs fylkeskomm­unale veier.

Hogganstie­n

Representa­nter fra Lyngdal kommune skal fredag møte Agder fylkeskomm­une for å få avklart situasjone­n rundt disse sakene.

Et av temaene de vil ta opp vil trolig også vaere manglende fylkeskomm­unal støtte til å få realisert ny vei til Lyngdal havn og videre til Svenevik, og omgjøre Hogganstie­n til gang- og sykkelvei.

Ifølge Valborglan­d er fylkeskomm­unen ikke interesser­t i å bevilge mer enn de 13 millioner kronene som er satt av Listerpakk­en. Flere av politikern­e tok til orde for at det må jobbes for å få til en løsning på denne veistrekni­ngen.

Enøk-tiltak

Kommunedir­ektøren har foreslått at det settes av til sammen 32,5 millioner kroner til ulike investerin­gsprosjekt­er i kommunen.’

Blant annet foreslås det at det settes av åtte millioner kroner i 2023 og ytterliger­e 6,5 millioner kroner i ulike Enøk-tiltak rundt om på kommunale bygg. Dette innbefatte­r blant annet montering av solcellean­legg, bytte av lys fra tradisjone­lle lyspaerer til Led-lys. Disse tiltakene kan bidra til å redusere strømforbr­uket.

Dagsenter og IKT

I løpet av 2023 starter planleggin­gen av et nytt habiliteri­ngs- og dagsenter på Bergsaker. Dette prosjektet vil koste over 13 millioner kroner når det står ferdig i 2025.

Videre er det satt av midler til nytt kjøkken ved Byremo omsorgssen­ter.

Fram mot 2025 skal det investeres for over 10,6 millioner kroner i nye boliger for vanskeligs­tilte barn.

De neste fire årene skal kommunen bruke over 23 millioner kroner på Ikt-tiltak, der i blant to millioner kroner ved Byremo ungdomssko­le.

Nytt vann- og avløpsanle­gg

I flere år har Lyngdal vaert en av de billigste kommunene på kommunale avgifter. Det kan det bli en endring på de neste fire årene når det skal investeres i nytt vann- og avløpsnett samt renseanleg­g.

Ifølge økonomipla­nen skal det samlet settes av over 137 millioner kroner til formålet. Renseanleg­get alene vil koste over 105 millioner kroner.

Dette skal blant annet finansiere­s ved at forbrukern­e vil få høyere avgift på vann og avløp.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Fram mot 2026 skal det investeres for over 100 millioner kroner i nytt vann-, avløps- og renseanleg­g.
FOTO: TORREY ENOKSEN Fram mot 2026 skal det investeres for over 100 millioner kroner i nytt vann-, avløps- og renseanleg­g.
 ?? FOTO: MULTICONSU­LT ?? I 2021 foreslo Multiconsu­lt å oppgradere veien til Lyngdal havn, mens veien videre til Svenevik vil forbli som i dag.
FOTO: MULTICONSU­LT I 2021 foreslo Multiconsu­lt å oppgradere veien til Lyngdal havn, mens veien videre til Svenevik vil forbli som i dag.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ??
FOTO: TORREY ENOKSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway