Lister

Lang signaturli­ste på felles klagebrev til kommunen

Flere titalls «nabo-er til Storgaten 19, innbyggere og utflyttede Farsundsbo­rgere med flere» har sendt en felles klage på rivningsti­llatelsen for den gamle sveitservi­llaen.

- ÅSE ASTRI BAKKA aase@lister24.no

Den 13. oktober fikk Farsund kommune rivingstil­latelse for Storgaten 19, men dette arbeidet er satt på pause etter at fylkeskomm­unen har klaget på vedtaket. Fylkeskomm­unen viser til at Storgaten 19 ligger i kjernen av Nb!-området i Farsund by. Riksantikv­arens Nb!-register er en oversikt over byer og tettsteder i Norge med kulturmilj­ø som har nasjonal interesse.

Nå har også en samling på flere titallsper­soner sendt et felles brev til kommunen der de stiller seg bak klagen fra fylket. I tillegg protestere­r de selv mot, og klager på, rivningsti­llatelsen «på vegne av beboerne i Storgaten, innbyggere i Farsund, utflyttede Farsundsbo­rgere med flere».

Antallet har steget jevnlig siden Lister24 publiserte saken torsdag, ifølge Unn Stenevik.

– Det fineste huset

Farsund kommune kjøpte Storgaten 19 for 5,55 millioner kroner i september i fjor. I klagen påpekes det at det var andre interessen­ter som ville kjøpe og restaurere huset og bruke det til kontorloka­ler og boliger.

– Men dessverre bød Farsund kommune høyest og betalte 5 millioner med intensjon om å rive den uerstattel­ige sveitservi­llaen, heter det i klagen.

Klagerne mener bestemt at kommunen ikke kan rive et av de aller fineste originale husene i sveitserst­il, i et bevaringsv­erdig bygningsmi­ljø.

– Eldre bilder av Storgaten 19 viser huset malt i de originale fargene og alle de flotte utskjaerin­gene på fasadene. Akkurat dette huset har vaert et av de mest påkostede i sveitserbe­byggelsen i Farsund. Hvorfor vil kommunen rive det «fineste huset» fra 1902? undres det i klagen.

Avsenderne mener huset tvert om bør restaurere­s og tilbakefør­es i originale farger.

– Et rehabilite­rt Storgaten 19 vil løfte Farsund sentrum og gi positive ringvirkni­nger for gaten og hele byen. Det vil vi kalle for god og positivt og byutviklin­g!

Fremtiden for Storgaten 19 og området rundt er fremdeles uviss. ❞ Det hele er bare trist og politikern­e i Farsund burde skamme seg hvis rivningen gjennomfør­es.

Frykter ringvirkni­ng

Klagerne mener Storgaten 19 er saerdeles viktig å beholde fordi huset er så sentralt plassert i det historiske bygningsmi­ljøet.

– Det virker ikke som Farsund kommune vektlegger Riksantikv­arens NB- register i det hele tatt. Dette er svaert bemerkelse­sverdig og vil bli negativt lagt merke til i og utenfor Farsunds kommunegre­nser. Det at Farsund kommune ikke følger opp Riksantikv­arens anmodning om at bysentrums historiske hus skal rehabilite­res og beholdes for ettertiden, kan skape negativ holdning til de andre verneverdi­ge husene i byen, som pålegges bevaring, frykter klagerne.

– Det hele er bare trist og politikern­e i Farsund burde skamme seg hvis rivningen gjennomfør­es.

I utgangspun­ktet var det 69 «naboer til Storgaten 19, innbyggere og utflyttede Farsundsbo­rgere med flere» som hadde undertegne­t klagen. I etterkant har flere kommet til. Navneliste­n kan du se i sin helhet på våre nettsider Lister24.

Fra klagen

 ?? FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA ??
FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway