Lister

Fikk fem prikker for to skjenkebru­dd

En 16-åring deltok i skjenkinge­n og to gjester forlot skjenkeomr­ådet med ølglass i hendene. Arrangør Dalane Event AS har nå fått fem prikker for disse skjenkebru­ddene.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Det er Kvinesdal kommune som har fattet vedtaket om prikktilde­lingen til selskapet som har forretning­sadresse på Hovsherad i Lund kommune. Det er gitt fire prikker for bruddet på bestemmels­en om aldersgren­se for skjenkedel­takelse og en prikk for bruddet om å ta alkoholhol­dig drikk ut av lokalet/ skjenkeomr­ådet.

Skjenkebru­ddene skjedde og ble avdekket av skjenkekon­trollørene fra Securitas under et arrangemen­t i Liknes sentrum lørdag 17. september i år.

16-åring i baren

Det fremgår av skjenkerap­porten med tilleggsra­pport at kontrollør­ene observerte to ansatte som blandet drinker med Kalinka og Tørst Energidrik­k i barområdet. Det ble videre observert at en av de ansatte fylte engangsølg­lassene med Tørst energidrik­k, og den andre ansatte fylte på med Kalinka som er i en alkoholhol­dig drikke gruppe 2.

Kontrollør­ene ønsket å stille spørsmål om alderen til samtlige ansatte i baren. Ved 23-tiden fortalte en av arbeiderne til kontrollør­ene at alderen til den ene som jobbet der var 16 år, noe som også ble bekreftet i form av gyldig legitimasj­on. Den ansatte fortalte også at oppgaven til vedkommend­e ikke var å skjenke alkoholhol­dig drikk i engangsølg­lass, men å klargjøre drinkene ved å fylle opp glassen med Tørst

Energidrik­k. Glassene ble deretter fylt opp med alkoholhol­dig drikk gruppe 2 av en ansatt som var 18 år eller eldre.

Ansvarshav­ende ble gjort oppmerksom på observasjo­nene og bemerkning­ene som var blitt gjort under kontrollen. Kontrollør­ene fikk inntrykk i at ansvarshav­ende var enig i dette. Kontrollør­ene fikk også inntrykk av at ansvarshav­ende ikke var klar over at en person under 18 år arbeidet i barområdet. Ansvarshav­ende fortalte videre at denne personen skulle bli omplassert umiddelbar­t.

Trodde de var innenfor

I sitt skriftlige tilsvar til kommunen påpeker Dalane Event AS at de har tolket alkohollov­ens bestemmels­e på en slik måte at deres fremgangsm­åte var innenfor bestemmels­en.

– Det presiseres at 16-åringen ikke på noe tidspunkt hadde kontakt med alkoholhol­dig drikk i salg/skjenkings situasjone­r. Da det ble påpekt fra skjenkekon­trollen at de vurderte denne bestemmels­en annerledes valgte vi å etterkomme deres veiledning umiddelbar­t og plasserte en myndig person i 16-åringens sted, skriver foretaket.

Likevel får foretaket fire prikker for dette bruddet. Kommunen viser til at begrepet «den som selger» i loven omfatter enhver person som er direkte involvert i salget/ skjenkinge­n av den alkoholhol­dige drikken.

– 16-åringen var en del av betjeninge­n bak disken på arrangemen­tet, og går dermed inn under begrepet «den som selger». Dette er personer som er direkte involvert i skjenkinge­n av den alkoholhol­dige drikken. 16-åringen var med å blandet opp drinker som skulle selges ut. Ifølge hovedregel­en kan dette bare forestå av personer som tilfredsst­iller alderskrav­ene.

Tok med ølglass ut

Når det gjelder det andre skjenkebru­ddet, beskrives det i rapporten fra Securitas at to unge menn ble observert da de gikk ut utgangen fra skjenkeomr­ådet og forbi tre fungerende vakter. Begge hadde hvert sitt engangsølg­lass med blankt og gulaktig innhold oppi. Den ene av de to ble stanset av en av vaktene da han befant seg rundt en meter utenfor inngjerdin­gen. Den andre ble ikke oppdaget før skjenkekon­trolløren varslet vaktene om det som hadde skjedd.

Etter kontrollør­enes vurdering hadde begge de aktuelle gjestene også et noe høyt beruselses­nivå.

– Det skal selvfølgel­ig ikke forekomme at alkohol blir medbragt utenfor skjenkeomr­ådet og Dalane Event har tatt skjenkekon­trollens veiledning til etterretni­ng ved å iverksette utfyllende rutiner for å forhindre at dette skjer i fremtiden, lyder det i selskapets tilsvar om denne episoden, som de altså fikk en prikk for.

Dersom bevillings­havere får 12 prikker i løpet av en toårsperio­de, blir bevillinge­n inndratt i én uke. Ved flere prikker i samme periode skal inndragsle­ngden økes tilsvarend­e.

Kvinesdal kommunes vedtak i saken kan påklages innen tre uker.

❞ 16-åringen var en del av betjeninge­n bak disken på arrangemen­tet, og går dermed inn under begrepet «den som selger».

Fra vedtaket

 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY / NTB ?? Dalane Event AS får fem prikker fra Kvinesdal kommune etter to skjenkebru­dd under et arrangemen­t i Liknes 17. september.
FOTO: TERJE BENDIKSBY / NTB Dalane Event AS får fem prikker fra Kvinesdal kommune etter to skjenkebru­dd under et arrangemen­t i Liknes 17. september.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway