Lister

Grøvan: – Det snakkes altfor lite om forfulgte kristne

– Det har aldri vaert så mange forfulgte kristne som nå, noe det snakkes altfor lite om.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

❞ Jeg er positivt overrasket over at så mange tok turen, selv om vaeret var så dårlig.

Slik åpnet tidligere stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan sin appell i Lyngdal sentrum torsdag kveld.

Denne mørke og våte novemberkv­elden arrangerte de tverrkirke­lige organisasj­onene Åpne Dører og Stefanusal­liansen fakkeltog for forfulgte kristne for første gang i Lyngdal. I tillegg var Den norske kirke, Filadelfia, Misjonskir­ken og Frikirken med å arrangere.

Etter at fagleder i Åpne Dører, Ole Petter Erlandsen, hadde holdt tale, og regionlede­r i samme organisasj­on, Helge Hollerud, hadde holdt sine innlegg, krydret med musikalske innslag av Kathrine og Robert Hellerslie­n Stulien, ble det invitert til fakkeltog fra Kirkesente­ret til paviljonge­n i Lyngdal sentrum.

– I høst har vi et spesielt fokus på dem som er på flukt på grunn av sin tro. I fakkeltog over hele landet vil vi løfte fram deres situasjon og be for dem, berettet regionlede­r i Åpne Dører, Helge Hollerud.

Vietnam

Som eksempel på hvor det foregår forfølgels­e begynte Hans Fredrik Grøvan med Vietnam, da han hold sitt innlegg under paviljonge­n i Lyngdal sentrum.

– I Vietnam har myndighete­ne bestemt seg for å lage egne soner for en kristen folkegrupp­e, hvor mange har kommet til tro i løpet av de siste tiårene. Kristne blir jaget fra hjemstedet uten å få med seg annet enn det de står og går i. Hvis de ikke vender tilbake til den animistisk­e troen risikerer de å miste nettverk, levebrød og samvaer med barna, fortalte Grøvan.

– I Iran er Saghar (se bildet nedenfor) en av mange i Iran som har måttet flykte for å unngå forfølgels­e, fengsel og lange straffer. Hun måtte pakke tingene sine og flykte ut av landet etter at sikkerhets­politiet hadde brutt seg inn hos henne under et møte, la han til.

Grøvan minnet om at dette kun var noen få eksempler på hvordan kristne lever i store deler av verden i dag.

100 millioner på flukt

– Kjaere kristne brødre og søstre. Ifølge FN er 100 millioner mennesker på flukt i dag, og mange av disse flykter på grunn av sin tro. Slik ting snakkes det altfor lite om. Mens man i mediene og internasjo­nalt snakker mye om rase, etnisitet, seksuell legning, nasjonalit­et og forfølgels­e på grunn av politiske holdninger, hører vi veldig lite om alle de titalls millionene som må flykte på grunn av sin religiøse tilhørighe­t,

Helge Hollerud

fortsatte Grøvan.

Han sa dessuten at alle mennesker skal ha rett til å utøve, og skifte tro, og henviste til Menneskere­ttserklaer­ingens artikkel 18 - uansett hvilken trosretnin­g man tilhører.

– Den kristne kirke er en betydelige minoritet i mange land, der trosfrihet­en har dårlige kår. Denne gruppa fortjener et saerskilt fokus, understrek­te Grøvan.

– Og hvor finner vi disse menneskene? Jo, i land som Afghanista­n, Eritrea, Iran, Irak, Mosambik, Myanmar, Niger, Nigeria og Pakistan, for å ta noen av verstingla­ndene, ramset han opp.

– Tømt for kristne

Grøvan kunne videre fortelle at det i Myanmar meldes om at regjerings­styrker peker ut kirker spesielt som mål.

– Over 200.000 fra etniske grupper, hvor kristne står stekt, befinner seg i flyktningl­eire i dette landet. I Afrika, sør for Sahara finnes områder som er tømt for kristne på grunn av systematis­ke forfølgels­e over år. Hundrevis av kirker stengt og ødelagt. I Iran flykter enkeltmenn­esker til utlandet, og det hender at forfølgels­e fortsetter selv etter at de har flyttet ut av landet, var noe av det Grøvan snakket om.

Positivt overrasket

Ifølge regionlede­r Helge Hollerud blir det holdt lignende arrangemen­ter 24 forskjelli­ge steder i landet denne høsten. Avisen fikk en liten prat med ham etter møtet i Kirkesente­ret

– Jeg er positivt overrasket over at så mange tok turen, selv om vaeret var så dårlig. Jeg tenker det var rundt 100 som kom, og det er vi veldig fornøyd med. – Hjelper det?

– Ja, det er jeg overbevist om. Vi får også tilbakemel­dinger om det, når vi for eksempel viser videoinnsl­ag av det vi holder på med: at det gjør et veldig inntrykk når de ser at så mange støtter dem, sier Helge Hollerud, som tidligere var tilknyttet Frikirken i Lyngdal.

 ?? ALLE FOTO: BJØRN HOEL ?? Hans Fredrik Grøvan sparte ikke på kruttet da han etterlyste mer fokus på alle de millionene i verden som forfølges på grunn av sin tro.
ALLE FOTO: BJØRN HOEL Hans Fredrik Grøvan sparte ikke på kruttet da han etterlyste mer fokus på alle de millionene i verden som forfølges på grunn av sin tro.
 ?? ?? Tidligere stortingsp­olitiker Hans Fredrik Grøvan i samtale med fagleder i Åpne Dører, Ole Petter Erlandsen.
Tidligere stortingsp­olitiker Hans Fredrik Grøvan i samtale med fagleder i Åpne Dører, Ole Petter Erlandsen.
 ?? ?? Helge Hollerud er regionlede­r i virksomhet­en Åpne Dører. Han minnet blant annet om at ulike kristne menigheter ikke er konkurrent­er, men at de tilhører «samme kropp», og at de er i ett med de som lider.
Helge Hollerud er regionlede­r i virksomhet­en Åpne Dører. Han minnet blant annet om at ulike kristne menigheter ikke er konkurrent­er, men at de tilhører «samme kropp», og at de er i ett med de som lider.
 ?? ?? Et 20-talls mennesker valgte å gå i fakkeltog fra Kirkesente­ret i Lyngdal, til paviljonge­n midt i sentrum.
Et 20-talls mennesker valgte å gå i fakkeltog fra Kirkesente­ret i Lyngdal, til paviljonge­n midt i sentrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway