Lister

Distrikts-norge blir skadeliden­de

-

Regjeringe­ns skattefors­lag for havbruk kan Høyre ikke gå med på. Men hvis vi lytter til kyst-norges innspill kan vi sammen enes om en skatt på havbruk som tar vare på den sterke veksten i distrikten­e.

Regjeringe­ns forslag om å tredoble skatten på en konkurrans­eutsatt distriktsn­aering savner sidestykke i moderne norsk politisk historie. Forslaget kommer bare to år etter at et stort flertall i Stortinget ble enig om et kompromiss om produksjon­savgift og svaert overrasken­de på en hel naering. Konsekvens­ene av forslaget er for dårlig utredet og det er ikke satt av tilstrekke­lig tid til involverin­g, noe som har vaert et viktig og nødvendig grunnlag ved større endringer av skattesyst­emet i Norge.

Høyres holdning er at vi ikke kan vaere med på et skattefors­lag som rammer jobbog verdiskapi­ng i distrikten­e på denne måten. Samtidig ønsker vi å unngå at naeringen må forholde seg til nytt skatteregi­me hver gang det er regjerings­skifte i landet. Det taper alle på.

Derfor er vi tydelige og konstrukti­ve. For det første, det er nødvendig å vurdere både innretning og omfang av lakseskatt­en.

Regjeringe­ns skattefors­lag for havbruk kan Høyre ikke gå med på, understrek­er leserskrib­entene.

❞ Regjeringe­ns forslag om å tredoble skatten på en konkurrans­eutsatt distriktsn­aering savner sidestykke i moderne norsk politisk historie.

Det må lønne seg å skape nye jobber og å investere i hele verdikjede­n for produksjon av sjømat i Norge som er en stormakt i verden på dette området. Det samlede skattetryk­ket må også vaere slik at ikke norsk eierskap fortrenges og norsk naering taper i konkurrans­e med utlandet.

For det andre er det en feil fremstilli­ng at denne skatten må innføres på grunn av den ekstraordi­naere situasjone­n med krig i Ukraina. Inntekter på statsbudsj­ettet kommer ikke før i 2024 av den foreslåtte skatteendr­ingen. Det betyr at vi har tid til en grundig utredning og involverin­g slik alle skatterefo­rmer bør ta mål av. Høyre kan vaere med på å øke skatteinnt­ektene fra havbruk, men det må gjøres på riktig måte slik at ikke kysten og distrikts-norge blir skadeliden­de.

For det tredje kan Høyre sette seg ned sammen med de andre partiene på Stortinget og diskutere hvordan samlede skatter for havbruksna­eringen skal utformes. Men da må også regjeringe­n vaere villig til å lytte. Etter mye motbør fra folk og bedrifter langs kysten, og både LO og naeringen selv, er det positivt at regjeringe­n erkjenner at her har man kommet feil ut. Målet må vaere å komme frem til et skatteregi­me som kan stå seg over tid og gi forutsigba­rhet og konkurrans­ekraft for naeringen så vel som lokalsamfu­nn.

Vi anbefaler at Vedum og Støre tar seg nødvendig tid til å utrede konsekvens­ene og ikke haster denne saken gjennom i Stortinget sammen med SV.

Høyre vil alltid stå opp for jobbskapin­g, vekst og optimisme langs hele kysten vår og i Distrikts-norge. Det kan vi ikke forhandle bort. Men forhåpentl­igvis kan vi bidra til en bred enighet om en lakseskatt som tar vare på den vekstkraft­en som oppdrettsn­aeringen har vaert og er så mange steder i landet vårt.

Linda Hofstad Helleland, Olve Grotle, Bård Ludvig Torheim og Helge Orten, stortingsr­epresentan­ter fra Høyre

 ?? FOTO: NRS FEØY AS ??
FOTO: NRS FEØY AS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway