Lister

Brev vesterfra – 123. epistel:

Overskrift­en kan synes merkelig. Men eieren av huset i Storgaten 19, som ble bygget etter bybrannen i august 1901, ble av oss barn kalt «Pappa Hansen» både før, under og etter krigen.

-

Ingen har noen anelse om hvem som er opphavsman­nen til dette kallenavne­t, men det kan vel neppe oppfattes som diskrimine­rende.

Ikke Skottestei­nen, ingen stork

Så vidt jeg vet kom undertegne­de januar 1932 hverken med storken eller fra Skottestei­nen. Sykehuset kom først noen år senere, så det måtte bli hjemmeføds­el.

Nurket ble tatt vel imot av byens jordmor fru Høiland, som bodde i Skougaards gate hundre meter unna. Barselen fant sted under takluken i annen etasje i fiskehandl­er Garreds hus, Storgaten 14.

Tidligere har jeg beskrevet og vist et bilde av nr. 14 i boken «Farsund – byen i vårt hjerte» s. 48. I kjellereta­sjen lå byens minste kolonialbu­tikk, som de tilårskomn­e leserne nok vil huske. Mens fiskehandl­eren selv oppholdt seg i sin forretning på bryggen ved siden av det såkalte Kalhovds hus, lot han sin svigerinne, Jette Køhn (tante Jette) bestyre butikken, som lå i krysset Storgaten/ Inger Sundts gate.

Ingen biler forstyrret idyllen

På nevnte bilde under takluken ses et vindu hvor man kunne studere alle elevene som strømmet til og fra byens store gulmalte skolebygni­ng på haugen, bortsett fra krigsårene da tyskerne okkuperte både skolebygni­ngen og gymnastikk­salen. Fra dette vinduet fotografer­te jeg i 1949 folk jeg kjente.

Det var ikke så vanlig at hvermann hadde fotoappara­t den gang, så jeg lånte et av Leif Garred i underetasj­en. Leserne må baere over med kvaliteten av bildene fordi de ble tatt gjennom glassvindu­et. Et par av dem illustrere­r denne epistelen med pappa Hansens hus i bakgrunnen.

Den gang kunne man spasere midt i gaten uten å risikere å bli påkjørt, for det fantes nesten ingen biler som kunne forstyrre idyllen, bortsett fra i okkupasjon­stiden med tyske kjøretøyer og avdelinger av marsjerend­e og syngende soldater «gegen Engeland».

Riving eller restaureri­ng?

Grunnen til at denne epistel blir skrevet er at pappa Hansens hus for tiden blir behandlet i kommunale organer. Skal nr. 19 rives og dermed bli parkerings­plass for biler både på selve hustomten og den tilstøtend­e store hagen, eller skal huset bli stående etter en omfattende restaureri­ng?

Huset bør bevares. Etter en restaureri­ng vil det sikkert bli behov for kontorplas­s i et voksende byråkrati. Kanskje kommer huset i privat eie. Hagen ville bli en grønn lunge og passe fint inn som tillegg til byparken. Grønne lunger i byer er gull verd, men forsvinner altfor ofte i forbindels­e med utbygging. Bestemmer kommunen seg for parkerings­plass her, vil det bli kaos av biler i krysset Storgaten/ Kirkegaten, spesielt når skoletiden begynner og slutter.

Kjerrringa mot strømmen

Hvis kommunen prioritere­r parkerings­plass, minner dette om kjerringa mot strømmen. I Farsund har man en enestående sjanse til å

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Fokus for artikkelen: Pappa Hansens hus, Storgaten 19 i Farsund sentrum.
FOTO: OLAV HOEL Fokus for artikkelen: Pappa Hansens hus, Storgaten 19 i Farsund sentrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway