Lister

Pappa Hansens hus i fokus

-

velge et grønt område fremfor asfalt. Ellers i landets storbyer forsøker man å redusere biltrafikk og eksos og redusere parkerings­plasser i sentrum og oppfordrer folk til å bruke offentlige transportm­idler.

Her i Bergen bygger man til og med om en parkerings­plass til en grønn lunge hvor benker skal plasseres og barna få lekeplass – altså et lite bidrag i vår klimapolit­ikk. Det oppfordres til å gå eller sykle til jobben, eller ta offentlige befordring­smidler. Hvis man nødvendigv­is må bruke egen bil, kunne man eventuelt bygge et parkerings­hus med flere etasjer i tilknytnin­g til handelssen­tret Amfi ved Vesterside­n.

Så vidt jeg vet er epistelfor­fatterens tanker om trafikkpro­blemene de samme i Stortinget, og det skulle undre meg om ikke statsforva­lteren (tidligere fylkesmann) i Agder følger statsmakte­ns politikk.

Lite romantisk navn

Huset som nå står i fokus og er blitt et stridens eple, ble oppført etter bybrannen i august 1901. Husets første eier var dr. Meyer som hadde hatt sin bolig på samme tomt i Nygaten, som det da het og som etter brannen fikk navnet Storgaten.

Enhver by – om den er aldri så liten, og med respekt for seg selv – har sin Storgate.

Navnet er lite romantisk. De fleste tenker ikke at denne gaten fortsetter ned bakken ved skolen og ender ved Kjell Ores hus ved verven. Den nederste del kalte vi Bryggebakk­en eller Gamlehjems­bakken.

En reder bak hver busk

Dr. Meyers hus og hage ble senere overtatt av pappa Hansen som var sjømann. Han avanserte til skipper. Etter å ha vaert skipper på forskjelli­ge båter sluttet han sjøen og ble skipsreder sammen med andre som hadde samme interesser. Tidligere var det foruten et par store rederier også en del smårederie­r, eller for å sitere en journalist: I Farsund er det en reder bak hver busk.

Edvard Hansen var født 15. september 1877 i Sør-audnedal og døde 3. februar 1954. Ekteparet Hansen hadde to barn. Datteren ble filolog og sønnen jurist. Ingen av dem slo seg for godt ned i hjembyen, men juristen, Sverre Hansen, hadde en praksis noen år i sitt barndomshj­em, før han flyttet til Østlandet.

Velsmakend­e paerer

Jeg husker pappa Hansen som en vennligsin­net, rolig eldre mann som ikke skapte blest om seg selv og ikke hadde noe imot å snakke med meg som guttepjokk og senere som skoleelev. I den store hagen hans stod der et paeretre på grensen til Inger Sundts gate. Om høsten falt mange av paerene utenfor gjerdet, og vi smågutter var ikke sene om å plukke den velsmakend­e frukten opp. Mon tro om ikke paeretreet står der ennå.

I et av de to rommene på gateplan hadde vi som gymnasiast­er undervisni­ng i engelsk med lektor Finn Jensen, som bodde som pensjonaer hundre meter lenger oppe i gaten ved skoleplass­en i lensmann Strays store hus. Han kom gjerne i siste liten til timen og småsprang for å komme noenlunde presis.

Nesten alle husene hvitmalt

På fotoet tatt av meg i 1949 øyner man en liten enslig bil nede ved Sparebanke­n. Det skal ennå gå noen år før gaten blir oppfylt av parkerte biler. Husmaler Harald Salvesen fra Lundevågen i hvitt arbeidsant­rekk haster oppover. Han malte Garreds hus hvitt, en farge som alle de andre husene i gaten hadde, bortsett fra Urbyes hus som skilte seg ut med sin røde farge.

Den gang brukte malerne tunge trestiger som etter hvert ble avløst av stiger av aluminium. I forgrunnen til høyre ser vi frakkerygg­en til lektor Arvid Stolpestad (1915-1991) som skal ned til sin leilighet i skolebesty­rer Harald Jølles hus som lå vis

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Bildet antakelig tatt under første verdenskri­g.
FOTO: PRIVAT Bildet antakelig tatt under første verdenskri­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway