Lister

Markerer Krystallna­tten med fakkeltog

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Med Israel For Fred (MIFF) Lister og Shofargrup­pen Lyngdal inviterer til markering av Krystallna­tten onsdag 9. november.

Det blir fakkeltog med oppmøte ved paviljonge­n midt i Lyngdal sentrum. Der blir det appell ved Roy Jåbaek og korpsmusik­k, opplyser Eldbjørg Grøvan i MIFF Lister i en pressemeld­ing.

– Vi går så i fakkeltog til Filadelfia­kirka der det blir samling innendørs, uttaler Grøvan.

Årets taler på den årlige markeringe­n i Lyngdal er Dag Øyvind Juliussen. Han er daglig leder for den norske avdelingen av Den Internasjo­nale kristne Ambassade Jerusalem (IKAJ Norge).

I Filadelfia­kirken blir også Indremisjo­nskorpset med, og det blir sang av Violetta Åvitsland.

– Bli med på denne viktige markeringe­n! I en tid der antisemitt­ismen er på framgang i hele Europa er det viktigere enn noen gang å formidle kunnskap om jødenes historie slik at vi ikke igjen svikter jødene, sier Eldbjørg Grøvan.

Krystallna­tten eller novemberpo­gromen er betegnelse­n på natten mellom 9. november og 10. november 1938, som markerte starten på en dramatisk opptrappin­g av jødeforføl­gelsene i Tyskland. Nasjonalso­sialistene innledet da omfattende pogromer i Tyskland og Østerrike. 1.400 synagoger ble brent ned og over 7.500 butikker ble vandaliser­t. I tillegg ble 91 jøder drept og omtrent 30.000 jøder ført til konsentras­jonsleirer, hovedsakel­ig til Buchenwald, Dachau og Sachsenhau­sen.

Dagen etter, 10. november, var fortauene fulle av knust glass fra de jødiske forretning­ene, og dette gjorde at aksjonene ble gitt navnet krystallna­tten av nazistene. I Tyskland brukes helst betegnelse­n Pogromnach­t fordi «krystallna­tt» virker bagatellis­erende for det som skjedde.

70 år

Hans Arne Rogn, Farsund

60 år

Anne Turid Birkeland, Sira Siren Merete Braekken, Vanse

50 år

Tor Jørgen Malde Berntsen, Farsund Kjell Martin Sirnes, Vanse

90 år

Ingebjørg Senland, Kvinesdal

85 år

Kjersti Erstad, Eiken

Ønsker du ikke å komme i avisen ved jubileum? Du kan reservere deg ved å sende en epost til personalia@ntb.no

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Krystallna­tten skal nok en gang markeres med fakkeltog i Lyngdals gater onsdag 9. november. Bildet er fra et tidligere arrangemen­t.
FOTO: TOM ARILD STØLE Krystallna­tten skal nok en gang markeres med fakkeltog i Lyngdals gater onsdag 9. november. Bildet er fra et tidligere arrangemen­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway