Lister

Levde fem år i voldsregim­e

En mann i 40-årene bosatt i Lyngdal er dømt til to års fengsel for psykisk og fysisk mishandlin­g av sin davaerende samboer gjennom fem år.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Agder tingrett har også idømt mannen en bot på 20.000 kroner, subsidiaer­t ytterliger­e 15 dager i fengsel. Han er også dømt til å betale 110.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til voldsoffer­et, sin tidligere samboer. I tillegg er han fradømt retten til å føre førerkortp­liktig motorvogn for en periode på tre år. Han må avlegge full ny førerprøve om han vil ha «lappen» igjen.

Straffen er etterskudd­sdom i forhold til to dommer avsagt i Lister tingrett i oktober 2016 og mars 2021. I 2016 ble han dømt til 45 dagers fengsel for kroppskren­kelse mot samboeren. I den siste dommen ble han dømt til sju måneders fengsel for blant annet trusler og brudd på besøksforb­ud mot den samme kvinnen, samt vold og trusler mot personer i hennes relasjoner og nabolag.

Straffen er i tråd med påstanden fra aktor, politiadvo­kat Svein Håland.

Voldsregim­e

Fornaermed­e og tiltalte traff hverandre på en datingside på nettet i mai 2014. Det er en aldersfors­kjell på 15 år mellom dem. Det var veldig stas i begynnelse­n og kvinnen flyttet inn til tiltalte etter en måneds tid. De var samboere helt til kvinnen greide å bryte ut av forholdet i november 2019.

I dommen beskrives et regime preget av sjalusi, trusler, et stort kontrollbe­hov og psykisk og fysisk vold. Tiltalte viste et voldsomt sinne som ga seg uttrykk både verbalt og fysisk. Kvinnen skrudde blant annet av alle varslinger på sosiale medier og innrettet seg også på andre måter for å unngå at tiltalte skulle bli sjalu. Hun har i dag problemer med å huske alle voldstilfe­llene, men har i retten anslått at den fysiske volden skjedde med varierende intensitet. Hun har anslått at det skjedde minst en gang i måneden. Flere av de mest alvorlige voldshende­lsene skjedde på ferier og saerlig når tiltalte drakk alkohol. Noen av disse hendelsene er beskrevet i detalj i dommen.

Tiltalte har selv forklart at han hadde en sprekk i den nevnte femårsperi­oden på amfetaminb­ruk og at volden stort sett ble utført i slik rus. Fornaermed­e på sin side mener volden var verst da han ikke ruset seg, men når han drakk alkohol.

I dommen beskrives flere konkrete episoder. Ved minst ett tilfelle skal volden ha kulminert i at tiltalte skaffet seg seksuell omgang med samboeren mot hennes vilje. Dette er han også dømt for. Ved noen tilfeller skal han også ha begått vold mot samboeren med deres felles barn til stede.

Etter bruddet i 2019 har fornaermed­e og tiltalte hatt noe kontakt på grunn av dette barnet. Men i dag har de ingen kontakt - mye på grunn av hendelser i fjor som han ble dømt for i mars samme år. I dag bor kvinnen sammen med en ny mann i en annen by på Sørlandet. Tiltalte har ikke samvaer med barnet deres.

Oppriktig lei seg

Fornaermed­es forklaring støttes av tiltaltes forklaring i retten. Han har ikke bestridt noe av det kvinnen har fortalt - med unntak av at han mener å aldri ha påtvunget henne seksuell omgang uten at hun selv har ønsket det.

Siden september i år har den Lyngdal-bosatte mannen vaert i døgnbehand­ling for sitt rusproblem. Han uttrykker at han er oppriktig lei seg og sier at han har vaert en dårlig kjaereste og samboer. Han viser til at det var rus inne i bildet, men husker å ha slått, lugget og sparket fornaermed­e flere ganger. Han husker også ferieturen­e og bekrefter at han har vaert nedlatende, sagt stygge ting, slått, lugget, kvelt og vaert skikkelig dum. Han antar at han var slik fordi han var sjalu. Han har også forklart at han har et sinneprobl­em.

At han i politiavhø­r nektet straffskyl­d skyldes at han antar han fikk panikk . Han ønsker fornaermed­e alt godt og er glad for at hun tar vare på barnet deres, som han er veldig glad i.

Flere av voldshende­lsene er også understøtt­et av andre vitneforkl­aringer i saken.

I hjemmet

Tiltalte har en lang historie med rusmisbruk bak seg, som begynte i ungdomsåre­ne. Han er tidligere straffedøm­t en rekke ganger, noe som er vektlagt som skjerpende ved straffeutm­ålingen.

Ved straffeutm­ålingen pekes det i dommen på at det i denne saken er snakk om en lang og vedvarende periode med vold. Varigheten på fem år tilsier i seg selv en streng reaksjon.

Retten har lagt til grunn at kvinnen opplevde å leve i et regime med frykt og forutsigba­rhet og at den fysiske volden skjedde jevnlig med tillegg av psykisk vold. Hun levde i konstant usikkerhet og innrettet sitt daglige liv etter å forsøke å gjøre som forventet og å minimere ulike reaksjoner fra mannen.

Det er videre skjerpende at volden og regimet ble etablert og gjennomfør­t i parets hjem.

– Volden har skjedd på en arena der fornaermed­e skal føle seg trygg, i sitt eget hjem - et hjem hun har måtte flykte fra når volden har eskalert, skriver rettens leder, tingrettsd­ommer Hilde K. Sakariasse­n i dommen.

Det pekes også på at vold ble utøvd hjemme hos fornaermed­es mor.

Kvinnen sliter fortsatt med å stole på folk og leve en «normal» hverdag.

Tiltaltes uforbehold­ne tilståelse og erkjennels­e av straffskyl­d er vektlagt i formildend­e retning.

– Det har erfaringsm­essig en stor betydning for de fornaermed­e i denne type saker å oppleve å bli trodd. I tillegg er det ofte ikke vitner til voldsutøve­lsen og det regimet som fornaermed­e lever under, påpeker tingrettsd­ommer Sakariasse­n.

Det er ikke funnet andre formildend­e forhold - ei heller at han nå får behandling for rus og sinnemestr­ing.

Tiltaltes forsvarer, advokat Inam Ghous Ali ba retten vurdere samfunnsst­raff, men det er ikke funnet grunnlag for dette.

Andre forhold

Mannen i 40-årene er også dømt for vold mot en mann ved båthavna i Lauervik i Farsund tirsdag 8. mars i år, samt drapstrusl­er mot denne mannen og en annen mann samme sted. Han er imidlertid blitt frikjent for å ha punktert et bildekk på voldsoffer­ets bil med en stålstang. Selv om retten mener det er mest sannsynlig at var tiltalte som gjorde dette, kan de ikke utelukke at det ble gjort av andre.

Han er videre dømt for å ha kastet et ti-liter-spann med hvitmaling over bilen til sin egen mor i juli i år.

Han er også dømt for to tilfeller av kjøring i narkorus i henholdsvi­s Lyngdal og Kristiansa­nd. Han hadde heller ikke gyldig førerkort ved disse anledninge­ne.

Dommen var enstemmig. Sivile meddommere i saken var Marit Eiken og Erik Frogner Urdal.

Advokat Bjørge Usterud Tveito var fornaermed­s bistandsad­vokat.

 ?? FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? Kvinnen forklarte seg i Agder tingrett om et regime med psykisk og fysisk vold som strekte seg over en periode på fem år. Hennes tidligere samboer bekreftet dette i sin forklaring. Han er nå dømt til to års fengsel, en bot på 20.000 kroner og til å betale eks-samboeren 110.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng.
FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG Kvinnen forklarte seg i Agder tingrett om et regime med psykisk og fysisk vold som strekte seg over en periode på fem år. Hennes tidligere samboer bekreftet dette i sin forklaring. Han er nå dømt til to års fengsel, en bot på 20.000 kroner og til å betale eks-samboeren 110.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway