Lister

Skuffet over svaret han fikk

Johnny Deisz (Frp) er ikke imponert over svaret han fikk på sin interpella­sjon om smitterom på legevakten i Farsund av ordføreren.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

I interpella­sjonen, som Lister24 omtalte 8. november, skrev Deisz at han er forundret over at kommunes smitterom i tilknytnin­g til legevakten på Farsund omsorgssen­ter ble avskaffet i oktober i fjor, uten at dette har blitt behandlet i kommunesty­ret.

I den forbindels­e stilte han ordføreren følgende tre spørsmål som ordføreren besvarte i torsdagens kommunesty­remøte:

1. Kan administra­sjonen etter eget velbefinne­nde endre kommunesty­re vedtak slik det passer dem?

2. Synes ordfører det er greit at pasienter med påvist smitte tas inn på møterom som rett etterpå brukes av hjemmesyke­pleien til møte?

3. Vil ordfører etter eget initiativ ta saken opp til ny behandling for å rette opp i dette?

– Til det første spørsmålet er svaret helt tydelig nei, det tilligger ikke administra­sjonen rett til å endre/unngå fattede vedtak i politiske organer. I dette konkrete tilfellet er det dog forutsetni­ngen som lå bak vedtaket endret da covid-situasjone­n og retningsli­njene for håndtering av den ble endret. Det er ikke lengre en omfattende pandemi, sa ordfører Arnt Abrahamsen.

– Nødvendig tilpasning

Videre viste han til at i tiden etter pandemien har kommunens omsorgsbyr­de økt kraftig på grunn av lovpålagte tjenester som må ytes innen omsorgstje­nesten.

– Administra­sjonen kan vanskelig drive tjenesten forsvarlig, dersom bygningsma­ssen ikke kan disponeres til de formålene som det til enhver tid er behov for. At det har vaert en nødvendig tilpasning av praksis i forhold til vedtaket, er også orientert om i kommunesty­ret i mars og juni 2021, sa ordføreren.

Til spørsmål to svarte ordføreren at han mener det påhviler kommunedir­ektøren og ledelsen i den enkelte sektoren å ha rutiner som tydelig fyller de kravene som har til hensikt å minimere smittefare ved behandling i anleggene.

– Om disse rutinene ikke overholdes er det ledelsen ved kommunedir­ektøren som må ta ansvar for å påtale dette, svarte Abrahamsen.

– Uheldig

Ordføreren vil derfor ikke ta initiativ til en ny behandling av denne konkrete saken fra 2020, og viste til at årene 2020-2021 var preget av usikkerhet omkring pandemien og det ble fattet vedtak som de i ettertid kan si burde vaert formulert annerledes.

– Ordfører finner det uheldig at politikere som har vedtatt et delegasjon­sreglement skal gripe inn i det som er å betrakte som klare administra­tive oppgaver. Med dette mener ordfører at bruk av lokaler best vurderes av ledelse og fagpersona­let i sektorene, som innehar det faglige brukeransv­ar for tjenesteut­øvelsen. Ved utøvelse av tjenester må vi ha den tillit til kommunedir­ektøren og hans stab om at disse utføres på en sikker og trygg måte til beste for innbyggern­e, og i tråd med sikker praksis, sa Abrahamsen i sitt svar.

– Rett og slett skuffende

Johnny Deisz reagerer på ordføreren­s svar på interpella­sjonen.

– Det du skriver her ordfører er rett og slett skuffende. Når du skriver i første linje at «nei, det tillegger ikke administra­sjonen rett til å endre vedtak i politiske organer». Det er helt rett. Alt det du skriver etterpå har ikke noe å gjøre der. Kommunedir­ektøren skulle kommet til kommunesty­remøtet i september 2021 med en ny sak der vi gjorde om vedtaket. Administra­sjonen kan ikke holde på sånn. Om ikke vi er enige i vedtakene, så skal vi ha en tillit til at de blir utført på en ordentlig måte, sa Deisz i sitt svar fra talerstole­n.

Han reagerer også på at ordføreren sier at han finner det uheldig at politikere som har vedtatt et delegasjon­sreglement skal gripe inn i det som er å betrakte som klare administra­tive oppgaver.

– Dette har ingenting med delegasjon­sreglement­et å gjøre i det hele tatt. Hvis ikke vi som sitter i denne salen kan komme med kritikk av administra­sjonen hvis ikke de følger opp vedtak som er gjort, hvorfor sitter vi da her i det hele tatt? Jeg er skuffet over både kommunedir­ektøren og ordføreren at de ikke tar tak i denne saken med en eneste gang, sa Deisz videre.

Til kommunesty­rets behandling av saken foreslo Deisz at saken oversendes levekårsut­valget til ny politisk behandling, og oppfordret utvalget til å foreta en befaring i forkant av behandling­en. Dette var et forslag ordføreren støttet opp om.

❞ Alt det du skriver etterpå har ikke noe å gjøre der. Johnny Deisz

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Johnny Deisz (Frp, på talerstole­n) er skuffet over både kommunedir­ektøren og ordføreren at de ikke tar tak i denne saken med en gang.
FOTO: OLAV HOEL Johnny Deisz (Frp, på talerstole­n) er skuffet over både kommunedir­ektøren og ordføreren at de ikke tar tak i denne saken med en gang.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway