Lister

Over 140 ungdommer «smuglet bibler»

Fredag arrangerte Farsund og Lista menighet «bibelsmugl­ing» i og i området rundt Frelserens kirke i Farsund.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

Arrangemen­tet var et samarbeid mellom Lista og Farsund menighet, slik at de over 140 ungdommene som deltok, som går fra 7. til 10. klasse, kom fra Spind til Lista for å vaere med på spillet.

– Bibelsmugl­ing er et strategisp­ill, rollespill og lagspill som foregår i området rundt Frelserens kirke. Målet med spillet er å reflektere over de menneskene som blir diskrimine­rt, trakassert og forfulgt for sin tro, samt strategite­nkning og trening i etikk og moral, skriver ungdomsarb­eider og arrangør Margrete Ytterdahl Bjørndal i en e-post til Lister.

Hun opplyser at i dette spillet har de valgt å ta utgangspun­kt i Kina, og viser til at man kan lese mange saker om politi som utfører razzia på kirker som er uregistrer­te og dermed ulovlige.

– Kirkens møter blir sterkt overvåket, og medlemmene mottar trusler om angrep. Men Kina er langt ifra de verste landene, påpeker Ytterdahl Bjørndal.

Ungdommene slipper ikke gjennom grensekont­rollørene Hans Arne Rogn, Ann-olaug Grødem Oseassen, Jostein Alvestad Kydland og Gitte Drange.

– Testet i etikk og moral

Ifølge arrangøren møtte over 140 ungdommer opp i Frelserens kirke klare for å smugle «bibler» laget av treplanker.

– Her fikk de et pass med et fiktivt navn og et Id-nummer som de måtte pugge for resten av spillet. Videre fikk de utdelt et kart, penger og bibler. Disse skulle de smugle til Kina uten å bli tatt av vakter og politi. På veien møtte de på oppgaver og utfordring­er. De ble hele veien testet i etikk og moral. Hvert valg de tok ville gi konsekvens­er for spillet videre, skriver Ytterdahl Bjørndal.

Da de kom til gravkapell­et skulle de løse en kode som i spillet Mastermind. Hvis de løste koden, ville de få en gave som ga dem poeng videre.

– Neste post var å kjøpe mat i matboden. Hvis de valgte å kjøpe saft til hele laget, kunne det hende at en person ble stum eller døv for resten av spillet. Ungdommene møtte også på noen tiggere som ba om penger. Dersom ungdommene ga dem penger, fikk de en bibel. For å komme til Kina måtte de også kjøpe visum, men her kunne det vaere en viss fare for å møte på sivilpolit­iet i Kjørestad, skriver Ytterdahl Bjørndal.

- Vellykket kveld

Hun skriver videre at ungdommene kunne havne i fengsel både av sivilpolit­iet og i grensekont­rollen, og at de her måtte de levere fra seg alt av smuglebibl­er og ta en straff.

– Oppdraget var fullført når de kom seg igjennom grensekont­rollen og fikk levert fra seg alle bibler til den norske ambassaden i Kina, skriver Ytterdahl Bjørndal. Og legger til:

– Med god hjelp av 45 frivillige ledere var det absolutt en vellykket kveld!

 ?? ?? Ragnhild Kalleberg og Bendik Pedersen loser arresterte ungdommer inn til kroppsvisi­tering.
Ragnhild Kalleberg og Bendik Pedersen loser arresterte ungdommer inn til kroppsvisi­tering.
 ?? ?? Smuglerne må kjøpe mat og drikke på den lange reisen til «Kina».
Smuglerne må kjøpe mat og drikke på den lange reisen til «Kina».
 ?? ?? Arild Tobiassen i gravkapell­et.
Arild Tobiassen i gravkapell­et.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway