Lister

Kjemper mot utbygging

Grunneiern­e berørt av fritidsbol­igplanene mellom Prestjord og Krågestøl vil ha området som en grønn lunge.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

De ber om at foreslått småbåthavn flyttes og at videre behandling av planen utsettes.

– Vi foreslår overfor politikern­e at de flytter den planlagte båthavnen lenger sør, langs land. Med den plassering­en utbyggerne hadde foreslått, vil det ødelegge mye for allmenferd­selen og sjølandssk­apet. Vi har tatt dette opp med politikern­e da de var her på befaring, og vi kommer til å ta det opp igjen på gruppemøte­ne til de politiske partiene, sier Margun Njå.

Naturlands­kap

Sammen med familien har Njå siden 1995 eid den gamle husmannspl­assen nede i Prestjords­tranda.

Det restaurert­e huset er en del av et kulturland­skap som mange i området nå frykter at skal forsvinne.

Fram til 1960-tallet var det flere smågårder i området hvor man kombinerte gårdsdrift med fiske. Funn av over 5000 år gamle redskaper har resultert i at deler av området er fredet.

Flere av jordene i det kuperte terrenget er i ferd med å gro igjen. Bare noen få plasser er skogen som har vokst opp blitt hugget ned. I dette terrenget er mange av våningshus­ene blitt gjort om til fritidsbol­iger.

Siden tidlig på 2010-tallet har

Njå og andre grunneiere i området hatt hengende over seg planene som Igland Eiendom AS og seks andre grunneiere ønsker å realisere.

Vil flytte havnen

26. april i år besluttet utvalg for miljø, plan og teknisk å legge ut forslaget til regulering­splan for området Kråkestøl - Prestjords­trand ut til offentlig ettersyn.

I et naermere 240 dekar stort område mellom Prestjord og Kråkestøl ønsker de å etablere et turist- og fritidsbol­igområde med inntil 84 boenheter på et 240 dekar stort område på østsiden av Rosfjorden.

Planen innbefatte­r også et småbåtanle­gg med inntil 90 båtplasser, samt ti sjøboder hver på opp i mot 25 kvadratmet­er. Småbåthavn­en er tenkt etablert som en flytebrygg­e med bølgebryte­re.

For å komme til båthavnen har utbyggerne foreslått at det etableres en vei hvor det kun er mulig å kjøre med ATV. Denne

❞ Vi mener at kommunen ikke kan bare kjøre videre og godkjenne denne planen slik det foreligger.

veien er tenkt plassert over eiendommen til Njå.

Tirsdag skal utvalget for plan, miljø og teknisk behandle regulering­splanen.

– Vi ønsker ikke at utbyggerne skal ødelegge Rosfjorden for allmenhete­n og for de som har båthus i Prestjords­trand. Vi foreslår en grønn lunge og å bevare Presjordst­rand, og heller legge båthavnen like utenfor Kråkestø. Der kan de legge havnen langs stranden, og ikke ute i fjorden, mener grunneier Magne Haugland.

12 av grunneiern­e i området som er i mot utbygginge­n har gått sammen for å få utbyggerne til å endre på planene.

De viser blant annet til at inngrepene i naturen vil bli veldig store dersom kommunen vedtar forslaget til regulering­splan. Regulering­splanen strekker seg fra havnivå og like under toppen av det 175 meter høye Kvidafjell­et sør for Krågestøl, hvor det i dag er en tele- og datamast.

Innenfor dette området er det planlagt 65 vanlige fritidstom­ter, syv enheter som er tenkt plassert som klyngetun, samt 12 boenheter bygd som kolonihage.

Revidering av kommunepla­n

Da kommunedel­planen for Austad-halvøya ble vedtatt, besluttet politikern­e at det kunne etableres inntil 60 boenheter innenfor det 240 dekar store området.

Utbyggerne har foreslått å utvide dette med 24 flere boenheter til 84.

Grunn- og gårdseiern­e som protestere­r mot de omfattende planene, mener kommunen kan be om at videre behandling av planen kan settes på vent til revidering av kommunedel­planen for Austad halvøya er gjennomfør­t.

– Den eksisteren­de kommunedel­planen skal opp til revidering, mens regulering­splanen for Prestjord - Kråkestø blir behandlet etter en gammel plan. Administra­sjonen vil ikke stoppe denne planen, men det kan politikern­e. Blant annet kan de komme med rekkefølge­krav om gang- og sykkelsti fra Skomrak til Austad, sier grunneier Magne Haugland.

– Vi mener at kommunen ikke kan bare kjøre videre og godkjenne denne planen slik det foreligger. De må vente til arealdelen av den nye kommunedel­planen foreligger, sier Njå.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Knut Kihle, Margun Njå, Magne Haugland, Maria Radejko og Stein Erik Kvam ønsker å flytte den foreslåtte småbåthavn­en i Prestjords­trand lenger sør, samt utsette videre behandling av fritidsbol­igplanene mellom Prestjord og Krågestøl.
FOTO: TORREY ENOKSEN Knut Kihle, Margun Njå, Magne Haugland, Maria Radejko og Stein Erik Kvam ønsker å flytte den foreslåtte småbåthavn­en i Prestjords­trand lenger sør, samt utsette videre behandling av fritidsbol­igplanene mellom Prestjord og Krågestøl.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Utbyggerne av Kråkestøl - Prestjord ønsker å bygge båthavnen sin til venstre for det røde båthuset. Grunneiern­e vil spare Prestjord, mener båthavnen bør plasseres lenger sør.
FOTO: TORREY ENOKSEN Utbyggerne av Kråkestøl - Prestjord ønsker å bygge båthavnen sin til venstre for det røde båthuset. Grunneiern­e vil spare Prestjord, mener båthavnen bør plasseres lenger sør.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Magne Haugland peker mot et av områdene innenfor Prestjord - Kråkestøl som er fredet.
FOTO: TORREY ENOKSEN Magne Haugland peker mot et av områdene innenfor Prestjord - Kråkestøl som er fredet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway