Lister

Ta ansvar i høstmørket!

-

Det er de unge som slurver mest med refleks. En av fire i aldersgrup­pen under 30 år medgir at de dropper brikker, armbind, skjerf eller vester som gjør dem synlige i høstmørket. Totalt gjelder dette 700.000 nordmenn. De årvisse undersøkel­sene fra forsikring­sbransjen og trafikkorg­anisasjone­r viser at andelen refleksbru­kere står på stedet hvil. Resultatet er til å undres over, med tanke på oppslagene om alvorlige ulykker og på holdningsk­ampanjene gjennom mange år. For det trenger å gjentas: En bilfører som kjører i 50 har henholdsvi­s ti og to sekunder på å oppdage en fotgjenger med og uten refleks.

❞ En bilfører som kjører i 50 har henholdsvi­s ti og to sekunder på å oppdage en fotgjenger med og uten refleks.

Bilføreren har avlagt førerprøve­n og risikerer bot og prikker for en rekke ulike regelbrudd. Fotgjenger­e har jo ingen formelle krav til trafikkopp­laering. Og debatten om et reflekspåb­ud synes å ha stilnet noe av. Det samme gjelder for bruk av sykkelhjel­m. Påbud krever kontroll og bøteleggin­g. Påbud og forbud som ikke håndheves, bidrar bare til å svekke respekten for lovverket. Men verken refleks eller hjelm bør begrenses til et spørsmål om kontrollti­ltak og regelfeste­t plikt. Dette har faktisk noe å gjøre med ansvarsfor­delingen mellom staten og enkeltmenn­esket når det gjelder liv og helse.

Satt på spissen, er det ingen tvil om hvem som ikke tar ansvaret på alvor når en fotgjenger begir seg ut langs gater og veier med mørke klaer, blikket stivt festet på mobilen og ørene fylt med musikk. De som stiller spørsmål i undersøkel­ser om refleks, får mange slags svar fra ikke-brukerne. Noen synes det føles upraktisk, andre at de alltid er forsiktige i trafikken og regner med å bli sett. Atter andre mener kanskje at det ser litt teit ut med refleksuts­tyr. Hva man enn måtte finne på av svar, kan i alle fall ingen påstå at refleks er for dyrt.

Ulykkessta­tistikken forteller kort og godt at det bare finnes dårlige unnskyldni­nger på dette området. Men ofte er det ett svaraltern­ativ som mangler i spørreunde­rsøkelser hvor noen ber oss ta stilling til en rekke mulige tiltak for å få flere til å bruke refleks ute i høstmørket: «At jeg simpelthen skjerper meg og plukker den opp fra kommodesku­ffen i entreen». Mer skal nemlig ikke til for en tryggere ferdsel og å unngå å bli et nytt tall i en dyster statistikk.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway