Lister

Har bosatt rekordmang­e flyktninge­r

Så langt i år har NAV Lister bosatt hele 491 flyktninge­r, de aller fleste fra Ukraina.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

– Vi har aldri tatt imot så mange mennesker på så kort tid noen gang, og er i utgangspun­ktet ikke bemannet for å ta imot så mange, erkjenner lederen i NAV Lister, Bente Haugland.

Bare i kommunene Farsund, Flekkefjor­d, Kvinesdal og Lyngdal er det hittil i år bosatt 420 flyktninge­r, de fleste ukrainere. Det er ganske mange flere enn i Kristiansa­nd for eksempel, som har bosatt 367, og som har rundt tre ganger så mange innbyggere.

– Vi mangler å bosette 72 personer før vi er i mål med årets bosetting, forteller Haugland.

I en tabell som er utarbeidet av NAV Lister (les under her) vises hvor mange de har bosatt hittil i år, til og med uke 46, og hvor mange kommunene har vedtatt å bosette.

– Kommunene vil i løpet av kort tid motta et nytt anmodnings­brev om bosetting for 2023, hvor de respektive kommunesty­rene skal vedta hvor mange flyktninge­r kommunen skal bosette, sier hun.

Haugland forteller at over 95 prosent av flyktninge­ne som er bosatt i år i Lister-regionen, kommer fra Ukraina.

– Det har vaert et stort og omfattende arbeid, og mye overtidsar­beid som har vaert mulig å få til, takket vaere godt samarbeid med øvrige enheter i de enkelte kommunene, sier hun.

– Ikke bemannet for

Nav-lederen påpeker at det er opp til kommunesty­ret å vedta hvor mange flyktninge­r som skal bosettes.

– En av utfordring­ene har vaert at vi aldri har tatt imot så mange mennesker på så kort tid noen gang, og er i utgangspun­ktet ikke bemannet for å ta imot så mange. Imidlertid har mange av flyktninge­ne, spesielt i Lyngdal klart å finne bolig selv, gjennom venner og bekjente som enten bodde i Lyngdal før krigen i Ukraina, eller gjennom de som ble bosatt, sier Haugland.

– Dette har hjulpet til at vi har fått alle bosatt. Parallelt ble det god tilgang til utleieboli­ger, og derfor har vi klart bosettinge­n på så kort tid. Mange private har ønsket å bidra, føyer hun til.

– Hva med neste år, er det klare for å ta imot enda flere, om det skulle bli relevant?

– Vi venter på anmodnings­brevet fra IMDI som er varslet å komme i månedsskif­tet november og desember. Så blir det opp til kommunesty­ret og vurdere hvor mange de skal bosette. Kapasitete­n på øvrige tjenester som norskunder­visning, barnehagep­lasser, fastlegede­kning og øvrige helsetjene­ster samt tilgang på tilrettela­gte boliger

Kommune:

Farsund

Flekkefjor­d ●

Lyngdal

Lund

Kvinesdal

Sirdal

Totalt

● og ordinaere utleieboli­ger, er ting som må vurderes i forhold til hva kapasitete­n blir etter et år med rekordbose­tting i hver kommune, kommentere­r hun.

25.558 flyktninge­r

Hun føyer til at Norge pr. 15 november i år har bosatt 25.558 flyktninge­r, og alle landets kommuner ble anmodet om å bosette til sammen 35.000 flyktninge­r i 2022.

– Totalt er det i Agder vedtatt å bosette 2.384 flyktninge­r i innevaeren­de år, og Lister-kommunene med vedtak på over 500 bosettinge­r står altså for en relativt stor andel av dette tallet. Til sammenlign­ing har Arendal bosatt 179 hittil i år, Kristiansa­nd 367, Tromsø 330 og Drammen 319, forklarer Bente Haugland.

 ?? FOTO: NAV LISTER ?? I Farsund og Kvinesdal ble fullført bosetting av flyktninge­r i år markert med kake. Fra venstre Anne Benedikte Gundersen, Sondre Ingebretse­n, Karl Rødseth og Bernt Erik Spinnangr.
FOTO: NAV LISTER I Farsund og Kvinesdal ble fullført bosetting av flyktninge­r i år markert med kake. Fra venstre Anne Benedikte Gundersen, Sondre Ingebretse­n, Karl Rødseth og Bernt Erik Spinnangr.
 ?? ?? Lyngdalsgj­engen, fra venstre Gunn Anita Ødegaard, (leder integrerin­gsavdeling­en NAV Lister) er her sammen med Anja M. Olsen, Asle Foss, Marthe Aspvik og Espen Haegeland.
Lyngdalsgj­engen, fra venstre Gunn Anita Ødegaard, (leder integrerin­gsavdeling­en NAV Lister) er her sammen med Anja M. Olsen, Asle Foss, Marthe Aspvik og Espen Haegeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway