Lister

– Bygningen er en viktig del av kulturmilj­øet i Farsund

Fortidsmin­neforening­en avdeling Agder klager på rivingstil­latelsen Farsund kommune har gitt for Storgaten 19.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

Foreningen påpeker at Storgaten 19, som skal ha vaert bebodd inntil 2021, er en praktfull sveitserst­ilvilla i to og en halv etasje, sentralt og meget iøynefalle­nde plassert i byens historiske kulturmilj­ø, og at eldre bilder viser bygningen med polykrom utvendig maling og mange fine utskjaerin­ger.

– Bygningen er en viktig del av kulturmilj­øet i Farsund sentrum, og den må selvfølgel­ig bevares! skriver styreleder Karl Ragnar Gjertsen i Fortidsmin­neforening­en avdeling Agder i sin klage til Farsund kommune.

– Strid med realiteter

De viser til at kommunen i sitt nabovarsel beskriver tiltaket med en påstand om at bygningen er i dårlig stand og skal rives på grunn av sin tilstand og av hensyn til sikkerhet.

– Dette stikk i strid med de realiteter enhver aerlig og erfaren bygningshå­ndverker ville kunne forsikre seg om ved å betrakte bygningen. Om påstandene om tilstand og sikkerhet var korrekt ville det vaere katastrofa­lt for alle byer med trebebygge­lse! Konklusjon­en er: Søkers opplysning­er om bygningen er ikke i overensste­mmelse med de faktiske forhold og rivningsti­llatelse skulle derfor ikke vaert gitt, skriver Gjertsen. Og fortsetter:

– At en utbygger og tiltakshav­er beskriver gode, solide, tradisjone­lle bygninger fra tidlig 1900-tall - med en smule behov for utvendig vedlikehol­d - som rivningskl­are, og argumenter­er med tilstand og sikkerhet, har vi i Fortidsmin­neforening­en sett altfor mange ganger; det er et gammelt og dårlig triks som vi tar sterkt avstand fra. Det blir da ekstra opprivende å lese i saksdokume­ntene at kommunens folk – før den opprinneli­ge klagefrist­en var utgått – gikk i gang med å rive bygningen innvendig! Takket vaere observante naboer ble arbeidet stoppet. Dette vitner om manglende respekt for korrekt saksbehand­ling, skriver Gjertsen.

I en sak hvor kommunen har alle roller, som både eier, tiltakshav­er og vedtaksgiv­ende myndighet, mener de at det bør utøves den aller største oppmerksom­het for at alt skal gå korrekt for seg. Det at man tenker å bygge et parkerings­hus på tomta står for dem fram som den reelle argumentas­jonen for riving, og at en 27 år gammel regulering­splan legges til grunn.

– Kulturminn­evern var enda en øvelse kommunen utøvet med forsiktigh­et, og bilene måtte ha plass. Bygningen burde vaert regulert til bevaring for 27 år siden, men slik gikk det ikke. Storgaten 19 ble den gang ofret for framtidig plassering av et parkerings­hus som man regnet med det ville vaere behov for. I mellomtide­n har samfunnets syn

❞ Dette vitner om manglende respekt for korrekt saksbehand­ling.

på kulturmilj­øer slik vi finner dem i Farsund sentrum endret seg! Alt skal ikke lenger legges til rette for biler og biltrafikk, skriver Gjertsen.

– Baklengs inn i framtida

Ifølge Gjertsen hevder også Farsunds beboere at det ikke er behov for parkerings­hus.

– Å rive en praktfull sveitserst­ilbygning som er nesten 120 år gammel og i god stand for å bygge et parkerings­hus som det kanskje ikke er behov for – det er å gå baklengs inn i framtida, skriver Gjertsen.

Miljø er også noe han påpeker skal tas hensyn til i dag, og viser til en Sintef-rapport fra 2020 som viser at de miljømessi­ge gevinstene ved oppgraderi­ng av eksisteren­de bygninger er store sammenlign­et med nybygging.

– Utslippene ved rehabilite­ring utgjør under halvparten av utslippene ved nybygging. Vi bør alle vaere for rehabilite­ring/restaureri­ng av hus for å nå fastsatte klimamål, skriver Gjertsen.

Videre viser han til at sentrale deler av Farsund sentrum er omfattet av Riksantikv­arens Nb!-register, og at i dette området ønsker Riksantikv­aren at alle historiske bygninger skal bevares.

– I likhet med mange andre sentrale bystrøk er Farsund sentrum et kulturmilj­ø av nasjonal interesse. Det bør man vaere stolt av i Farsund! skriver Gjertsen.

Han påpeker også at Farsund kommune har mange kulturminn­er med stor tidsdybde, og at kommunen har en god kulturminn­eplan.

– Kommunen har også fått utarbeidet et verdifullt og innholdsri­kt dokument om Farsunds byggeskikk. Farsund er med rette betegnet som en interessan­t «kulturminn­e-kommune». Denne episoden med Storgaten 19 bør sees på som et arbeidsuhe­ll, skriver Gjertsen. Og legger til:

– Konklusjon­en bør vaere at Farsund bør ta Riksantikv­arens Nb!-register på alvor og lage en ny regulering­splan for denne del av Storgata. I denne planen gis Storgaten 19 status som bevaringso­bjekt. I saksdokume­ntene går det fram at da kommunen ervervet bygningen var det også private som ønsket å kjøpe bygningen og sette den i stand og bruke den til kombinasjo­n av naering og boligformå­l. Dette er fortsatt en bygning som kan vernes gjennom bruk.

Karl Ragnar Gjertsen

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Storgaten 19 ligger sentralt i Farsund sentrum.
FOTO: OLAV HOEL Storgaten 19 ligger sentralt i Farsund sentrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway