Lister

– Gir meg den muligheten jeg håpet på

Emma Nesheim fra Farsund har fått et stipend på 162.000 danske kroner fra den danske tannlegefo­reningen til hennes forsknings­prosjekt.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

Emma Nesheim har fått stipend fra den danske legeforeni­ngen til sitt forsknings

Stipendet gjør at hun kan ta seg fri i et år fra tannlegest­udiet hun går på ved Københavns Universite­t, hvor hun har et år igjen før hun er ferdig med det femårige studieløpe­t. Nå skal hun forske på hvorfor en infeksjons­spredning i forbindels­e med tannrotsbe­tennelse for noen sprer seg så mye at det ender opp med sykehusinn­leggelse, mens det ikke gjør det for andre.

– Jeg synes selv det er et veldig spennende emne som jeg gleder meg til å dypdykke i, så jeg satte stor pris på å få dette stipendet. Dette stipendet er helt essensielt, for uten det hadde ikke dette forsknings­prosjektet vaert mulig da jeg tar et års pause fra studiene og dermed ikke får støtte fra Lånekassen. Dette stipendet er derfor både for å lønne meg og drive dette prosjektet, og det gir meg derfor den muligheten jeg håpet på at jeg skulle få, sier Nesheim til Lister.

Håper å få noen svar

Prosjektet startet allerede 1. september i år og varer ut august neste år, og hun forteller at hun er godt i gang med den forbereden­de fasen. Om kort tid regner hun med å få de nødvendige tilgangene på de journalene hun trenger for å komme i gang for fullt med forskninge­n.

Den danske tannlegefo­reningen skriver i en pressemeld­ing at man i dag vet at infeksjone­r i munnhulen kan spre seg og forårsake livstruend­e infeksjone­r i kroppen, men man vet ikke nøyaktig hvilke faktorer som medfører at infeksjone­n plutselig blusser opp hos enkelte og spres så mye at man må legges inn på sykehus. Dette er noe Nesheim ønsker å finne ut av, og ønsker å analysere og sammenlign­e flere pasienters forløp både før, under og etter sykehusinn­leggelsen for å prøve å finne noen svar og se om de har noe til felles.

– Det jeg vil prøve å finne ut er hvilke faktorer som fører til at noen får en akutt forverring av tilstanden som gjør at de må legges inn, og prøve å finne noen kjennetegn. Forhåpentl­igvis vil prosjektet kunne gi noen resultater som kan brukes, blant annet når tannleger skal vurdere risikoen vedrørende tenner med tannrotbet­ennelse. Påvirkning­en av systemisk infeksjons­spredning er stor både på individ og samfunnsni­vå, og jeg håper derfor prosjektet kan vaere betydnings­full for flere innsatser, sier Nesheim.

– Mer sentral rolle

Som en del av dette forsknings­prosjektet vil hun også ha et større samarbeid med Rigshospit­alet i København.

– Prosjektet er et samarbeid mellom Københavns Universite­t og Rigshospit­alet i København, da det viser seg at infeksjone­r i munnhulen kan påvirke den generelle helsen. Jeg håper derfor også at prosjektet vil kunne medvirke til å plassere tannpleien i en mer sentral posisjon i helsevesen­et, samt å understrek­e tannlegens rolle i forebyggin­g, diagnostis­ering og behandling av tilstander med innvirknin­g på den generelle sunnhet, sier Nesheim.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway