Lister

Mørke skyer over legevakten

-

Nok en gang truer kommunedir­ektøren Farsund legevakt sin drift med ønske om å underlegge den Flekkefjor­d Interkommu­nale legevakt, og nok engang må det belyses viktighete­n av å ha en slik tjeneste å beredskap i kommunen vår, både ovenfor fastboende og tilreisend­e hele året rundt.

En legevakt er virksomhet­en som aldri forlater kommunen i motsetning til hva ambulanser kan gjøre ,og som skal ha mulighet til å rykke ut og starte undersøkel­ser og behandling­er ved behov eller behandle inne på sitt respektive tilholdsst­ed. På kveld og natt er det også legevakten som betjener Listaheime­n og Farsund omsorgssen­ter og andre kommunale institusjo­ner, etter fastlegers stengetid 365 dager i året.

I lys av dagens situasjon der Flekkefjor­d sykehus ikke kan tilby akuttkirur­gi på ubestemt tid, blir resultatet en stor omvei for de som måtte ha behov for legevakt-time og i ytterste konsekvens behov for akuttkirur­gi som da gjennomfør­es på Kristiansa­nd sykehus etter en lengre reisevei da via Flekkefjor­d.

Om kommmunedi­rektøren får politisk gjennomsla­g av nåvaerende kommunesty­re og nedleggels­e blir et faktum, vil Farsunds befolkning stilles dårligere og spesielt sårbare grupper som eldre og pleietreng­ende eller småbarnsfo­reldre få en lengre vei til legevakten når behovet oppstår. Eksempelvi­s at barn eller ungdom på besøk i adrenalinp­arken skulle vaere uheldig og skade seg må vedkommend­e til Flekkefjor­d legevakt ved undersøkel­se, om den inntrufne skaden krever akuttkirur­gi må pasienten videre til Kristiansa­nd sykehus.

Det må da også ikke komme som en overraskel­se på hverken administra­sjon og befolkning og sist, men ikke minst, representa­nter i nåvaerende kommunesty­re at Farsund sine to ambulanser vil vaere mye mindre tilgjengel­ige i kommunen da flere pasienter må fraktes til Flekkefjor­d for tilsyn hos legevakt, og videre til Kristiansa­nd sykehus motsatt vei om diagnose tilsier dette.

For kommunens administra­sjon som tidligere har brukt å skjule bak begrepet «forsvarlig­e tjenester» er noe Farsunds befolkning ikke bør akseptere under noen omstendigh­eter da påskudd om å spare inn fire millioner kroner er eneste argument fremlagt. Hvis dette vedtas risikeres det både for ambulanser og pårørende og kjøre en omvei på 40 pluss kilometer til Flekkefjor­d før man må videre 120 kilometer til Kristiansa­nd sykehus for videre akuttkirur­gisk behandling i motsatt retning.

For de lesere med historisk hukommelse har vi siden 1993 hatt en markant nedgang i helsetjene­ster og tilbud lokalisert innad i kommunen hvor da de begynte og fjerne tjenester ved Farsund sykehus, der dessverre døren ble låst for godt våren 2007. I dag sitter vi igjen med Farsund legevakt, nå lokalisert i små og trange lokaler i kjelleren på Farsund omsorgssen­ter, der administra­sjonen tviholder på et møterom som hindrer legevakten tilgang til sårt tiltrengte arealer.

Det skrives til stadighet om mange ønsker og framtidige ambisjoner og visjoner for naeringsut­vikling i Farsund og Lister for øvrig, men skal Farsund kommune fortsatt vaere en troverdig aktør her, så må øyeblikkel­ig hjelp i form av legevakt vaere tilstede i kommunen og sikre god øyeblikkel­ig hjelp når behovet oppstår for de som bor og oppholder seg i Farsund kommune.

Hvilke signaler sender vi til potensiell­e tilflytter­e og aktører i naeringsli­vet om kommunen ikke innehar viktige tjenester lokalisert i kommunen vår?

Så Istedenfor for å fraskrive seg legevaktsd­riften og lokalitet til Flekkefjor­d interkommu­nale legevakt, så bør Farsunds befolkning kreve at legevakten blir driftet videre og prioritert i fremtidens budsjetter i bedre lokalitete­r som er bygd for fremtiden på lik linje som det ønskes å videreutvi­kle naeringsli­vet og befolkning­stallet forøvrig.

Så til deg kjaere velger: Med din stemme til Farsund Frp ved neste kommuneval­g er det også en stemme til en garantist for at legevakten er tilstede innad i kommunen med riktig og fleksibel organiseri­ng og dimensjone­ring for fremtidens endringer som kan oppstå.

Jan Håkon Ore Listekandi­dat Farsund Frp

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Leserskrib­ent Jan Håkon Ore ønsker å beholde dagens legevaktlø­sning.
FOTO: TOM ARILD STØLE Leserskrib­ent Jan Håkon Ore ønsker å beholde dagens legevaktlø­sning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway