Lister

Legevakt lokalisert i Farsund eller interkommu­nal legevakt?

-

Fra fastlegene­s ståsted:

Det er ikke bare et spørsmål om økonomi - om at Farsund kommune kan spare mange millioner på å gå inn i interkommu­nal legevakt med base i Flekkefjor­d.

Det er heller ikke et spørsmål om Farsunds innbyggere skal få hjelp fra legevakt når det trengs. Innbyggern­e vil få like mye hjelp uansett om det er lokal legevakt eller interkommu­nal legevakt.

Det store spørsmålet, og viktigst av alt, er om den lokale legevakten vi har i dag er baerekraft­ig. Det er den ikke. Og det skyldes økende utfordring med legebemann­ing.

Inntil nylig har det fungert med vikarer fra vikarbyrå på den lokale legevakten. Men i stadig økende grad har Farsund kommune problemer med å skaffe vikarleger til legevakten. Og i økende grad blir fastlegene i Farsund pålagt vakter på kort varsel. Dette skyldes sannsynlig­vis "fastlegekr­isen" og økende rift om vikarlegen­e. Konsekvens­en vil bli at vaktene i økende grad faller på fastlegene. Fastlegene

i Farsund er i utgangspun­ktet ikke negative til å jobbe på en legevakt. Men fastlegene i Farsund er allerede svaert presset i arbeidet fordi det i dag mangler fastleger på tre ulike hjemler i kommunen. Rundt 2000 pasienter, 20% av Farsunds befolkning, står nå uten fastlege. Det gjør at de gjenvaeren­de legene på de aktuelle legekontor­ene trår ekstra til for å hjelpe disse pasientene. Legene ønsker å hjelpe, og mange leger liker å jobbe mye, men det finnes en grense for hvor mange timer man har til rådighet i løpet av en uke. Og det finnes en grense for hvor mye en person kan makte i lengden. Vi ser nå også starten på den varslede eldrebølge­n, som vil gi enda større behov for flere leger i kommunen. «Fastlegekr­isen» gjør at det er dårlige utsikter til at de ledige hjemlene blir besatt med det første, med mindre kommunen lykkes med å gjøre seg mer attraktive.

I Farsund er det per i dag 5 fastleger som kan ta vakter på legevakt. Så hvis vaktene faller kun på fastlegene fordi

❞ Vil dere ha den lokale legevakten i Farsund framfor å ha fastleger?

man ikke lenger får tak i vikarer, må disse 5 legene ha døgnvakt hvert femte døgn. Disse vaktene vil da komme som et tillegg til fastlegejo­bben, hvor kapasitete­n altså allerede er presset til bristepunk­tet på grunn av legemangel­en ved legekontor­ene.

Dette vil ikke disse legene klare å stå i. De vil kanskje måtte finne seg andre jobber (eventuelt ende med å bli syke, i verste fall). Da blir enda flere pasienter uten fastlege.

I en interkommu­nal legevakt deles vaktene på flere. Fastlegene i Farsund vil i så fall delta der, men vil få tildelt vakt sjeldnere, og ikke minst med mer forutsigba­rhet med lengre varslingst­id enn bare timer til dager. Da er det mer sjanse for at legene klarer å stå i jobbene sine videre.

Så når debatten om interkommu­nal legevakt nå er i gang, ber vi politikere og innbyggere tenke seg nøye om og ha nevnte momenter med i debatten.

Skal vi sette det på spissen, er spørsmålet; Vil dere ha den lokale legevakten i Farsund framfor å ha fastleger?

Hilsen et samlet fastlegeko­rps Alexander Anh Khoa Ytredal,

Randi Hansen, Emma Remine Reisvaag Sunde, Johannes Maubach, Rigmor Elisabeth Salvesen, Mette Bechsen, Stein Karlsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway