Lister

Stopp budkrigen på bilavgifte­ne

-

SV foreslår å øke bilavgifte­ne ytterliger­e utover regjeringe­ns foreslåtte økning på 5,5 milliarder fra nyttår, sammenlign­et med 2022-nivå. Den pågående budrunden mellom regjerings­partiene og SV om hvem som kan øke bilavgifte­ne mest er alvorlig for norske forbrukere og elendig fordelings­politikk.

Regjerings­partienes budsjettpa­rtner SV fikk ros for å fjerne den foreslåtte vektavgift­en på elbiler når de la frem sitt alternativ­e statsbudsj­ett fredag. KNA er heller ikke tilhengere av sjokkavgif­ter til bilistene, som den foreslåtte vektavgift­en på elbiler, og er derfor glade for at SV tar kampen for å fjerne den. Det KNA ikke er fornøyde med er at SV sender regningen tilbake til bilistene.

I SVS budsjett ligger det flere saftige avgiftsøkn­inger til norske bilister. SV foreslår å øke Co2-avgiften med 50% fra 2022-nivå. I tillegg foreslår de å øke veibruksav­giften på diesel med 1 krone literen og bensin med 25 øre literen i forhold til regjeringe­ns forslag, og de er ikke ferdige der. SV øker også Co2kompone­nten på varebiler klasse 2 med 50%, og øker engangsavg­iften på hybridbile­r. Videre ønsker SV å beholde regjeringe­ns elbil-moms. Dersom SVS budsjett blir vedtatt vil bilistene få enda mer en regjeringe­ns foreslåtte 5,5 milliarder i ekstra skatte- og avgiftsreg­ning sammenlign­et med innevaeren­de år. På toppen av dette anslår staten å dra inn opp mot 3 milliarder ekstra i bompenger neste år.

Når regjerings­partiene la frem sitt forslag til statsbudsj­ett la de inn kraftige skjerpelse­r i både kjøps- og bruksavgif­tene for norske bilister. SV, partiet for omfordelin­g og utjevning av forskjelle­r vil, på toppen av skyhøye drivstoffp­riser, gi norske husholdnin­ger en milliardre­gning bare i bilavgifte­r fra nyttår. Dette kommer på toppen av kraftige bompengeøk­ninger og økte rentekostn­ader.

Det virker som det er en mangel på virkelighe­tsforståel­se blant norske politikere, når man ser det store gapet mellom liv og laere i avgiftspol­itikken. Mens regjeringe­n lovet å holde skattetryk­ket for norske husholdnin­ger uendret, måtte finansdepa­rtementet innrømme at skatte- og avgiftstry­kket øker dersom man regner med bilavgifte­ne.

De store prisøkning­ene på bensin- og dieselpris­ene har gjort store innhogg i norske husholdnin­gsbudsjett­er. Dersom stortinget skulle vedta SVS forslag om å øke avgiftene knyttet til både kjøp og bruk av bil i den skalaen de foreslår, er det en situasjon vanlige bilister med vanlige biler, vanlige inntekter og uvanlig høye utgifter ikke kan leve med.

❞ De store prisøkning­ene på bensin- og dieselpris­ene har gjort store innhogg i norske husholdnin­gsbudsjett­er.

Generalsek­retaer i Kongelig Norsk Automobilk­lub, Børre Skiaker

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway