Lister

«Jeg kan ikke se for meg 17. mai uten korps»

Espen Loga mener det er mye han kan takke årene i korps for, selv om det ikke alltid var like kult å vaere den eneste musikanten i klassen. Nå vil dirigenten dele gleden med andre barn og unge i Farsund.

- SIGNE MARIE RØLLAND signe.marie.rolland@lister24.no

– Jeg kan ikke se for meg en 17. mai uten korps, men det tror jeg ikke det er så mange andre som kan heller. Men 17. mai er bare én dag i året, og selv om vi er en viktig del av folks nasjonalda­g, handler korps om så mye mer enn denne ene dagen, sier Espen Loga.

Han var selv 8 år da han begynte i Flekkefjor­d gutte- og pikekorps i hjembyen sin.

– Jeg prøvde både baryton, horn og flygelhorn, som er en blanding av horn og kornett, før jeg landet på kornett og har holdt meg til det. Jeg har spilt i korps siden, og spiller også i dag i korps i Flekkefjor­d.

HAN KAN TAKKE kontaktlae­reren fra 1.-4. klasse for den interessen. Hun drev med aspirantop­plaering og fikk med hele klassen hans.

– De andre har sluttet én etter én, og i dag er det bare meg igjen. Jeg skal innrømme at det ikke alltid var like gøy å vaere den eneste som spilte i korps på ungdomssko­len, men jeg er veldig glad jeg fortsatte. Mye av det kan jeg også takke foreldrene mine for. De så at jeg ville miste noe viktig dersom jeg sluttet, sier han.

Da han overtok som dirigent for Farsund pikekorps og Farsund guttemusik­korps ønsket han å gjøre noe med rekrutteri­ngen. Korpset gikk til innkjøp av over 30 nye instrument­er, og spilte to rekrutteri­ngskonsert­er i skoletiden. Det førte til at de fikk 41 nye aspiranter.

– Man laerer utrolig mye av å spille i korps; som samarbeid, gruppedyna­mikk, egenutvikl­ing, det å heie på andre, og man føler tilhørighe­t. Man laerer også å bli ledet og etterhvert får man også muligheten til å ta ledelsen selv. I tillegg jobber man mot et felles mål, som kan vaere en konkurrans­e, en konsert eller et stykke man skal framføre sammen, sier dirigenten.

HVER TIRSDAG JOBBER han til klokken tre i politiet og starter korpsøvels­ene klokken fire. Etter totalt tre timer med øvelse, baerer det til Flekkefjor­d for å øve med korpset han selv spiller i og så tilbake til Farsund hvor han bor. Det blir lange dager, og det hender at både han og barna

FAKTA▸

Alder: 25 år

Yrke: Politibetj­ent i Farsund og dirigent ● for Farsund Pikekorps og Farsund Guttemusik­korps

Bosted: Farsund

Sivil status: Singel

Aktuell: Satte i gang en rekrutteri­ngskonsert ● da han overtok som dirigent, og fikk 41 nye aspiranter. er slitne.

– Før hver øvelse tenker jeg over hva jeg ønsker å formidle til musikanten­e. Der viktig for barn og unge å ha noe meningsfyl­t å holde på med som de føler at de mestrer. Jeg ønsker å vaere en god rollemodel­l, sier han.

Selv mener han at han er flinkere til å spille enn han er til å øve, og at man bør vaere flink til begge deler for å bli skikkelig god. Musikkinte­ressen har alltid vaert der, men helt fra ungdomssko­len har drømmen hans vaert å bli politi. Slik ble det også.

– Da vi hadde skolekjøkk­en, var jeg også innom tanken på å bli kokk, men fra 9. klasse var det politi jeg ville bli. Siden jeg måtte vaere 20 år før jeg søkte Politihøgs­kolen, gikk jeg først et år på Manger folkehøgsk­ole i Nordhordal­and, hvor de har egen linje for brassband. Jeg møtte mange jevnaldren­de med de samme interessen­e som meg, og hadde stor nytte av enkeltunde­rvisningen de tilbyr, sier han.

LOGA HADDE BARE spilt for publikum fordi det var gøy, men aldri konkurrert eller tatt eksamen i musikk.

– Jeg hadde en laerer som utfordret meg til å prøvespill­e for Fakultet for utøvende kunstfag i Stavanger. Jeg tok utfordring­en og fikk plass på bachelorgr­aden i klassisk kornett. Planen var likevel å bli politi, men da jeg ikke kom inn året etter folkehøgsk­olen, studerte jeg musikk i Stavanger ett år. Året etter kom jeg inn på Politihøgs­kolen i Stavern.

Etter studietide­n var han sommervika­r i Lister driftsenhe­t og stasjonert i Farsund sommeren 2021, med kjøring i hele Listerregi­onen. Etterpå bar det til Tana hvor han hadde fått jobb.

– Så ringte de fra Farsund og tilbudte meg et vikariat fra nyttår nå i år. Jeg satte meg i bilen samme dagen og kjørte sørover. 1. mai gikk jeg over i fast stilling. Jeg har også kjøpt et rekkehus som jeg pusser opp, så jeg har nok å holde på med.

❞ Mye av det jeg har gjort og blitt kan jeg takke tiden i korps for.

DET ER MANGE grunner til at han trives i politiet. Han er glad i action og liker når det skjer ting. Han forteller også at det grunnlegge­nde ønsket er å hjelpe andre, og det var derfor han ønsket å bli politi. – Mye av jobben vi gjør er forebyggen­de. Vi er ikke ute etter å ta folk bare for å gjøre det. Når vi for eksempel tar noen for ruskjøring, hjelper vi samtidig dem og andre fra å bli skadet i trafikken. Noe av det farligste folk gjør er å kjøre bil, og det blir enda farligere når noen kjører i ruspåvirke­t tilstand, sier han.

Andre året på Politihøgs­kolen hadde Loga praksis ved Bergen sentrum politistas­jon, og spilte da i Flesland Musikklag. Senere har han også blitt bedt om å spille med andre korps, og nylig vikarierte han som kornettist.

– Jeg spilte med Oster Brass fra Nordhordal­and under en brass-konkurrans­e i Stavanger etter å ha øvd med dem halvannen time. Jeg følte det gikk bra, men vi kom på en 12. plass og nådde ikke så høyt. I februar er jeg spurt om å delta i NM i brass med Bergen Brass Band, og jeg tror jeg skal vaere med, sier Loga.

Utenfor har det begynt og mørkne, og det er til forandring stille på Musikkens Hus. Til helgen ventes storinnryk­k av musikanter og aspiranter som skal ha øvingshelg med overnattin­g og sosialt samvaer.

– Jeg har vaert russepresi­dent og ble senere dirigent og politi. Mye av det jeg har gjort og blitt kan jeg takke tiden i korps for, hvor jeg både har latt meg lede og utviklet meg selv innen ledelse, avslutter Espen Loga.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway