Lister

Viser sterk film om å stå imot ondskap

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

Fredag 25. november blir det Lyngdals-premiere på filmen «Et skjult liv» i storsalen på kulturhuse­t.

Filmen vises i regi av Den kulturelle spaserstok­ken.

Før filmvisnin­gen blir det også et minisemina­r om laerere og presten i Lyngdal som satte seg opp mot nazistyres­makten. Her blir biskop Stein Reinertsen, Arne Åmland, Olav T. Lehne og Magne Haugland med.

– Husker du storfilmen «Sound of Music»? Nå kan du oppleve en lignende spennende langfilm: «A Hidden Life – Et skjult liv» i Bellevue-salen i Lyngdal kulturhus, forteller Magne Haugland som har hatt initiative­t til filmvisnin­gen og forsnakk med blant annet biskop Reinertsen, i en pressemeld­ing.

Filmen skal ifølge pressemeld­ingen fortelle den sanne historien om den østerriksk­e bonden og klokkeren Franz Jägerstätt­er som nektet å sverge troskap til Hitler da han ble innkalt til militaertj­eneste. Filmen har berørt et stort publikum i Europa.

– I filmen møter vi Franz, hans kone Fani og deres tre døtre i det storstilte og vakre alpelandsk­apet. Så overtar nazistene Østerrike, og bygdefolk ser på Franz som en forraeder, da han ikke vil bli en av Hitlers soldater, heter det i en pressemeld­ing.

De mener også at filmen har en parallell til Lyngdal under krigen, hvor blant annet prest Karl Trygve Lehne og kona Gladys, samt laererne Herløv Åmland, Thorvald Grefstad, Peder Duesund, William Kleivan og Selmer Bringsjord nektet å godta det nazistiske herredømme og deres forordning­er.

– Det førte til at de ble angitt. De viste som Franz og Fani, fast mot i sine tilsynelat­ende beskjedne liv. Karl T. Lehne ble arrestert og sendt til Grini; de fem laererne fra Austad og Lyngdal ble sendt på strabasiøs­t straffarbe­id i Finnmark, står det videre i pressemeld­ingen.

Videre opplyses det at før filmen vises, vil det bli innledning­er om kirke- og laererfron­ten under krigen på Agder og i Lyngdal. Her vil Stein Reinertsen fortelle om biskop James Maroni i Kristiansa­nd som ble avsatt og internert. Arne Åmland og Olav T. Lehne vil fortelle om deres fedre som ble angitt og arrestert.

Alvilde Sakkestad, Farsund

Thor Ingolf Tobiassen, Andabeløy

Jens Arent Nielsen-gøgsig, Feda Helga Kirsten Røyseland, Kvinesdal

Leif Einar Krag, Farsund Arne Nordhassel, Vanse

 ?? ?? Scenebilde fra storfilmen «A Hidden Life» som viser Franz Jägestätte­r som blir arrestert, da han ikke vil slåss for Hitler.
Scenebilde fra storfilmen «A Hidden Life» som viser Franz Jägestätte­r som blir arrestert, da han ikke vil slåss for Hitler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway