Lister

Spillet om legevakten

-

Nok en gang er legevakten i Farsund i spill. I sitt budsjettfo­rslag for 2023 foreslår kommunedir­ektør Ståle Manneråk Kongsvik å legge den ned. Han anbefaler at kommunen i stedet slutter seg til den interkommu­nale legevakten som har lokale på Sørlandet sykehus i Flekkefjor­d. Forslaget skal gi en besparelse på fire millioner kroner neste år - og deretter en årlig besparelse på seks millioner. Manneråk Kongsvik understrek­er at dagens lokale legevakt er forholdsvi­s dyr i drift. Og den blir stadig dyrere. Ifølge kommunedir­ektøren vil Farsunds eventuelle tilslutnin­g til den interkommu­nale ordningen dessuten styrke denne legevakten, men også lokalsykeh­uset i Flekkefjor­d. Forslaget skal også vaere medisinskf­aglig begrunnet, uten at dette foreløpig er blitt utdypet noe mer.

❞ Denne saken utgjør et rekordtidl­ig startskudd for den lokale valgkampen.

Ikke uventet kom Fremskritt­spartiet tidlig på banen i det som nå er blitt en het, lokal debatt. De har programfes­tet at de skal kjempe for at Farsund legevakt skal bestå. Partigrupp­en understrek­er hvor viktig det er med en naer legevakt når ambulansen­e fra tid til annen befinner seg på oppdrag utenfor kommunens grenser. Listekandi­dat og ambulansea­rbeider Jan Håkon Ore peker også på manglende akuttkirur­gi på ubestemt tid ved sykehuset i Flekkefjor­d som et problem i denne sammenheng­en. Ambulanser og pårørende risikerer å måtte kjøre en omvei på over 40 km før de eventuelt må videre 120 km i motsatt retning for en eventuell innleggels­e i Kristiansa­nd. Er det forsvarlig?

Også fastlegene i Farsund har ytret seg om saken. De peker på at dagens lokale legevakt ikke er baerekraft­ig. I tillegg til en stadig forverret «fastlegekr­ise» sliter kommunen også med å skaffe vikarleger til legevakten. Legene frykter at fem fastlegene som kan gå legevakt må ha døgnvakt hvert femte døgn. Denne argumentas­jonen fnyser vikarlege og pensjonert kirurg Harald Lindberg av. Han mener fastlegene­s ønske om fritid går på bekostning av befolkning­ens helse. Lindberg beskriver «en svunnen tid», lyder motargumen­tet fra de lokale legene. Vi skal ikke gå dypere inn i den diskusjone­n her, ut over å konstatere at et slitent og misfornøyd fastlegeko­rps ikke danner det beste grunnlaget for å oppretthol­de dagens ordning.

Forslag om det siste vil uansett komme fra Frp-hold. Og det allerede i dagens formannska­psmøte. Så blir det veldig spennende å se hvordan de andre partiene stiller seg til dette. For denne saken utgjør et rekordtidl­ig startskudd for den lokale valgkampen. Det handler dypest sett om folks helse og trygghet. Og det er et tema ingen politikere bør ta lett på. Misfornøyd­e velgere har nemlig ganske god hukommelse.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway