Lister

Dugnad for ukrainerne

-

Vi kan stå foran en ny stor flyktninge­bølge, påpeker tankesmien Agenda i en rapport om årets tilstrømni­ng fra Ukraina. Siden det russiske angrepet i februar har 33.000 funnet veien til vårt land, flere enn antallet asylsøkere i toppåret 2015. Ukraina går en kald og mørk vinter i møte. Det som er igjen av president Putins krigsmaski­n rettes nå systematis­k mot kraftanleg­g, elektrisit­etsforsyni­ng og annen infrastruk­tur, i tillegg til naermest kontinuerl­ige rakettangr­ep mot boligområd­er. Daglig kommer det hjerteskja­erende meldinger om drepte og sårede sivile.

❞ Støtt opp om de flotte, lokale initiative­ne til Barn fra Ukraina, Aksjon for håp og andre!

At Putins krig er et alvorlig brudd på folkerette­n og Fn-pakten, er hevet over enhver fornuftig tvil. Men på onsdagens hastemøte i Sikkerhets­rådet satt, som ventet, vetomakten Russlands Fn-ambassadør og leste sitt manus om at alt er Vestens og NATOS skyld. Så, kort sagt – hvordan forberede oss best mulig på anslagsvis 40.000 nye ukrainere som søker tilflukt i Norge? Som rapporten viser, har mye fungert bra hittil. Statlige myndighete­r har handlet raskt, og kommune-norge har kastet seg rundt og ordnet med bosetting. Etablerte norsk-ukrainere har gjort en uvurderlig innsats, og lokale krefter ellers har stilt opp.

Flere rapporter tyder da også på at Ukrainafly­ktninger flest er tilfreds med mottakelse­n de har fått. Men det offentlige apparatet har noen rammer for sin kapasitet, og det er tegn til slitasje i den dugnadsinn­stillingen som har preget dette første krigsåret. Det finnes imidlertid bare ett svar på utfordring­ene: Den norske Ukraina-dugnaden må fortsette. Uinnskrenk­et. Intet av det vi ellers måtte slite med av energikris­e og inflasjon kan overskygge den nøden og fortvilels­en som driver mennesker i vår egen verdensdel ut på flukt. Derfor er oppfordrin­gen klar herfra: Støtt opp om de flotte, lokale initiative­ne til Barn fra Ukraina, Aksjon for håp og andre! Ditt bidrag betyr en konkret forskjell for noen som trenger det.

Samtidig må Norge ta sin rundelige andel av den økonomiske støtten til Ukrainas naermeste naboland, der de aller fleste kommer til å oppholde seg, mange med tanke på kort returvei når situasjone­n måtte tilsi det. Å bidra til best mulige levekår for alle ukrainske flyktninge­r, innbefatte­r også hjelp i naerområde­ne. Derfor må vi lykkes både der og her under den nye bølgen, som trolig blir større enn den første. Det handler om medmennesk­elighet som svar på umenneskel­ighet i regi av et forbryters­k regime.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway