Lister

Reiser innsigelse mot hyttetomte­r på Austad-halvøya

Statsforva­lteren i Agder oppretthol­der sin innsigelse fra 2020 mot byggeområd­e for hytte i Bordvik i Lyngdal.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Statsforva­lteren mener forslaget ikke er i tråd med nasjonale føringer for ivaretakel­se av naturmangf­old og strandsone­n langs sjøen, og fremmer med hjemmel i plan- og bygningslo­ven paragraf 5-4, innsigelse til følgende forhold i planen: Innsigelse fremmet 29.1.20 til byggeområd­e BFF 25 (tomt 44) oppretthol­des. - BFF39, BFF41 (tomt 66, 67 og 68), F_SVT43 og deler av F_SV8 og deler av F_SV42, samt de deler av bestemmels­ene til område F_GTD1 som hjemler tiltak som vil kunne påvirke naturtypen negativt, jamfør spesifiser­ing i dette brevet, skriver Statsforva­lteren i sin høringsutt­alelse.

Oppretthol­de innsigelse

I 2018 startet sivilarkit­ektfirmaet Kristianse­n & Selmer-olsen på vegne av utbygger arbeidet med planene om å utvide og fortette hytte- og fritidsbol­igområdet i et over 380 dekar stort område ved Bordvik på sørsiden av Rosfjorden.

Forslaget innebaerer at det kan bygges inntil 28 nye fritidsbol­iger i tillegg til de 38 som eksisterer i området i dag. Dette vil blant annet innebaere en fortetting av området.

I desember 2019 fremmet Statsforva­lteren i Agder innsigelse mot plassering­en av tre hyttetomte­r, samt plassering av vei. Statsforva­lteren krevde da at de tre tomtene i sin helhet måtte tas ut av planen. I tillegg fremmet statens representa­nt i landsdelen innsigelse mot til veiatkomst­ene.

– Det ble 24.6.20 lagt på høring forslag til planprogra­m for konsekvens­utredning av planforsla­get. Det ble ikke varslet ny oppstart. Planforsla­get som nå er på høring, er en justert versjon av planforsla­get fra desember 2019. Vi legger derfor til grunn at innsigelse­ne som ble fremmet i brev av 29.1.20 fremdeles står, og at vi med bakgrunn i dette oppdaterte høringsfor­slaget skal vurdere om innsigelse­ne kan frafalles, skriver Statsforva­lteren.

Endre planen

Nylig varslet Agder fylkeskomm­unen at de aksepterte hovedtrekk­ene i den nye planen, mot at det ble foretatt noen mindre justeringe­r.

Statsforva­lteren viser til at det i planen åpnes for en rekke tiltak som de mener vil vaere negativ for kystlynghe­ia. De ber om at planforsla­get endres i tråd med innspillen­e.

– Fravaeret av hensyntage­n uthuler hensynsson­en og gjør at den i liten grad vil gi reell beskyttels­e. Det er ikke mulig for høringsins­tansene å vurdere i hvilken grad hensynsson­en vil gi relevant beskyttels­e for naturtypen, da planforsla­get ikke angir noen konkrete tiltak for å fremme naturverdi­en, kun en henvisning til en rapport som ikke følger høringen, skriver Statsforva­lteren i sin vurdering.

– Områdene BFF26 og BFF27 er et tydelig eksempel på at utbyggings­interessen­e går foran hensynet til kystlynghe­ia. Plassering­en av disse gjør at arealet mellom disse tomtene og veien, i praksis ikke vil kunne skjøttes slik en kystlynghe­i krever. Om det er et reelt ønske om å ivareta deler av kystlynghe­ia, må planforsla­get utformes slik at det faktisk blir mulig, står det videre i brevet fra Statsforva­lteren.

Statsforva­lteren mener forslaget ikke er i tråd med nasjonale føringer for ivaretakel­se av naturmangf­old og strandsone­n langs sjøen.

Fra innsigelse­n

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Statsforva­lteren oppretthol­der sin innsigelse mot forslaget til regulering­splan for fortetting og utvidelse av Hbordvik hyttefelt.
FOTO: TORREY ENOKSEN Statsforva­lteren oppretthol­der sin innsigelse mot forslaget til regulering­splan for fortetting og utvidelse av Hbordvik hyttefelt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway