Lister

Skal bygge pilothybri­dpark på flyplassen

Til våren skal det bygges et testanlegg med blant annet tre 12 meter høye vindturbin­er på Lista.

- ÅSE ASTRI BAKKA aase@lister24.no

«Norhybrid Renewables AS bygger banebryten­de hybridpark på Lista». Dette er overskrift­en på en nyhetsmeld­ing sendt ut fredag morgen.

Det er selskapet Norhybrid Renewables AS med med tilholdsst­ed i Porsgrunn som fredag morgen deler nyheten om etablering­en:

– Farsund kommune har innvilget søknad fra Norhybrid Renewables AS om tillatelse til å sette opp et hybrid energianle­gg på området til Farsund Lufthavn, opplyses det i en pressemeld­ing sendt ut av daglig leder Carl Ivar Holmen.

Lavere - mindre støy

– Hva er det som gjør anlegget banebryten­de?

– Hybridanle­gg som omtales i dag er enten store, tradisjone­lle vindturbin­er supplert med solcellepa­neler eller solkraftpa­rker kombinert med energilagr­ing. Vår unike løsning innebaerer at vi integrerer våre turbiner i solkraftpa­rker og dermed oppnår en vesentlig høyere kraftprodu­ksjon pr. kvadratmet­er og mer stabil kraftlever­anse, opplyser Holmen til Lister.

– For pilotprosj­ektet på Lista så betyr det et energiutta­k pr. kvadratmet­er som er over dobbelt så høyt som en tradisjone­ll solpark, uten de negative sidene ved store vindturbin­er. Turbinene har et begrenset visuelt uttrykk - de er cirka 12 meter høye - og de kan stå tett samlet. De er støysvake og de gir lite skyggekast. Vi mener dette kan vaere et attraktivt verdiforsl­ag for både kraftprodu­senter og myndighete­r, legger han til.

400 kvadratmet­er

Anlegget på Lista er et pilotanleg­g i nedskalert utgave.

– Hvor stor blir det i kvadratmet­er?

– Samlet installasj­on er cirka 400 kvadratmet­er for å gi oss mulighet til å teste ulike konfiguras­joner og optimalise­re produksjon­en fra våre fremtidige anlegg, sier Holmen.

Han forteller videre at det skal installere­s tre turbiner, solcellepa­neler og energilagr­ing på testanlegg­et. Selskapet har også en testturbin på Herøya Industripa­rk i Porsgrunn.

Når nye ting etableres er det alltid interesse rundt eventuelle nye arbeidspla­sser. Hvordan er ståa her knyttet til dette anlegget?

– Det vil vaere behov for noe anleggsarb­eid i etablering­en samt selve installasj­onsarbeide­t der vi forventer å kunne benytte lokale tjenestele­verandører. Vi vil også måtte kjøpe noen tjenester underveis i testperiod­en, opplyser Holmen.

❞ En eventuell storskala utbygging på Lista vil vaere opp til grunneier Carl Ivar Holmen

Starter til våren

Plassering­en av testanlegg­et blir på en av betongflat­ene på flyplassen.

– Det vil samarbeide­s tett med eier og driver av flyplassen om testaktivi­tetene, opplyses det.

Byggestart blir i april/mai 2023. Anlegget har en kostnadsra­mme på cirka 1,6 millioner kroner, og er støttet av Innovasjon Norge, ifølge Holmen.

Pilotprosj­ektet skal ha en varighet på to år.

– Hva er planen etter de to årene? En fullskala park på Lista?

– Farsund kommune har gitt en 2-årig dispensasj­on fra gjeldende arealplan for etablering av denne piloten. Piloten vil demonteres og fjernes etter gjennomfør­t testperiod­e. En eventuell storskala utbygging på Lista vil vaere opp til grunneier.

Imøtekomme­nde grunneier

Valget av lokasjon forklares med at Farsund Lufthavn har store arealer og unike vindforhol­d som ifølge selskapet gjør det spesielt godt egnet til utprøving av nye løsninger innen flere ulike felt, hvor energiprod­uksjon er et satsningso­mråde.

– Vi kartla aktuelle områder i Norge med gode vindforhol­d og Lista Flyplass pekte seg ut som en egnet lokasjon for denne type pilotering­saktivitet. Da vi forespurte grunneier om etablering av en slik pilot, så ble vi møtt med stor interesse og dette er grunnen til at vi gikk videre med denne lokasjonen, sier Holmen.

Under 15 meter høye

Vindturbin­ene i det planlagte anlegget skiller seg ifølge selskapet fra tradisjone­lle, store vindturbin­er på flere måter. De nevner følgende punkt:

De er under 15 meter høye Lavere vingehasti­ghet gjør dem tilnaermet lydløse

Ingen forurensni­ng som for eksempel girolje eller mikroplast

På grunn av sin sylindrisk­e utforming vil de vaere lettere for fugler å oppdage

I forbindels­e med pilotanleg­get skal det gjennomfør­es en studie av hvordan denne vindturbin­teknologie­n påvirker fuglelivet i området.

 ?? FOTO: NORHYBRID RENEWABLES AS ?? Illustrasj­onsbilde av Norhybrid sitt testanlegg på Farsund Lufthavn Lista.
FOTO: NORHYBRID RENEWABLES AS Illustrasj­onsbilde av Norhybrid sitt testanlegg på Farsund Lufthavn Lista.
 ?? FOTO: ELENA ELISSEEVA ?? Første dagen i desember skal Sørlandets beste drikkevann kåres.
FOTO: ELENA ELISSEEVA Første dagen i desember skal Sørlandets beste drikkevann kåres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway