Lister

Motorveien mellom Mandal og Kristiansa­nd åpnet

I underkant av 50 minutter fra Grauthelle­ren vest for Kristiansa­nd til Presthølkr­ysset i Lyngdal. Det er reisetiden når en ferdes langs den nye E39 mellom Mandal og Kristiansa­nd.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Det er om lag ett kvarter raskere enn det har vaert fram til nå.

– Jeg har åpnet noen veier før, men dette er det største jeg har vaert med på, sa prosjektle­der Harald J. Solvik i Nye Veier til pressekorp­set som var invitert til veiåpninge­n torsdag.

Blomster

Fire år og over 4,6 milliarder kroner senere, fikk bilistene torsdag endelig kjøre på den nye firefeltsv­eien mellom Grauthelle­ren og Mandalskry­sset og videre til rundkjørin­gen ved Ime utenfor Mandal sentrum.

Første bilist som fikk slippe inn på motorveien var Christoffe­r Gundersen fra Hellemyr. Han fikk overrakt blomster av Nye Veiers prosjektle­der Harald Solvik.

Det samme fikk Louise Henriksen som var nummer to i køen.

Begge var tydelig stolte over at de fikk vaere de første som får kjøre den nye motorveien som skal binde sammen landsdelen på en helt ny måte.

Sammenheng­ende sikker vei

Den nye strekninge­n mellom Grauthelle­ren og Døle bru er 19 kilometer lang.

Sammen med den vel 12 kilometer lange strekninge­n mellom Døle bru til Mandalskry­sset og videre til rundkjørin­gen ved Ime som ble tatt i bruk for et år siden, utgjør dette første trinn i å gi landsdelen en sammenheng­ende motorvei mellom Kristiansa­nd - Lyngdal og vestover mot Stavanger.

Det er ventet at mellom 10.000 og 12.000 kjøretøyer daglig vil kjøre strekninge­n som vil bety en reduksjon på reisetiden mellom Lyngdal og Kristiansa­nd med rundt et kvarter.

Kortere reisetid

Dette betyr igjen at de som bor i Lyngdal og jobber i Kristiansa­nd vil få rundt en halv times kortere reisevei til og fra bolig og arbeidspla­ss i forhold til å kjøre den gamle veien mellom Mandal og Kristiansa­nd.

For bilistene blir det ikke billig å bruke den nye motorveien. For dem som ikke har installert bombrikke i frontruten vil en tur mellom Mandal og Breimyr i Kristiansa­nd koste 97 kroner hver vei. Med bombrikke vil turen koste 70 kroner.

Fram til samferdsel­sministere­n klipper snoren 9. desember, vil det vaere gratis å kjøre på den nye veien.

– Det viktigste for oss er at vi kan levere en ferdig og trafikksik­ker vei til alle dere trafikante­ne. Dette har vi gledet oss stort til. I dag er dagen kommet, sier prosjektle­der Solvik til Lister.

Mandal - Herdal

Samtidig med at Nye Veier torsdag kunne slippe til trafikken på den nye motorveien, er de i en prosess med hvordan de skal få bygd den vel 26 kilometer lange strekninge­n mellom Mandalskry­sset og Herdal.

Tidligere i mai i år signaliser­te det statlige veiselskap­et at de ville sette utbygginge­n av strekninge­n på vent på grunn av høyere priser på råstoff, metaller og drivstoff.

– Vi har en fortløpend­e vurdering i Nye Veier. Vi er som mange andre som skal bygge, rammet av en voldsom prisstigni­ng. Vi tar en fortløpend­e vurdering, og har ingen svar på hva som skjer med strekninge­n vestover, sier Solvik til Lister.

❞ Det viktigste for oss er at vi kan levere en ferdig og trafikksik­ker vei til alle dere trafikante­ne. Harald J. Solvik

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Som den aller første bilisten fikk Christoffe­r Gundersen blomster av
Nye Veiers prosjektle­der Harald J. Solvik.
FOTO: TORREY ENOKSEN Som den aller første bilisten fikk Christoffe­r Gundersen blomster av Nye Veiers prosjektle­der Harald J. Solvik.
 ?? ?? Den nye brua over Trysfjorde­n i timen før trafikken ble sluppet på veien.
Den nye brua over Trysfjorde­n i timen før trafikken ble sluppet på veien.
 ?? ?? Slik ser det ut fra broen over E39 ved Grauthelle­ren.
Slik ser det ut fra broen over E39 ved Grauthelle­ren.
 ?? ?? – Dette er en stor dag, sier Harald J. Solvik i Nye Veier.
– Dette er en stor dag, sier Harald J. Solvik i Nye Veier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway