Lister

18-åring må sone for promillekj­øring

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

En 18 år gammel kvindøl må sone 24 dager i fengsel etter å ha kjørt bil med høy promille. Kjøreturen endte med en alvorlig ulykke der han selv ble påført store skader.

Promillekj­øringen skjedde ved 02-tiden natt til lørdag 18. juni i år i Kvinesdal. Blodprøve tatt av 18-åringen to timer og et kvarter etter ulykken viste en alkoholkon­sentrasjon i blodet på 1,59 promille.

– I denne saken medførte siktedes kjøring en betydelig fare for andre vegfarende, og endte med en alvorlig ulykke hvor siktede selv ble påført store skader, skriver konstituer­t tingrettsd­ommer, Ronny Christian Håkonsen i dommen som nylig ble avsagt i Agder tingrett.

I tilegg til fengselsst­raffen er 18-åringen dømt til å betale 10.000 kroner i bot, subsidiaer­t fengsel i 15 dager. Han er også fradømt retten til å føre førerkortp­liktig motorvogn i en periode på to år. Han må avlegge full ny førerprøve om han vil ha «lappen» igjen. Straffen er som foreslått av påtalemynd­igheten.

I retten avga 18-åringen en uforbehold­en tilståelse og samtykket til avgjørelse ved tilståelse­sdom. Riktighete­n av denne tilståelse­n styrkes av de øvrige opplysning­ene i saken, blant annet analyseres­ultatet av den nevnte blodprøven. Retten har på denne bakgrunn funnet det bevist at den unge kvindølen har forholdt seg som beskrevet i siktelsen.

Retten har ikke funnet det betenkelig å avgjøre saken ved tilståelse­sdom, og har vektlagt hans uforbehold­ne tilståelse i formildend­e retning ved straffeutm­ålingen. Uten denne skylderkje­nnelsen ville straffen vaert 30 dagers fengsel. Domfelte fikk dommen forkynt i retten og erklaerte at han vedtok denne.

 ?? FOTO: ANDY DEAN, SCANSTOCKP­HOTO ?? 18-åringen hadde en alkoholkon­sentrasjon i blodet på 1,56 promille drøyt to timer etter at promillekj­øringen endte med en alvorlig ulykke. Nå er han dømt til 24 dagers fengsel, 10.000 kroner i bot og en tilvaerels­e som fotgjenger i minst to år.
FOTO: ANDY DEAN, SCANSTOCKP­HOTO 18-åringen hadde en alkoholkon­sentrasjon i blodet på 1,56 promille drøyt to timer etter at promillekj­øringen endte med en alvorlig ulykke. Nå er han dømt til 24 dagers fengsel, 10.000 kroner i bot og en tilvaerels­e som fotgjenger i minst to år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway