Lister

Samler inn skoesker til ukrainske barn

Organisasj­onen Barn fra Ukraina har nå startet aksjon skoeske og samler inn skoesker med julegaver for å levere til barn i Ukraina. Til nå har det blitt levert cirka 100 esker og det forventes mange flere.

- FRIDA RUGLAND FALKUM frida.falkum@lister24.no

Aksjonen, som er hentet fra samarbeids­organisasj­onen Barnemisjo­nen i Sverige, er ikke et nytt fenomen for organisasj­onen som tidligere år har drevet aksjonen sammen med Lyngdal Kristne Grunnskole.

– Nå er jo behovet mye større. Vi hadde som mål å nå ut til ganske mange flere barn i år enn før. Tidligere har vi sendt cirka 200 skoesker. Denne gangen tror jeg vi har sjans til å doble det, sier Dagfinn Kroslid som er leder for Barn fra Ukraina.

– Nå begynner vi å naerme oss 100. Jeg mottok akkurat 23 fra Lista fra en familie som har klart å lage til alt det, legger han til.

I år har de derimot prøvd å appellere til flere skoler og barnehager. Blant annet er det flere skoleklass­er i Lyngdal som bidrar, men de har også opplevd et engasjemen­t blant privatpers­oner i området.

– Bare den siste uka nå har det begynt å bli delt ganske mye mer, denne nyheten, så det ser ut som vi får ifra et større distrikt nå. Det er veldig stort engasjemen­t, og dette tenner jo på at det er en fin måte å gi en gave på, sier Kroslid og forteller at de også har fått ferdigpakk­ede skoesker fra en skole i Mandal.

– I de årene vi har sendt nå har vi jo sett hvordan det har blitt når de har gitt til barn på sykehus, og hvor stor glede det skaper der. Vi har og gitt til barn i fattige familier og det blir delt ut til skoleklass­er i Ukraina. Det er jo så mange folk der borte og mange flyktninge­r i det området som vi har gitt i til nå, så det er stort behov og vi kommer til å nå langt ut denne gangen.

Stor giverglede

I tillegg til skoeskeinn­samlingen skal det også sendes med andre nødvendige produkter til Ukraina. Denne sendingen er det varme klaer som kjeledress­er og luer, og hygienepro­dukter som står sentralt. I tillegg har det også blitt samlet inn flere dyner, laken og sengetøy.

Julesendin­gen blir den femte sendingen siden februar fra Barn fra Ukraina.

– Julesendin­gen er kanskje den fineste og viktigste å vaere en del av å sende, sier Kroslid.

– Jeg er veldig takknemlig for at folk er så engasjerte og vil hjelpe. Så har vi hatt noen innsamling­er av spesielt varmetøy som varmedress­er og luer og sokker og lignende. Det er tross alt vinter. Det er det og veldig stor oppslutnin­g av. Jeg må skryte og av folk i distriktet. Det er ikke alltid vi kommer og spør om folk kan gi det og det, men folk spør oss, så det går motsatt vei, og de kommer med initiativ og aksjoner, avslutter Kroslid.

Samler inn varmedress­er

Blant annet har de fått en leveranse fra Farsund. Der har Inger Stray Jensen tatt initiativ til innsamling av kjeledress­er, sokker og luer på Price. I butikken er det satt opp et skilt som skal oppfordre kundene til å kjøpe blant annet kjeledress­er for å sende til Ukraina.

Første lasset besto av over 20 poser med tøy.

– Det er helt enestående. Folk vil gjerne hjelpe så godt de kan. Jeg ble veldig glad når jeg så hvor mange varmedress­er som lå på price når jeg kom for å hente første ladning, sier Stray Jensen.

Tidligere har hun også startet aksjoner for innsamling av både ulltepper og matvarer til Ukraina.

– Jeg opplevde både med ullteppene og maten at folk er jo fantastisk­e. Folk er fantastisk­e til å ville bidra, kommentere­r hun og forteller at det ble samlet inn rundt 150 ulltepper under aksjonen i vår.

– Den krigen har vaert så forferdeli­g vond og trist å se på. Så det å bidra med noe, for man står veldig hjelpeløs overfor en så forferdeli­g ting. Da tenker man «hva kan man gjøre?», og det er ikke mye man kan gjøre, men jeg kan hvert fall prøve å bidra littegrann med å samle inn tøy, forteller Stray Jensen som begrunnels­en for aksjonene hun har startet.

❞ Julesendin­gen er kanskje den fineste og viktigste å vaere en del av å sende.

Dagfinn Kroslid

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Aksjonen har organisasj­onen Barn fra Ukraina drevet med i nesten 10 år.
FOTO: PRIVAT Aksjonen har organisasj­onen Barn fra Ukraina drevet med i nesten 10 år.
 ?? FOTO: FRIDA RUGLAND FALKUM ?? På mottaket i det gamle Rimi-bygget i Lyngdal blir det levert ferdigpakk­ede skoesker til ukrainske barn.
FOTO: FRIDA RUGLAND FALKUM På mottaket i det gamle Rimi-bygget i Lyngdal blir det levert ferdigpakk­ede skoesker til ukrainske barn.
 ?? FOTO: FRIDA RUGLAND FALKUM ?? Skoeskene blir pakket med ulike hygienepro­dukter, klaer og leker. Pakkene blir merket med hvilken aldersgrup­pe de er beregnet for.
FOTO: FRIDA RUGLAND FALKUM Skoeskene blir pakket med ulike hygienepro­dukter, klaer og leker. Pakkene blir merket med hvilken aldersgrup­pe de er beregnet for.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Inger Stray Jensen tok initiativ til å starte innsamling av kjeledress­er, sokker og luer i Farsund.
FOTO: PRIVAT Inger Stray Jensen tok initiativ til å starte innsamling av kjeledress­er, sokker og luer i Farsund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway