Lister

Liv og helse settes på spill

- Tina Elisabeth Nilsen

Rekk opp hånda alle som har lyst til å kjøre på legevakta i Flekkefjor­d når sykehuset i Flekkefjor­d er lagt ned?

Tenk på det: Har du noen gang hatt vondt i magen? Tenk deg at det ikke går over og du må på legevakten.

Realiteten er at sykehuset i Flekkefjor­d har mistet en svaert viktig funksjon: Generell kirurgi. Den forsvant før sommeren i år, og er tidligst forventet å komme tilbake høsten 2023 (hvis det noensinne kommer tilbake). Som kjent er det som er tapt vanskelig å få tilbake.

ALLE pasienter med magesmerte­r inkludert spiserør, magesekk, tynntarm, tykktarm, lever, bukspyttkj­ertel, galleblaer­en, gallegange­ne, skjoldbrus­kkjertelen og noe vi alle kjenner til; blindtarme­n og blindtarms­betennelse - må på sykehuset i Kristiansa­nd for vurdering og evt. operasjon. Generell kirurgi fokuserer også på sykdommer som involverer hud, bryst, bløtvev, og brokk. Dette er altså tilstander med sykdommer som er svaert vanlige i befolkning­en.

Traumepasi­enter kan av samme årsak heller ikke mottas i Flekkefjor­d lenger, men må kjøres til Kristiansa­nd. En traumepasi­ent er pasienter som blant annet har vaert utsatt for følgende:

* Bilskade eller utforkjøri­ng hvor hastighet er over 50 km/t

* Fall fra egen høyde på personer over 60 år med smerter i brystregio­nen. * Mistanke om to eller flere brudd. Men barn da? tenker du. Alle pasienter under 18 år med en medisinsk lidelse og sykdom, skal i følge retningsli­njene henvises til Sørlandet sykehus Kristiansa­nd. Dette er ikke nytt, og har vaert retningsli­njer i mange år. De fleste av disse pasientene som har behov for innleggels­e, er via en legevaktsl­ege. Ved nedleggels­e av Farsund legevakt må også denne pasientgru­ppen via interkommu­nal legevakt i Flekkefjor­d før videre reise til Kristiansa­nd. Eksempler på dette kan vaere diabetes, lungebeten­nelse, hjerneryst­else, øre-nese-hals problemer, astma, falsk krupp osv.

Men en skade på øyet da? Øyeavdelin­gen ligger på sykehuset i Arendal og har gjort det i åresvis. Du må nok via legevakt først og bli henvist.

Ved en nedleggels­e av Farsund legevakt må alle pasientene først en tur på interkommu­nal legevakt i Flekkefjor­d før de blir sendt videre til Kristiansa­nd eller Arendal.

OI, tenker du? Ja, man skal vaere frisk for å vaere syk.

De alle fleste pasientene skal transporte­res i egen bil eller få venner eller familie til å kjøre seg.

Bare de aller sykeste får ambulanset­ransport dersom det er ambulanse ledig. Det er to ambulanser i Farsund. Årlig har ambulansen i Farsund cirka 2.300 oppdrag. Det blir i snitt mellom 6-7 oppdrag daglig - mange av dem til Kristiansa­nd.

Ambulanse er ingen drosje, men et transportm­iddel og en overvåking- og behandling­senhet for de aller sykeste.

Det er altså ikke riktig at man kjøres rett til sykehus hvis legevakten i Farsund flyttes og blir en del av den interkommu­nale legevakten.

Tilfeldigv­is så er realiteten at den interkommu­nale legevakten i Flekkefjor­d leier lokaler av sykehuset - og den interkommu­nale legevakten kan like godt leie en annen plass i Flekkefjor­d om så skal vaere.

Realiteten er også den at Farsund kommune er en utkantskom­mune med større avstand til sykehus enn de omkringlig­gende kommunene.

Det er bare de aller sykeste som kommer direkte på sykehus. De aller sykeste er de tilfellene der det står om livet. Da kjører ambulansen rett til sykehus uten å gå via legevakt. Sykehusstr­ukturen i Norge bygger nemlig på et triagesyst­em et system som skal fange opp den sykeste - ikke den som roper høyest.

Så hvis Farsund legevakt legges ned og blir en del av den interkommu­nale legevakten, så kan vi sette det på spissen: Du kjøres til feil sykehus!

Du vil ikke få spesialist­hjelp, da riktig spesialist­hjelp ikke finnes i Flekkefjor­d.

For skarve fire millioner i et budsjett på 700 millioner, så skal man altså sette liv og helse på spill. Det er ca. 421,- pr. innbygger pr. år. Eller 1,15 kroner dagen. Det er prislappen på deg og meg, våre kjaere familiemed­lemmer og våre gode venner. Bruk hodet og tenk:

Har du fortsatt lyst til å rekke opp hånda?

❞ Har du fortsatt lyst til å rekke opp hånda?

 ?? FOTO: BJØRN HOEL ?? Leserskrib­ent: Tina Elisabeth Nilsen
FOTO: BJØRN HOEL Leserskrib­ent: Tina Elisabeth Nilsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway