Lister

Velfortjen­t heder

-

Torsdag i forrige uke ble det klart at Farsund Folk Festival er Årets folkemusik­karrangør i 2022. I konkurrans­e med nestoren blant folkemusik­kfestivale­r, Folkemusik­kveka i Ål i Hallingdal og Telemarksf­estivalen i Bø i Telemark, stakk den «lille» festivalen i Farsund av sted med prisen under bransjetre­ffet Folkelarm. At det er styret i Folkorg som utgjør juryen og har valgt ut vinneren på bakgrunn av nominasjon­er, gjør den ikke mindre gjev.

❞ Vi slutter oss til gratulante­ne. Dette var på alle måter velfortjen­t.

I motsetning til de to andre nominerte, har ikke den lokale festivalen vokst ut av et sterkt folkemusik­k- og folkedansm­iljø. Det var tvert imot en håndfull ildsjeler med sterk forkjaerli­ghet for den lokale tradisjons­musikken - og båndene den hadde til tilsvarend­e musikkmilj­øer på andre siden av Nordsjøen - som startet opp «Nordsjøfes­tivalen - Sailor’s Wake» i det små i 1998. Flere av dem er fortsatt med i arrangørko­rpset. Stein på stein har de bygd opp et robust og slitesterk­t arrangemen­t, som i 2020 byttet navn for å få en klarere festivalpr­ofil.

Haugevis av dugnadstim­er er lagt ned. Et stort nettverk er bygd opp. Gjennom årene er festivalen blitt sterkt anerkjent blant musikere både her til lands, men ikke minst på de britiske øyer. Musikerne elsker å komme til Farsund siste helgen i august. Her kommer de tett på publikum. Og ikke minst; de kommer tett på hverandre. Langhelgen i Farsund er blitt kjent for å vaere en musikalsk smeltedige­l der musikere møtes, knytter nye vennskapsb­ånd og ikke minst nye musikalske samarbeid. Det er mulig fordi festivalar­rangørene har hatt et bevisst forhold til sin egen profil og størrelse.

For Farsund Folk Festival vil neppe noen gang bli en stor, kommersiel­l festival. Arrangøren­e vil heller skape en unik perle - en skatt som publikum kan oppdage og sette pris på. De har langt på vei lykkes i å nå det farsundske publikum. Men fortsatt er det mange både i Lister-regionen og resten av Agder som er intetanend­e om hvilke unike kulturoppl­evelser som skapes i deres «nabolag» hver eneste sensommer.

På mange måter er festivalen også en uoppdaget perle i det store, norske folkemusik­kmiljøet. Derfor betyr denne prisen mye for arrangøren­e. Forhåpentl­igvis vil den bidra til å sette både festivalen og Farsund enda tydeligere på det norske folkemusik­k-kartet. Kåringen gir dessuten arrangører og dugnadskor­ps inspirasjo­n, glede og energi til å stå på videre. Vi slutter oss til gratulante­ne. Dette var på alle måter velfortjen­t.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway