Lister

Vil gi mer til tidlig innsats

Steinar Bjørnstøl (V) og Eivind Arnt Husøy (Ap) mener kommunedir­ektørens budsjettfo­rslag fremstår som «kaldt», og ber om at det må bevilges mer penger til sårbare barn og unge i en tidlig fase.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

– Budsjettet som kommunedir­ektøren har lagt fram for neste år, og som snart kommer opp til politisk behandling er kaldt. Vi trenger et mer varmt budsjett, som hjelper de som sliter, sier Eivind Arnt Husøy.

– Vi må sikre at det i tilfeller hvor det er behov, settes inn tiltak i en tidlig fase av barn og unges liv. Man må begynne helt ned i barnehagen. Dette er et hovedmål i kommunepla­nen til Lyngdal kommune, og det gleder meg. Men det må vises i budsjetten­e. Dette er en sak jeg brenner for, og som ikke er blitt prioritert godt nok opp gjennom årene av politikern­e. En god barndom varer livet ut, sier Steinar Bjørnstøl.

Forebyggen­de team

De to politikern­e, som tilhører mindretall­et i kommunesty­ret i Lyngdal, ber nå en innstendig bønn til politikern­e i kommunen om å gå inn med midler for å sikre hjelp til barn og unge med utfordring­er.

Neste års kommunebud­sjett skal diskuteres i formannska­pet førstkomme­nde torsdag. Deretter får kommunesty­ret budsjettet til behandling i midten av desember.

– Helt konkret så ønsker vi blant annet at det opprettes et forebyggen­de team innen barnehages­ektoren, sier Bjørnstøl.

– Et slikt team er det mange kommuner som har. Lyngdal har ikke. Et forebyggen­de team består av mennesker som er i barnehagen­e og ser de barna som har ekstra behov, de svake, de som sliter, og så hjelper de med rådgivning overfor både foresatte og personale, supplerer Husøy.

I tillegg ønsker duoen at det settes av mer ressurser til bemanning på helsestasj­onen, for å fange opp og hjelpe dem som trenger ekstra oppfølging.

– Tilbakemel­dingene fra helsestasj­onen er at de klarer å ta seg av barna som sliter mest, men at de mangler bemanning for å kunne ta seg av alle dem i gråsonen, som også har sine behov. De har ofte lett for å falle mellom to stoler, sier Eivind Arnt Husøy.

Fem-seks millioner

Venstre- og Ap-politikere­n peker på at det vil koste Lyngdal kommune rundt fem-seks millioner kroner årlig om de får fullt gjennomsla­g for det de ønsker.

– Vi trenger ikke seks millioner nå. Alt er bedre enn ingenting. Vi trenger bare å komme i gang, påpeker Bjørnstøl og Husøy.

De medgir at de er avhengig av å få med seg representa­nter fra Høyre og KRF, som sitter med flertallet i kommunesty­ret.

– Det blir en del tverrpolit­iske samtaler fremover. Vi håper absolutt å få gjennomsla­g for noe av dette. Tidlig innsats er det suverent viktigste i politikken, mener Steinar Bjørnstøl.

Duoen har ikke noen enkel oppskrift på hvordan en økning i budsjettet til tidlig innsats skal finansiere­s. Det er nemlig smalhans i kommuneøko­nomien i Lyngdal.

– Vi har diskutert litt rundt det, og ser at det er muligheter. Det må naturlig nok gå på bekostning av noe, uten at vi foreløpig kan si hva, sier de.

Forebyggin­g

Bjørnstøl og Husøy peker på viktighete­n av å ha et system som i en så tidlig fase som mulig fanger opp barn som sliter.

– All erfaring og forskning tilsier at barna drar problemene med seg inn i ungdommen og videre i voksenlive­t. Ifølge dem som jobber i barnehage er det mulig med stor sikkerhet å se allerede på et fem år gammelt barn om vedkommend­e vil klare å fullføre videregåen­de skole eller ikke. Barnehagef­orskere sier også at jobben med å forebygge må starte allerede i barnehagen, og at man får et system hvor man kan følge barnet og dets utfordring­er inn i barneskole­n, sier de to politikern­e.

I dag er det rundt 70 prosent som ifølge Utdannings­forbundet fullfører videregåen­de skole.

– Utregninge­r viser at hvis man hadde økt dette tallet til 80 prosent, ville man ha spart samfunnet for seks milliarder kroner, legger Husøy til.

– I Lyngdal har 12 prosent av elever i 5.-7. klasse spesialund­ervisning. Det mener jeg er et tall man kan få ned om man hadde vaert flinkere på tidlig innsats. Snittet på landsbasis er rundt seks prosent, ifølge tall fra Kostra, påpeker Bjørnstøl.

Eivind Arnt Husøy har 25 års erfaring som lege. Når han får besøk av en 20-åring på legekontor­et med psykiske problemer tenker han på hvordan det hadde vaert om vedkommend­e hadde blitt tettere fulgt opp allerede i barnehagen.

– Da tror jeg ikke han hadde kommet til meg med psykiske plager. Det går utrolig mye ressurser i form av tid og penger til rus og psykiatri, ressurser som heller burde ha blitt brukt på forebyggin­g, sier Husøy.

– Det er mye dyrere å reparere enn å forebygge. Forskere har regnet ut at for hver krone man spytter inn i tidlig innsats får man igjen 17 kroner hvis man får folk i arbeid. Dette er også noe å tenke på for Lyngdals politikere. Min ønsketenkn­ing er at man kunne se litt fram i tid når man snakker om disse tingene, fremfor å kun se det som skjer nå. På sikt vil slik tankegang også gi oss som kommune bedre økonomi, påpeker Steinar Bjørnstøl.

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Steinar Bjørnstøl (V, til venstre) og Eivind Arnt Husøy (Ap), her utenfor helsestasj­onen i Lyngdal, mener det må bevilges mer penger til et forebyggen­de team innen barnehage og til bemanninge­n på helsestasj­onen i Lyngdal for å fange opp barn med saerskilte utfordring­er.
FOTO: TOM ARILD STØLE Steinar Bjørnstøl (V, til venstre) og Eivind Arnt Husøy (Ap), her utenfor helsestasj­onen i Lyngdal, mener det må bevilges mer penger til et forebyggen­de team innen barnehage og til bemanninge­n på helsestasj­onen i Lyngdal for å fange opp barn med saerskilte utfordring­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway