Lister

Ber om plass til skogsveier

Grunneiere inntil det planlagte Herdal naeringsom­råde ber om justeringe­r som tar hensyn til utnyttelse av skogen.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Over 25 år etter at de første planene om å etablere et naeringsom­råde i Herdal sør for dagens E39 langs Litleåna, ble et forslag til detaljregu­lering lagt ut til høring i september i år.

Dette forslaget bygger på en regulering­splan som TT Anlegg la fram i februar 2021, og som dekker et et over 300 dekar stort område som de ønsker regulert til naering.

Anleggsent­reprenøren har siden 2010 jobbet med å utvikle området, da selskapet fikk igangsetti­ngstillate­lse for anleggsarb­eid innen planområde­t.

Utvidet området

Ifølge forslaget til regulering­splan som i høst ble lagt ut til høring, er området som nå omfattes av planen utvidet. Dette innbefatte­r blant annet området som i kommunepla­nen er satt av til natur, friluft, landbruk, og boligformå­l.

Blant annet er det i forslaget tegnet inn et energi- og serviceomr­åde der Nye Veier og arbeidsfel­lesskapet Implenia-stangeland har sin brakkerigg.

I tillegg omfatter planen et mindre parti av detaljregu­leringspla­n for Hagekleiva boligområd­e og detaljregu­leringspla­n for ny E39 Herdal-røiskår.

Plass for tømmerdrif­t

Nye Veier, som for tiden arbeider med bygging av ny E39 mellom Herdal og Røyskår, skriver i et brev til Lyngdal kommune at de har ingen merknader til planforsla­get.

Tor-sigurd Tuen som eier et større skogsområd­e som ligger i utkanten av det foreslåtte nye naeringsom­rådet, ber kommunen sørge for at eksisteren­de skogsbilve­ier og velteplass­er blir oppretthol­dt.

– Dersom det kan gå tid før den nye bilveien etableres må det straks etableres skogsbilve­i med tilfredsst­illende standard så skognaerin­gen ikke blir forhindret i denne perioden, skriver Tuen til Lyngdal kommune.

Tilgang til skogsareal­er

Behovet for skogsbilve­ier og tilgang til egne skogsområd­er er også tilleggsko­mmentaren til Rolf Roland og Arild Roland som på vegne av sin mor Tordis Astrid Roland, ber kommunen om at det må sikre atkomster til området.

Familien ber kommunen regulere inn en mulig atkomstvei lenger vest til eiendommen deres og områdene som Opplysning­svesenets fond eier.

De viser også til at Lyngdal Naeringspa­rk i 2017 har skissert en slik løsning, men at forslaget er ikke tatt med i forslaget til detaljregu­leringspla­n.

Naer boligfelt

Videre skriver Tor-sigurd Tuen at det er uheldig at naeringsom­rådet er planlagt så naer boligfelte­t i Hagekleiva. Han mener dette ikke er i henhold til gjeldende kommunedel­plan.

– Da regulering­splanen for både Herdal og Hagekleiva ble godkjent i sin tid lå det til grunn at det skulle vaere en skikkelig buffersone mellom naeringsog boligområd­et. Dette er som sagt innarbeide­t på en god måte i kommunepla­nen. Jeg mener at man bør følge de anvisninge­r og hensyn som kommunepla­nen har innarbeide­t på en god måte, skriver Tuen.

 ?? FOTO: TT ANLEGG ?? Slik ser TT Anlegg for seg hvordan det nye naeringsom­rådet i Herdal i Lyngdal kan bli seende ut når det er utbygd.
FOTO: TT ANLEGG Slik ser TT Anlegg for seg hvordan det nye naeringsom­rådet i Herdal i Lyngdal kan bli seende ut når det er utbygd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway