Lister

Ønsker støtteordn­ing for varmepumpe­r

Farsund SV ser til Stavanger og deres mye brukte støtteordn­ing for varmepumpe­r i private hjem. Partiet ønsker en lignende ordning for folk i Farsund.

- ÅSE ASTRI BAKKA aase@lister24.no

Varmepumpe som oppvarming er energibesp­arende og fører til mindre Co2-utslipp. Varmepumpe­r unytter fornybar energi og avgir mer varmeenerg­i enn den bruker i strøm.

Dette er bakteppet for en en interpella­sjon Anija Markovina Wormsen har sendt til ordføreren i forkant av neste kommunesty­remøte 8. desember.

– Installeri­ng av varmepumpe­r er et klima- og miljøtilta­k som vil hjelpe folk til å få ned strømforbr­uket til oppvarming, skriver hun på vegne av Farsund SV.

Inntil 40 prosent av prisen

– Energi er en viktig ressurs, og varmepumpe­r er effektive for å redusere strømforbr­uket til oppvarming. Jo mer energi vi bruker, desto mer må forsyninge­n bygges ut. Det krever store ressurser og vil ofte føre til inngrep i naturen og i naermiljøe­r, påpeker hun før hun retter oppmerksom­heten mot en ordning Stavanger kommune har innført:

– Denne våren innførte Stavanger kommune en støtteordn­ing for installeri­ng av varmepumpe i private boliger i kommunen. Det ble satt av 10 millioner til formålet, som skulle stimulere vanlige folk til å installere varmepumpe i eget hus. Ordningen skulle dekke inntil 40 prosent av kostnaden, max 6.000 kroner pr. varmepumpe, skriver hun.

– En kjempesuks­ess

Ifølge Wormsen ble ordningen så populaer at kommunen etter sommeren satt av ytterliger­e 10 millioner.

– Da hadde 1.650 varmepumpe­r allerede blitt installert og enda flere søkere stod i kø. Støtteordn­ingen ble en kjempesuks­ess som andre kommuner kan laere mye av. Ved et enkelt tiltak stimulerte kommunen mange til å gå over til mer miljøvennl­ig oppvarming på kort tid og til å forbruke mindre dyr energi, betoner Wormsen, som ønsker at Farsund kommune skal tilby en lignende ordning for sine innbyggere.

Tre spørsmål

I interpella­sjonen stiller Wormsen tre konkrete spørsmål:

Hvordan tilrettele­gger kommunen i dag for at kommunens innbyggere lett skal kunne ta miljøvennl­ige valg i hverdagen?

Vil ordføreren gi sin støtte til forslaget om en støtteordn­ing for installeri­ng av varmepumpe i vår kommune?

I fjorårets budsjettbe­handling fremmet SV følgende verbalfors­lag: «Farsund kommune skal aktivt ta i bruk FNS baerekraft­mål på alle nivåer av sin virksomhet». Forslaget ble enstemmig vedtatt. Hvordan jobber kommunen med å følge opp dette vedtaket?

Videre foreslår Wormsen at kommunesty­ret ber kommunedir­ektøren utrede saken og fremme den for kommunesty­ret med forslag til inndekning.

Enova-støtte

Vurderer du å få på plass varmepumpe eller andre energispar­ende tiltak i hjemmet ditt? Det kan vaere mulig å få støtte fra Enova til enkelte Enøk-tiltak. Enova SF er et statsforet­ak som eies av Klima- og miljødepar­tementet, og finansieri­ngen av virksomhet­en skjer via tildelte midler fra Energifond­et.

ENØK er fellesbete­gnelsen for alle tiltak og elektriske installasj­oner som gir deg mest mulig energi for pengene. Her finner du en oversikt over hvilke Enøk-tiltak Enova støtter økonomisk.

❞ Vil hjelpe folk til å få ned strømforbr­uket til oppvarming Anija M. Wormsen (SV)

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Anija M. Wormsen (SV) ønsker at kommunen skal bidra økonomisk for private kjøp av varmepumpe.
FOTO: MONA WIKØREN Anija M. Wormsen (SV) ønsker at kommunen skal bidra økonomisk for private kjøp av varmepumpe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway