Lister

Fastleger uten legevakt

- Leif Helge Larsen, Frp

Farsund legevakt har som kjent vaert igjennom en omfattende Ou-prosess (organisasj­onsutvikli­ngsprosess) de siste årene nettopp for å få en robust og baerekraft­ig legevakt. Jeg stiller meg derfor undrende til kommuneleg­ens uttalelse om det motsatte. På sykepleier­siden, er de snaue to årsverkene bemannet med ikke mindre enn fie svaert dyktige sykepleier­e - alle med utdannelse eller lang bakgrunn fra intensivav­deling, akuttmotta­k, Legevaktss­entral og AMK. Disse sykepleier­ne går deltidssti­llinger ved legevakten for å sikre kontinuite­t i daglig drift. Legevakten har også 2-3 faste sykepleier­vikarer med samme bakgrunn.

På legesiden bemannes Farsund legevakt med svaert dyktige leger med lang erfaring og svaert mange av dem med utdannelse innen anestesi, akuttmedis­in, hjertekiru­rgi, intensivme­disin. I tillegg er mange spesialist­er innen allmennmed­isin. Vikarlegen­e ved Farsund legevakt har i all hovedsak vaert i Farsund i flere år og kjenner lokalitete­ne og kommunen meget godt.

Ved akutt sykdom blant både sykepleier­e og innleide leger, finnes det tiltak og prosedyrer som iverksette­s - som ved fravaer på andre arbeidspla­sser. I løpet av 2022 har det vaert tre tilfeller (akutt sykdom og andre private hendelser) ved Farsund legevakt hvor det har vaert nødvendig at

Leserskrib­ent: Leif Helge Larsen

Ved en nedleggels­e av Farsund legevakt vil derfor ny legevaktso­rdning bli SVAERT sårbar

lokale fastleger har måttet ta legevakt utover planlagte vakter. Dette har påført fastlegene 3-4 vakter ekstra utover oppsatt plan. Ved en nedleggels­e av Farsund legevakt og innlemmels­e i interkommu­nal legevakt, vil fastlegeko­ntorene i Farsund måtte dekke inn dag-legevakt på hverdager fra 08-16 mandag til fredag gjennom hele året - også i ferier. Det vil bety 1-2 vakter pr. legekontor pr.uke på eget fastlegeko­ntor. I tillegg vil hver fastlege måtte ta cirka 30 vakter HVER pr. år ved den interkommu­nale legevakten i Flekkefjor­d, kveldsvakt eller nattevakt 365 dager i året og da er ikke helligdags­døgn tatt med. I dag tar fastlegene planlagt cirka 3-4 vakter i året ved Farsund legevakt - ikke netter, ikke helger og heller ikke helligdage­r.

Per dags dato er det to fastleger på hvert legekontor i kommunen som kan ta legevakt jfr. Fastlegefo­rskriften. Det vil si seks leger. Leserinnle­gget til fastlegene, indikerer at det er fem leger som tar legevakt i dag. LIS-1 (tidligere turnuslege) er ikke regnet med da det ikke er gitt at man får dette til til enhver tid, og LIS-1 legen er avhengig av å ha bakvakt. Fastlegene skal altså ved nedleggels­e av Farsund legevakt ivareta både sine egne pasienter, men også pasienter som har behov for akutt hjelp og som ikke har fastlege, turister og andre som oppholder seg i kommunen til en hver tid. Aktuelt nå er for eksempel flyktningm­ottak med cirka 400 sengeplass­er. Ingen av disse har fastlege, men mange har behov for legehjelp. På interkommu­nal legevakt må fastlegene belage seg på å jobbe både kveld, natt, helger og helligdage­r. Etter nattevakt må man anta at fastlegene har behov for hvile, og dermed ikke ha egne pasienter påfølgende dag. Konsekvens­en blir altså at fastlegene blir mindre tilgjengel­ige for egne pasienter ved nedleggels­e av Farsund legevakt. Det er allerede stor legemangel ved fastlegeko­ntorene i kommunen, og ved sykdom og ferie vil mangelen blir enda større - noe som naturligvi­s vil gå utover innbyggere i kommunen. Når da i tillegg en fastlege skal fungere som legevakt, kan man allerede nå se konturene av konsekvens­ene dette vil påføre befolkning­en.

Ved en nedleggels­e av Farsund legevakt vil derfor ny legevaktso­rdning bli SVAERT sårbar og SVAERT lite robust ved sykdom, ferieavvik­ling og vakter på interkommu­nal legevakt i Flekkefjor­d - samt ukentlige daglegevak­ter blant de lokale fastlegene. Dette er noe som vil gå enda hardere ut over innbyggere i Farsund kommune som allerede opplever mangel på fastleger.

 ?? FOTO: ARNFINN TVEIT ??
FOTO: ARNFINN TVEIT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway