Lister

Det livssynsåp­ne samfunnet er ikke et livssynsto­mt samfunn, Rogn

-

Det historielø­se ville vaere å hevde at den eneste kulturarve­n vi har er den kristne kulturarve­n. Tvert imot har Norge mange og varierte kulturarve­r som har formet det Norge vi har dag. Inkludert den kristne kulturarve­n.

Disse kulturarve­ne har på ulike måter bidratt til å forme det Norge vi ser i dag. Enten gjennom å vaere hovedstemm­er, lokale kulturarve­r, motstemmer, og protester. Dette har vaert en løpende del av Norge siden før kristendom­men kom, og det er en realitet etter at kristendom­men ikke lenger ser ut til å vaere majoritets­livssynet. Det er en erkjennels­e for oss alle.

En åpenhet om dette skaper ikke et livssynsto­mt samfunn. Tvert imot så legger det til rette for utvikling av kulturarv for fremtiden som tar opp i seg de verdiene og det mangfoldet vi har i Norge i dag. Som på mange måter skiller seg vesentlig fra situasjone­n for 50, 100, 500, 1000, og 1500 år siden. Heldigvis.

Det er et faktum at norske familier feirer jul av mange ulike årsaker og med svaert forskjelli­g innhold og begrunnels­er. Som jeg skrev sist så har DNB spurt det norske folk om hva som er viktig for dem i julen så kommer juleevange­liet og kirkebesøk langt ned på listen. Faktisk er dette bare viktig for 14 prosent av befolkning­en, eller rundt halvparten av det antallet nordmenn som oppgir at de tror på Gud. For de aller fleste handler julen om familie, mat, og fellesskap.

Det livssynsåp­ne samfunnet legger et ideal om likebehand­ling til grunn. Dette er vedtatt norsk politikk. Å kreve forrang for sitt religiøse perspektiv i offentlige institusjo­ner handler ikke om livssynsåp­enhet, men om ensretting og krav om favoriseri­ng. Det hører ikke hjemme i et samfunn med et stort livssynsma­ngfold og god bredde.

God jul, Rogn!

❞ For de aller fleste handler julen om familie, mat, og fellesskap.

Vennlig hilsen Christian Lomsdalen, Leder

Human-etisk Forbund

 ?? FOTO: MORTEN OPEDAL ?? – Det historielø­se ville vaere å hevde at den eneste kulturarve­n vi har er den kristne kulturarve­n, skriver leder i Human-etisk Forbund, Christian Lomsdalen i sitt tilsvar til Hans Arne Rogn fra Spind.
FOTO: MORTEN OPEDAL – Det historielø­se ville vaere å hevde at den eneste kulturarve­n vi har er den kristne kulturarve­n, skriver leder i Human-etisk Forbund, Christian Lomsdalen i sitt tilsvar til Hans Arne Rogn fra Spind.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway