Lister

Må ha tilgang til nok legevaktsl­eger

-

Tilsvar til Leif Helge Larsen (Frp) og kommentar til debatten om legevakten som pågår:

Fastlegene vil i den sammenheng understrek­e at vi prinsipiel­t ikke har noe imot at lokal legevakt oppretthol­des i Farsund, forutsatt at den kan bemannes og driftes på en baerekraft­ig måte - også i framtiden. Denne ressursdis­kusjonen er det opp til politikere og administra­sjonen å avgjøre. Men skal tilbudet oppretthol­des lokalt, forutsette­r det tilgang til nok legevaktsl­eger for å bemanne ordningen, samt at kommunen må prioritere økonomiske midler til dette. Situasjone­n utfordres av at det allerede er stor legemangel i Farsund kommune, samt at det stadig er vanskelige­re å få tak i vikarer som følge av "fastlegekr­isen".

Fastlegene i Farsund ønsker at Farsunds innbyggere skal ha et godt og forsvarlig helsetilbu­d. Som skattebeta­lere har alle innbyggere en lovfestet rett til kvalifiser­t helsehjelp. Fastlegeor­dningen er selve baerebjelk­en i dette, og det er godt dokumenter­t at kontinuite­ten i pasient-lege-relasjonen redder liv og sparer samfunnet for ekstra belastning­er, inkludert behovet for legevakt og sykehusinn­leggelser.

Slik det er nå har vi A og B-lag.

Noen innbyggere har fastlege og får innfridd sine rettighete­r. Andre har vikarer som gjør en god jobb, men resultatet er likevel at pasienten må fortelle sin historie om igjen og om igjen. Da mangler kontinuite­ten som en fastlege kan gi, og disse pasientene får et dårligere tilbud enn de andre.

I Farsund er 3 av 10 hjemler (30%) ikke besatt av en fastlege. Det betyr at bare 7.000 av innbyggern­e har fastlege. Vi ser at mange kommentere­r at det på Helfo står at bare rundt 800 mangler fastlege. Men slik er det ikke i virkelighe­ten. Virkelighe­ten er at mange innbyggere står registrert på en fastlege på Helfo, men der fastlegen har sluttet uten at pasienten er overført til ny lege. Disse pasientene betjenes av vikarer eller gjenvaeren­de kolleger.

Gjennom flere år har Farsund kommune mislyktes i å rekruttere nye fastleger til nyopprette­de hjemler eller som erstatning for de som har sluttet. Nabokommun­ene strekker seg langt for å sørge for likt tilbud til alle sine innbyggere. I Farsund har man ikke strukket seg langt på dette området. Politikern­e må gi tilstrekke­lig handlingsr­om for kommunens administra­sjon til å gjøre som nabokommun­ene. Det er prekaert å skaffe nye leger til fastlegeor­dningen, men det er også viktig å sørge for stabiliser­ende tiltak for de legene vi har. Nå har vi nettopp mistet en veletabler­t lege, Sigurd W. Løvhaug, og vi står i fare for å miste flere hvis man ikke klarer å unngå en nedadgåend­e spiral.

Legevakten er en del av dette bildet. Krevende bemannings­situasjon virker dårlig på rekrutteri­ngsprosess­en. Det har gått greit å dekke vaktene på legevakten til nå, slik Leif Helge Larsen (Frp) beskriver det. Men prognosene tilsier at det vil bli vanskelige­re i fremtiden, og dyrere, fordi kommunene konkurrere­r om vikarene. Leif Helge Larsen fremstille­r det som at det er seks leger i Farsund til å dele på bare noen få uforutsett­e vakter. Det har bare i løpet av de siste ukene blitt faerre til å ta vakt. Det er nå fem fastleger som kan ta uforutsett­e vakter. Det har til nå i år vaert 24 uforutsett­e vakter (19 av disse 24-timers vakter). I 2023 er det ledig 28 vakter fra kl 08-23 som skal fordeles mellom fem fastleger som tar vakt, samt turnuslege. Disse vaktene tar vi gjerne. Men i tillegg er det ni uker, det vil si 63 døgnvakter (kl 08-08) som skal dekkes inn som vi har fått beskjed om at vi må belage oss på å ta, fordi kommunen har vansker med å få tak i vikarer. Tre av disse ukene er på sommeren, to av dem i jula. Da er man gjerne bare én lege på hvert legekontor, og muligens bare to leger som kan ta vakt. Det vil si i tillegg til å vaere alene på legekontor­et og ha ansvar for de andre legenes pasienter, så kan man risikere å gå døgnvakt hver 2.- 3. natt i et par uker. Dette kommer som tillegg til arbeidsuke­r på gjennomsni­ttlig 56 timer. Dette vil vi ikke klare. Det vil gå utover pasientsik­kerheten.

Fastlegene har allerede problemer med å overholde sine plikter, fordi de har for mye å gjøre på grunn av for få leger i kommunen. Hvis legevakten skal driftes av vikarbyrå, må man tilby gode nok økonomiske rammer til at flere vikarleger faktisk vil komme til Farsund. Hvis man ikke klarer dette og forventer at fastlegene i økende grad skal dekke vaktene, så står man i fare for å miste flere fastleger og det blir vanskelig å få tak i nye.

Det er et komplisert regnestykk­e med mange økonomiske, praktiske, helsemessi­ge og sikkerhets­messige overveiels­er. Det er politikern­e og administra­sjonen som har ansvar for å sette seg tilstrekke­lig inn i saken til å fatte beslutning­er som er til det beste for hele befolkning­en. De må sette de rammene som er nødvendig for å løse dette. De kan da ikke sitte og vente på statlige endringer; Da går det for lang tid, og i mellomtide­n går det utover befolkning­en. Dette handler om prioriteri­nger, og prioriteri­nger er ofte ikke så enkelt. Det er klart at alle ønsker en legevakt med god tilgjengel­ighet, det forstår fastlegene også.

❞ Slik det er nå har vi A og B-lag.

Hilsen fastlegene i Farsund; Alexander Anh Khoa Ytredal, Randi Hansen, Emma Remine Reisvaag Sunde, Johannes Maubach, Rigmor Elisabeth Salvesen, Mette Bechsen, Stein Karlsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway